loader
Foto

Champollion, piatra de la Rosetta și hieroglifele

TVRINFO

Piatra de la Rosetta a fost descoperită în 1799 de ofiţerul francez Bouchard, aflat sub comanda generalului Napoleon, în timpul expediţiei din Egipt.

 

Stela din granit, devenită foarte importantă pentru egiptologie, a fost găsită în orașul Rosetta, din delta Nilului. Pierre Francois Bouchard a fost ofiterul din armata franceză care a identificat-o în timpul lucrărilor la un fort, în fundația unei vechi cetăți arabe.

Piatra a fost sculptată în 196 î.Hr și se estimează că este doar o secțiune dintr-o piatră mult mai mare aflată într-un templu din nordul Egiptului. Ea conține un mesaj tradus în două limbi (greacă și egipteană) folosindu-se 3 tipuri de scriere (demotică - limba vorbită în Egiptul vechi, hieroglifică și greacă). Această scriere este de fapt un decret, o declarație oficială în onoarea încoronării lui Ptolemeu V ca faraon. Au fost folosite cele trei tipuri de scriere pentru ca preoții, oficialii și regele să poată înțelege textul.

(w882)

Douăzeci de ani mai târziu, în 1822, tânărul savant Jean-François Champollion descifra scrierea hieroglifică, deschizând astfel calea egiptologiei. La numai 32 de ani, Champollion a stabilit o metodă prin care să facă posibilă înțelegerea scrierii hieroglifice, pe care a perceput-o a fi foarte complexă (figurativă, fonetică și simbolică).

Din 1802, Piatra din Rosetta este expusă la British Museum,

Info: britishmuseum.org, cimec.ro

Luni, 26 august, de la ora 13:30, urmăriți pe TVR INFO, sub genericul ”Istorii incredibile” (Butterfly Effect – Points de repères, Franţa, 2016 - 2019), un documentar dedicat acestei descoperiri.

 
TVR SPORT transmite în direct și în exclusivitate Campionatele Mondiale de Natație de la Singapore

În perioada 11–24 iulie, TVR SPORT aduce telespectatorilor din România un regal acvatic – Campionatele Mondiale de Natație de la Singapore, cu ...

Expoziția „Candombe – ritmul afro-uruguayan”

Expoziția de fotografie „Candombe – ritmul afro-uruguayan”, un eveniment cultural de excepție, va avea loc în perioada 18 iulie – 17 august ...

Ziua Limbii Turce, o sărbătoare despre identitate, apartenență și dialog intercultural

Ziua Limbii Turce este celebrată anual pe 5 iunie printr-o serie de evenimente dedicate perpetuării tradițiilor lingvistice și culturale. Urmărim ...