loader
Foto

Adolescenții și dependența de TikTok

TVRINFO

Din ce în ce mai multe studii analizează impactul TikTok asupra adolescenților ce par să aibă tendințe de dependență față de platformă.

 

Conform unui sondaj realizat de World Vision România, 84% dintre adolescenții români, cu vârste între 14 și 19 ani, au un cont pe Tik-Tok, pe care intră zilnic. 4 din 10 adolescenți nu verifică informațiile găsite pe platformă, iar mai mult de 40% consideră că acestea sunt credibile într-o mare sau foarte mare măsură.

Dependența de TikTok în rândul adolescenților a devenit o preocupare majoră, având multiple efecte negative asupra sănătății mintale și comportamentului acestora. Studii recente relevă că utilizarea prelungită a platformei este asociată cu o stimă de sine scăzută, creșterea nivelului de stres și dificultăți în gestionarea timpului petrecut online.

Psihologii avertizează că rețelele sociale, inclusiv TikTok, contribuie la dezvoltarea unor standarde nerealiste legate de imaginea corporală și succesul personal, ceea ce poate duce la anxietate și depresie. Compararea constantă cu alți utilizatori și expunerea la conținut idealizat pot afecta negativ sănătatea emoțională a adolescenților.

Totodată, psihologii subliniază că această dependență poate duce la dificultăți de concentrare, iritabilitate și pierderea interesului pentru alte activități. De asemenea, expunerea prelungită la mediul online favorizează izolarea socială și dificultăți în dezvoltarea relațiilor autentice în viața reală.

Pentru a contracara aceste efecte negative, specialiștii recomandă limitarea timpului petrecut pe platforme precum TikTok și încurajarea participării adolescenților la activități offline care promovează interacțiunea socială directă și dezvoltarea personală.

Este esențial ca părinții și educatorii să fie conștienți de riscurile asociate cu utilizarea excesivă a rețelelor sociale și să ofere sprijin tinerilor în gestionarea sănătoasă a timpului petrecut online.

Aflați mai multe detalii pe TVR INFO.

 
Importanța unei abordări strategice a inovației și educației în România | VIDEO

În dialogul purtat cu domnul conferențiar universitar dr. inginer Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnice Timișoara, tema centrală ...

„Ora Regelui” aduce în prim-plan legăturile Casei Regale cu Sfântul Scaun

10 mai este o dată cu multiple semnificaţii în istoria Românie. Despre încărcătura acestei zile aflăm la „Ora regelui”, sâmbătă, 10 mai, la TVR 1 ...

Observatorii internaționali notează reflectarea echilibrată a campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale de către TVR

Raportul preliminar al misiunii internaționale de observare a alegerilor, derulată sub egida Organizației pentru Securitate şi Cooperare în ...