loader
Foto

Nanoplasticele, amenințare emergentă pentru sănătatea umană

TVRINFO

Nanoplasticele, particule minuscule rezultate din degradarea plasticului, sunt omniprezente în apă, aer, alimente și chiar în organismele vii. Datorită dimensiunilor extrem de mici, ele pot traversa bariere biologice și pot ajunge în sânge, organe și chiar în creier.

 

Prezența nanoplasticelor în organism a devenit o problemă globală, iar cercetările continuă să evidențieze impactul lor pe termen lung.

Nanoplasticele pot declanșa un răspuns inflamator în organism, generând stres oxidativ. Acest fenomen duce la deteriorarea celulelor și poate favoriza apariția bolilor cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare și cancerul.

Studii recente au demonstrat că nanoplasticele pot pătrunde în celule și pot interfera cu procesele normale ale acestora. În experimentele de laborator, expunerea la nanoplastice a fost asociată cu moarte celulară și perturbări metabolice. Totodată, expunerea continuă la nanoplastice poate slăbi sistemul imunitar, făcând organismul mai vulnerabil la infecții și boli autoimune.

Nanoplasticele pot conține aditivi toxici, precum bisfenolul A (BPA) și ftalații, care au un efect perturbator asupra sistemului endocrin, afectând fertilitatea și dezvoltarea neurologică.

Alte studii au arătat că aceste particule pot ajunge în creier, având un potențial rol în apariția bolii Alzheimer și a altor tulburări neurodegenerative.

Aflați mai multe detalii pe TVR INFO.

 
Captivi în ecrane: Dependența digitală care ne schimbă viețile

Ne-am dorit să ne facă viața mai ușoară, dar acum nu mai știm cum să trăim fără ea. Tehnologia digitală, creată să ne ajute, a ajuns să ne ...

Prieteni și provocări de suflet la

Sâmbătă, 05 iulie, de la ora 20.00 și duminică, 06 iulie, de la ora 15.00, vă invităm să revedeţi la TVR 2 o nouă gală a sezonului 14 al ...

Ce înseamnă să fii om în era IA? „Maşinăria care simte”, un documentar care ne pune pe gânduri

Poate IA să interpreteze şi să înţeleagă emoţiile umane? Ce mai înseamnă să fii om într-o lume plină de maşinării care „simt”? Dar, oare, nu am ...