loader
Foto

Cum pot gestiona sportivii anxietatea pentru performanțe optime

TVRSPORT

Sportivii se confruntă frecvent cu stări de anxietate în momentele de presiune, ceea ce le poate afecta negativ performanțele.

 

La nivel mental, anxietatea se manifestă prin gânduri îngrijorătoare despre rezultate sau opiniile altora, iar la nivel fizic, prin simptome precum ritm cardiac accelerat, transpirație excesivă sau tremur. Deși aceste stări sunt neplăcute, ele sunt firești, având origini evolutive. În trecut, frica era un mecanism de supraviețuire, dar în prezent, „prădătorii” au fost înlocuiți de competiții și stresul evaluărilor.

Pentru a gestiona anxietatea și a-i diminua impactul asupra performanței, este important ca sportivii să recunoască și să accepte faptul că nu pot controla toate circumstanțele. De exemplu, dacă nu sunt 100% pregătiți pentru un concurs, acceptarea acestui lucru le poate oferi claritate pentru a planifica viitoarele îmbunătățiri.

În același timp, stresul activează producerea de cortizol, care amplifică percepția dificultății. Reamintirea faptului că aceste reacții sunt chimice și temporare ajută sportivii să nu ia decizii pripite și să-și tempereze îngrijorările.

De asemenea, comportamentul poate fi recalibrat, creierul învățând mereu din reacțiile noastre. Adoptând răspunsuri alternative în fața anxietății, precum respirația profundă sau concentrarea pe alte activități, sportivii pot dezvolta mecanisme noi și sănătoase pentru a face față stresului.

 

TVR SPORT este un mijloc de promovare a valorilor sportive românești, a sportului în general și a sportului ca mod de viață sănătos.

Credit foto: shutterstock.com/Rocksweeper

 
Observatorii internaționali notează reflectarea echilibrată a campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale de către TVR

Raportul preliminar al misiunii internaționale de observare a alegerilor, derulată sub egida Organizației pentru Securitate şi Cooperare în ...

Anxietatea precompetiţională în sportul de performanță

Anxietatea precompetițională în sportul de performanță este o reacție psihologică frecventă, manifestată prin stări de neliniște, îndoială și ...

Sămânța care devine punte: despre empatie și cum o cultivăm la copii

Într-o lume în care totul pare să alerge – oameni, gânduri, agende, așteptări – rămâne nevoia profundă, tăcută și adesea trecută cu vederea a ...