loader
Foto

Programe speciale de Paşte la TVR 1

Documentare tematice, transmisiuni în direct, ediţii şi emisiuni speciale, în perioada 3-6 mai, la TVR 1 şi online, pe www.tvrplus.ro

 

De Paşte, românii sunt invitaţi să urmărească documentare tematice, transmisiuni în direct, ediţii şi emisiuni speciale, astfel că, în perioada 3-6 mai, telespectatorii TVR 1 vor trăi atmosfera sfintei sărbători şi prin intermediul micului ecran. Toate programele speciale de Paşte vor putea fi văzute şi online, pe TVR+, parte dintre ele fiind preluate şi pe TVR HD sau TVRi.

În Vinerea Mare, de la ora 16.00, TVR 1 difuzează filmul biografic Viziunea – Viaţa lui Hildegard von Bigen, inspirat de viaţa măicuţei care a fost una dintre figurile emblematice ale Evului Mediu german. La 18.00 este programat documentarul Lumina Privegherii semnat de Elena Dinu, al cărui subiect este slujba Prohodului, iar de la 18.30 credincioşii ortodocşi pot urmări Prohodul, în transmisiune directă de la biserica Golia din Iaşi. Transmisiunea este preluată în simulcast şi pe TVRi.

Ziua de sâmbătă începe, la TVR 1, cu două ediţii ale emisiunii Zestrea românilor dedicate marii sărbători creştine, difuzate de la ora 7.00; subiectele celor două ediţii sunt „Izvod de suflet. Şcoala de pictură pe sticlă de la Nicula”, respectiv „Lumina Învierii  - Sfintele Paşte în ţinutul Negrenilor” (preluate în simulcast pe TVRi, iar pe TVR HD, de la ora 13.00).

La ora 10.45, telespectatorii sunt invitaţi să urmărească, în cadrul emisiunii Semne, documentarul Onomastica biblică, ce abordează înţelegerea biblică a onomasticii creştine, plecând de la semnificaţia primelor nume utilizate în textele biblice precreştine, pâna la cele folosite în epoca creştină de după Hristos.

Ediţia de Paşti a emisiunii Ne vedem la TVR, difuzată pe 4 mai, de la ora 16.00, este concepută ca un concurs distractiv, în cadrul căruia trei artişti străini care trăiesc de mai mulţi ani în România se întrec pentru a demonstra că sunt... „buni români": Victor Yila (Congo), BIU Marquetti (Cuba) şi David Bryan (Marea Britanie) parcurg o serie de probe distractive, precum cea de geografie, de cunoaştere a limbii române, de cunoaştere a mâncărurilor tradiţionale, probe folclorice etc.

Seara de sâmbătă este dedicată, la TVR 1 şi TVRi, momentului sărbătoririi Învierii Domnului. De la ora 21.00, timp de patru ore, credincioşii pot urmări slujba de Înviere în transmisiune directă de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Din studioul TVR, Titi Dincă şi invitaţii săi la ediţia specială a magazinului religios Credo, Mircea Albulescu, împreună cu Diana Ursachi Cristina Buzaşu, şi Alexandru Mălureanu – tineri cu realizări importante la nivel internaţional - vorbesc despre modelele de vieţuire creştină pentru tineri şi vârstnici.

Prima zi de Paşte debutează, la TVR 1 şi TVRi, cu o ediţie specială Universul credinţei, difuzată de la 7.10, printre subiectele căreia se numără Învierea la mănăstirea Ialomiţei, răstignirea, moartea şi Învierea în artă, Biserica Sfântului Mormânt ca spaţiu al Învierii, apariţiile lui Iisus sau Paştele în lume.

Realizatorii emisiunilor cu profil rural propun şi ei telespectatorilor ediţii În grădina Danei şi Viaţa satului dedicate acestei sărbători, cu obiceiuri şi tradiţii de Paşte păstrate în satul românesc din Maramureş şi Bucovina. La împlinirea a 30 de ani ai emisiunii realizate şi prezentate de Marioara Murărescu la TVR 1, telespectatorii sunt aşteptaţi, „Împreună de Sfintele Paşti”, la o ediţie specială a Tezaurului folcloric. Programul difuzat în două părţi (de la 12.45, respectiv de la 15.00) şi preluat şi de TVRi cuprinde concertul extraordinar susţinut la Şcoala de Arte „Francisc Hubic” din Oradea de către interpreţi din toată ţara.

În duminica de Paşti, TVR 1 a programat, de la ora 16.00, cea de-a doua ediţie a emisiunii De la A la... infinit, un program in memoriam Tudor Vornicu, transmisă în simulcast pe TVR HD şi TVR Internaţional. Invitat special al ediţiei de Paşte a emisiunii este Adrian Cioroianu, alături de care vin Paula Seling, Mircea  Baniciu, Grigore Leşe, Proiect K1, Adrian Majuru, Pavel Şuşară, Andrei teaşcă, în melodiile şi poveştile cărora se vor împleti tradiţiile şi istoria.

Înaintea plecării spre Malmö (Suedia) a lui Cezar şi a echipei alături de care artistul va reprezenta România la concursul Eurovision, de Paşti, fanii şi prietenii interpretului vin la TVR, pentru a-i arăta, o dată în plus, preţuirea de care se bucură. Telespectatorii TVR 1 şi TVR Internaţional vor fi martori duminică, de la 18.00, la Eurofan, la surprize şi momente speciale, create de invitaţii emisiunii: Paula Seling, Cristian Faur, Mandinga, Puiu Pascu, Aneta Stan, Cristian Pomohaci, Grupul Sunentul Muzicii, Sergiu Stoiadin, precum şi reprezentantul Maltei la Eurovision, Gianluca.

În seara de Paşti, începând cu ora 21.00, telespectatorii TVR 1 şi TVRi sunt invitaţi să petreacă trei ore alături de Iuliana Tudor şi invitaţii săi la O dată-n viaţă. Pentru că este vorba despre o ediţie specială, de sărbătoare, şi invitaţii sunt pe masură: două mari doamne ale muzicii româneşti – Angela Similea şi Corina Chiriac, secondate de o voce şi o prezenţă masculină nu mai puţin apreciată – Petre Geambaşu.

Ca în fiecare an, românii sunt invitaţi La masa de Paşte, să petreacă alături de TVR 1 trei ore de cântec, joc şi voie bună. Emisiunea, difuzată luni, de la 14.35 (respectiv 21.00, la TVRi),  şi-a câştigat un public fidel, de 13 ani, de când se transmite la TVR 1, la fiecare sărbătoare a Învierii Domnului. Este un program care are ca invitaţi solişti de muzică populară, care aduc telespectatorilor cele mai iubite cântece din folclorul românesc.

Seara de 6 mai va fi dedicată umorului: cu sloganul „râsul nu vindecă, dar creează dependenţi”, Distractis Show revine la TVR 1, TVR HD şi tvrplus.ro cu un nou serial – „Dependenţi de comedie”. Emisiunea va fi prezentată ca o şedinţă de terapie a unui grup de dependenţi de comedie. După tipicul acestor şedinţe, fiecare participant îşi va prezenta problema care îl aduce în grup şi o va discuta cu ceilalţi. Prezentările vor fi ilustrate cu miniscenete, interviuri, parodii muzicale, cinematografice sau teatrale care îmbină umorul elegant, spontan, improvizat, cu satira politică sau cu episoade din istoria neromanţată a... prostiei universale.

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Înapoi la argument”: Dialogurile lui H.R. Patapievici cu Andrei Pleșu și Radu Paraschivescu (2007), redifuzate la TVR Cultural

Între 15 și 19 aprilie, TVR Cultural redifuzează dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu Adrian Papahagi, Teodor Baconschi, Dan Burlac, Radu ...

„M-am făcut actriță ca să scap de plictiseală”! Cerasela Iosifescu e invitata Marinei Constantinescu la „Nocturne”

Dezarmant de sinceră. Şi talentată. Şi rebelă. Actriţa Teatrului Nottara, Cerasela Iosifescu, vine la „Noctune”, pe TVR 1. Despre iubiri pe ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...