loader
Foto

″Extemporal la dirigenţie″, în weekend, la TVR Internațional

Sâmbătă, 24 iulie, ora 23.00, ne-am bucurat de roluri celebre precum cele ale Tamarei Buciuceanu și Ştefan Bănică Jr., în comedia ″Extemporal la dirigenţie″, în regia lui Nicolae Corjos.

 

Profesorul Socrate inaugurează anul şcolar printr-un extemporal pe tema "Cum aş vrea să fie dirigintele clasei?". Popularitatea lui Socrate o îngrijorează pe profesoara de matematică, Isoscel, gata oricând „să dea jos milităria din pod". În acest timp, Socrate îşi face şi el griji, dar în legătură cu Anca, fiica sa îndrăgostită.

La începutul noului an școlar, în școala unde predau profesorul de filozofie Mihai Gavrilescu, poreclit „Socrate”, și profesoara de matematică Baldovin, poreclită „Isoscel”, vine prin transfer o nouă profesoară de limba română pe nume Luminița Cernea. Aceasta este noua dirigintă a clasei a XI-a unde învață Anca, fiica lui „Socrate”.

Fiica lui Socrate, Anca, este îndrăgostită de colegul ei, Doru Murgoci. Relația dintre cei doi trece printr-o serie de suișuri și coborâșuri cauzate de încercările Ancăi de a-l determina pe Doru să fie mai serios. Băiatul o consideră pe Anca o „tocilară”. Socrate este îngrijorat de faptul că Anca și-ar putea neglija studiile și apelează la nepoata sa, Mihaela, studentă în anul I la Facultatea de Drept, și la diriginta fetei pentru a o supraveghea discret și a afla mai multe despre Doru.

Ca urmare a apropierii balului bobocilor, elevii urmează să pregătească un program artistic. Elevii clasei a XI-a, care o au ca dirigintă pe Isoscel, au o formație muzicală intitulată Liceenii în care cântă printre alții Dana Vasilescu, Mihai Marinescu și Ionică Popescu, foștii elevi ai lui Socrate din anul trecut. Isoscel nu le permite elevilor cu note mici la matematică să participe la programul artistic.

(w882) tamara buc

Unul dintre elevi, Adrian Buzescu, vrea să recite și el o poezie, deși diriginta i-a interzis. Profesorul de filozofie se duce acasă la Buzescu și îl cunoaște pe tatăl sever al elevului. Acesta din urmă îl reclamă ulterior la conducerea școlii pe motiv că se amestecă în viața familiei sale. Isoscel îi face scandal lui Socrate pe motiv că îi subminează autoritatea prin faptul că s-a dus acasă la Buzescu. Profesorul nu mai poate suporta și răbufnește, spunându-i că elevii nu trebuie să învețe de frică.

La balul bobocilor, profesoara Baldovin mărturisește că a cântat trei ani în corul operei și susține un recital emoționant la pian, demonstrând că are și un suflet sensibil.

Nemulțumită de faptul că Doru o consideră o „tocilară”, Anca începe să își neglijeze lecțiile. Fata începe să ia note mici și își schimbă comportamentul. În realitate, ea a mințit și și-a făcut temele, dar a dorit să-i dea o lecție lui Doru. Deși Anca își roagă tatăl să aibă încredere în ea, Socrate spune că i-a fost pentru prima dată rușine de fiica sa. Profesorul Gavrilescu își face cerere de transfer la o altă școală pentru că fiica sa l-a făcut de râs. La auzul acestei vești, profesorii și elevii încearcă să-l convingă pe Socrate să rămână. Anca îi cere iertare tatălui ei și îl roagă să rămână în școală, dar profesorul de filozofie afirmă că a încercat să plece și nu a putut.

***

România, 1987

Regia: Nicolae Corjos

Scenariul: George Şovu

Cu: Tamara Buciuceanu, Ion Caramitru, Diana Lupescu, Ştefan Bănică Jr.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...