loader
Foto

„Duminica filmului românesc” este dedicată regizorului Mircea Mureşan

În 19 ianuarie, TVR 2 aduce două dintre filmele sale: „Răscoala” (de la 14.10) şi „ Baltagul” (de la 20.30)

 

În această duminică, TVR 2 a pregătit cinefililor la „Duminica filmului românesc” două dintre producţiile cinematografice semnate de regizorul Mircea Mureşan. Este vorba de dramele: „Răscoala” (film nominalizat la Palme d’Or şi deţinător al Premiul pentru debut la Festivalul de Film de la Cannes în 1966), şi „Baltagul” (selectat la Festivalul de la Veneția, 1969).

Aşadar, duminică, de la ora 14.10, poate fi urmărită drama Răscoala (1965), cu: Ilarion Ciobanu şi Emil Botta în rolurile principale. Realizat după romanul omonim scris de Liviu Rebreanu, filmul este o frescă social-istorică a evenimentelor de la 1907 şi a lumii româneşti la începutul secolului XX.

"Grigore soseşte la moşia tatălui său de la Amara, însoţit de avocatul liberal Baloleanu, într-un climat tulbure de violenţă şi mânie abia stăvilite. În vreme ce la conac se sărbătoreşte Crăciunul, ţăranii cer pământ. Moşierul le răspunde cu arma, iar mulţimea îl ucide pe loc şi incendiază conacul. Baloleanu va conduce personal represiunea, uitând de liberalismul său". (Tudor Caranfil - Dicţionar universal de film, 2008)

De la ora 20.30 este programată drama Baltagul (1969), cu: Margarita Lozano, Sidonia Manolache şi Ilarion Ciobanu în rolurile principale. Ecranizare a romanului omonim de Mihail Sadoveanu. Când bărbatul ei, cioban, dispare în împrejurări misterioase, Victoria Lipan reface drumul parcurs de el cu turmele de oi şi află adevărul: Nichifor a fost ucis chiar de cei pe care-i credea aproape. Cu îndârjirea specifică unei femei de la munte, Victoria nu se dă bătută până nu-şi face dreptate.

 

 

Din toamna 2013, TVR 2 dedică duminicile filmului românesc. În fiecare duminică, la ora prânzului şi seara, sunt programate filme din ciclul mari actori, mari regizori, mari producţii cinematografice. Până la finalul lui 2013, la TVR 2 au avut duminici dedicate regizorii Sergiu Nicolaescu, Dan Piţa, Alexandru Tatos, Lucian Pintilie, Mircea Veroiu, Mircea Daneliuc, Malvina Urşianu, Stere Gulea, precum şi actorii Amza Pellea, Ştefan Iordache, Gheorghe Dinică, Victor Rebengiuc. Pentru prima parte a anului 2014, “Duminica filmului românesc” va aduce la TVR 2 creaţii cinematografice reprezentative pentru actorii Florin Piersic, Ştefan Iordache, Toma Caragiu, Dem Radulescu, Octavian Cotescu, precum şi pentru regizorii Lucian Bratu sau Mircea Mureşan.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Elisabeta Lipă, la ”Portret de excelență”: ”Am avut numeroase ocazii să rămân afară, în străinătate, dar nu am putut...Nu există țară mai frumoasă ca a noastră”

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 16:00, la  TVR Cultural, Mihaela Olaru va sta de vorbă cu Elisabeta Lipă, cea mai medaliată canotoare din istoria ...

Cancerele osoase se tratează! Dăruiește speranță copiilor care luptă pentru viață!

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 7:00, la TVR 1 și TVR+, vă invităm să urmăriți o ediție de colecție "Un doctor pentru dumneavoastră".

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...