loader
Foto

Jocuri de babuini, sâmbătă la Teleenciclopedia | VIDEO

Sâmbătă, 23 octombrie, de la ora 18:50, la TVR 1 şi online pe TVR+, vă aşteptăm cu o nouă oră magică la "Teleenciclopedia".

 

Paris, capitala lumii (ep. 5/5) Premieră

Gripa spaniolă din 1918 a luat 25 de milioane de vieți, dovedindu-se un ucigaș mai „eficient” decât Primul Război Mondial. Pe platoul Chemin des Dames, generalii semnau armistiţii pentru a evacua victimele. Sub cerul greu ca plumbul, Guillaume Apollinaire se stingea din viaţă acasă, pe Bulevardul Saint-Germain la 9 noiembrie 1918. Kaiser-ul abdicase. Bilanțul conflictului: peste 8 milioane de morți şi 20 de milioane, răniţi. În acest timp, Amedeo Modigliani îşi îneca suferinţa, durerile şi necazurile în băutură. Războiul se încheiase de mai bine de un an, însă lăuntric, săpa tranşee, pregătind „asaltul final”.

(w882) TYT

Ana Aslan

La mijlocul veacului trecut, idealul „tinereţii fără bătrâneţe” devenea mai accesibil graţie spiritului iscoditor şi perseverent al unei românce pe nume Ana Aslan.

La 13 ani, în urma pierderii tatălui, de care era foarte ataşată, s-a hotărât să urmeze Medicina. Primul Război Mondial, tânăra studentă l-a trăit îngrijind răniţii în spitalele de campanie din Iaşi. În 1924, la doi de la absolvirea facultății, a susţinut teza de doctorat sub îndrumarea profesorului Daniel Danielopolu, eminent fiziolog şi cardiolog. A urmat o carieră strălucită, în care cercetarea ştiinţifică s-a împletit cu experienţa de clinician şi talentul de pedagog. Punctul de cotitură a survenit abia la vârsta de 52 de ani, când a descoperit efectele regeneratoare ale procainei – anestezic local administrat unui tânăr suferind de artroză.

(w882) Ana Aslan

Timbuktu (ep.3 /4)

Lăsăm în urmă meleagurile dogonilor – despre care am vorbit în episodul anterior – pentru a ne îndrepta spre Timbuktu – cel mai vestit centru urban din Malí, fondat în jurul anului 1100, de tuaregi. Vechiul oraş – ctitorit la sfârşitul veacului al IX-lea şi înscris, în 1988, în Patrimoniul Mondial UNESCO – se distinge prin edificiile sale din chirpici. Anual, înaintea sezonului ploios, lor li se adaugă un strat de tencuială, alcătuită, ca şi cărămizile, din lut, paie şi unt de shea – ingredient ce le sporeşte rezistenţa la apă. De opt secole, zidarii breslei Bari (Barey) transmit, din generație în generație, tehnicile tradiţionale de construcţie, aplicate şi la actuala Moschee – clădită după modelul celei originare, din veacul al XIII-lea, care a fost dărâmată în 1819.

(w882) T

Clanul micului babuin (ep. 2/5) Premieră

În episodul trecut al documentarului nostru, l-am cunoscut pe cel mai tânăr membru al unui clan de babuini ce-și cutreieră teritoriul căutând hrană, și adăpost. Deocamdată, micul Forty, cum, a fost numit, este neputincios și complet dependent de laptele și protecția mamei, iar neamurile prea multe și greu de identificat, îl derutează. Dar a învățat destul de repede că mama și Junior, fratele de doi ani, sunt singurii pe care se poate baza și că șeful „tribului”, un mascul impunător de circa 40 de kilograme și cu temperament imprevizibil, trebuie ocolit.

***

Reluare 24 octombrie, ora 1.10, la TVR 1.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.