loader
Foto

Galerie foto

Povestea arhitectului care a readus „Casa cu Sfinx” între bijuteriile urbanistice ale Bucureștiului

PROMO

Invitatul Danielei Zeca Buzura la „Mic dejun cu un campion”, în ediția de sâmbătă, 17 mai, ora 9:00, s-a născut la Florența, unde a și absolvit arhitectura. LEONARDO ROSSI a trăit în orașul lui Petrarca, la Arezzo, dar s-a îndrăgostit de România, iar povestea călătoriei lui o puteți afla la TVR 2.

 

La aproape 100 de ani de la nașterea sa, „Casa cu Sfinx”, comstruită lângă Spitalul Colțea, pe strada Slănic, ne uimește încă cu misterul, frumusețea și cupola sa monumentală, încununată de un grup statuar extrem de valoros, operă a unui mare sculptor: Dimitrie Paciurea (1873-1932).

(w882) Arh Leonar

Din consemnările lui Petre Oprea, autorul volumului “Sculpturi decorative pe clădiri bucureștene”, imobilul actual a fost ridicat între 1927-1928 și a avut ca proprietar pe un „cizmar cu atelier și magazin de cizmărie de lux”. (Sursa: Studiu Istoric pentru imobilul din str. Slănic, 2, elaborat de lect. dr. arh.Valeriu Eugen Drăgan˝).

Imobilul a fost ridicat la începutul secolui XX, creație a unui arhitect francez și a fost salvat din ruină de arhitectul italian Leonardo Rossi (53 de ani), care l-a transformat, din 2017, în reședința familiei sale.

(w882) Arh Leonar

Leonardo Rossi s-a născut la Florența, unde a și absolvit arhitectura. În urma concursului desfășurat în Anuala de Arhitectură din 2017, unde arhitectul toscan a fost nominalizat cu proiectul "Casa Rotundă "- avem astăzi complet restaurat edificiul Casa cu Sfinx, monument istoric de grupa B, care ar fi rămas o ruină, fără intervenția și pasiunea celui care a cercetat documente, a cerut un studiu istoric al clădirii, a căutat în biblioteci europene.

(w882) Arh Leonar

Grație lui Leonardo Rossi și echipei sale formate din arhitecți, restauratori și structuriști români, monumentul și-a recăpătat cupola inițială, iar grupul statuar care îi dădea marca și unicitatea arată din nou ca la începutul secolului XX , când îl realiza cunoscutul sculptor Dimitrie Paciurea.

(w882) Arh Leonar

Sâmbătă, 17 mai, de la ora 9:00, „Mic Dejun cu un campion” vă invită să călătoriți în timp și să aflați o poveste adevărată și fascinantă, care ne-a restituit una dintre bijuteriile urbanistice ale Bucureștiului interbelic.

 

Foto credit: Arh. Leonardo Rossi

 
Reforma fiscal-bugetară și impactul asupra cetățenilor și companiilor

Sâmbătă, 14 iunie, de la ora 14:30 Narcis POPESCU îi are ca invitaţi pe doamna Ioana JENSSEN, consultant Resurse Umane și co-fondator al ...

„Decembrie Roşu: Podcast - Revoluţie din unghiuri subiective” – noi mărturii inedite

Sunt evenimentele din decembrie ’89 un ecou al problemelor României de azi? Răspunsul îl aflăm în cele două noi episoade ale filmului „Podcast – ...

„Pentru că nu am acceptat să fac rabat de la calitate, mi s-a reproșat că nu știu să fac afaceri.” Alina Donici, un „Brilliant” al brandurilor româneşti

Femeia care a recreat gustul copilăriei în lactatele la borcan, într-un dialog despre pasiune și viziune pentru viitor. Loredana Negrilă ne ...