loader
Foto

Duminica filmului românesc: "Moromeţii", reîntâlnire cu valorile familiei

Duminică, 12 februarie, de la ora 12.10, pe TVR2, pasionații de film clasic românesc au urmarit filmul "Moromeţii", în regia lui Stere Gulea. La ora difuzării filmului, producția a putut fi urmărită și pe TVR+.| VIDEO

 

Ecranizarea volumului I al romanului omonim al lui Marin Preda îi are în distribuţie pe Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vişan. Premiera filmului a avut loc în 1987.

Filmul spune povestea destrămării unei familii țărănești tradiționale pe fondul unor mutații sociale ireversibile care au loc în anii '30 ai secolului XX, în ciuda încercărilor disperate ale lui Ilie Moromete, capul familiei, de a-i ține împreună pe toți membrii familiei și a nu-şi vinde din pământ.

(w882) Ilie și C

“Moromeţii” a fost turnat în alb şi negru, cu secvenţe de referinţă pentru cinematografia românească. Alegerea regizorului Stere Gulea a fost susţinută artistic de operatorul Vivi Drăgan Vasile, în timp ce filmul nu ar fi devenit ceea ce este fără costumele perfect integrate în cadru şi poveste, alese şi semnate de Svetlana Mihăilescu.

Fiecare secvenţă din film pare să aibă o desfăşurare, un punct culminant şi o morală proprii. Ecranizarea nu ocoleşte, ba chiar ilustrează scolastic marile scene din roman: cine îşi poate imagina acum, citind cartea lui Marin Preda, altfel decât în film, scena tăierii salcâmului ori momentul fugii de acasă a băieţilor celor mari ai lui Ilie Moromete?

(w882) Moromeții

Distribuția filmului i-a reunit pe Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vişan, Mitică Popescu, Petrică Gheorghiu, Florin Zamfirescu, Teodora Mareș, Emilia Popescu, Constantin Chiriac, Ilie Gheorghe, Radu Amzulescu, Marius Badea.

ACIN a distins filmul, în 1987, cu Marele Premiu, acordând, de asemenea, premii pentru Victor Rebengiuc și o diplomă de onoare pentru Luminița Gheorghiu.  Imaginea (Vivi Drăgan Vasile), montajul (Mircea Ciocâltei), scenografia (Svetlana Mihăilescu) și muzica (Cornelia Tăutu) au primit premii ACIN. Festivalul de la Santarem (Portugalia) a acordat Premiul III filmului și premiu de interpretare lui Victor Rebengiuc.

Într-un interviu acordat Adinei Darian, regizorul Stere Gulea spunea: "Interpretarea lui Victor Rebengiuc reprezintă coloana ­vertebrală a filmului (...) Pentru Rebengiuc, ca și pentru mine, faptul de a ne fi încumetat la o aseme­nea ecranizare a fost un act de mare curaj. Rebengiuc avea o experiență care ne-a ghidat pe noi toți, inclusiv pe mine. El era balanța filmului. Lucrase cu câțiva regizori importanți, avusese până la acest rol reușite discutabile și din fiecare gest se vedea profesionalismul său desăvârșit." (Cinema, 4/1988, apud aarc.ro)

În 2018 a apărut filmul  „Moromeţii 2", cu Horaţiu Mălăele şi Dana Dogaru în rolurile principale, regizat tot de Stere Gulea.

(w882) Victor Reb

***

Mai multe informații despre filmele programate la TVR puteți afla aici.

FILM.TVR.RO

Logo

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

„Mereu am spus că Dumnezeu e român.” Elisabeta Lipă, un nou „Brilliant” în colecţia TVR INFO

Despre primii paşi în lumea canotajului, despre lecţii de viaţă, succes şi sacrificii, într-o nouă ediţie a emisiunii „Brilliant”, cu Loredana ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...