Tripletele din Belleville
LES TRIPLETTES DE BELLEVILLE – Franţa, 2003

Regia: Sylvain Chomet

Voci: Beatrice Bonifassi, Lina Boudreau

Comedie. Când nepotul ei Champion, ciclist de performanţă, este răpit în timpul Turului Franţei, laolaltă cu alţi doi concurenţi, bătrâna doamnă Souza porneşte într-o incredibilă misiune de salvare. Cele care-i sar în ajutor, devenindu-i tovarăşe de aventuri, sunt tripletele din Belleville - o trupă de soliste de jazz de pe vremea lui Fred Astaire!

*2 nominalizări la Oscar 2004 - pentru cel mai bun film de animaţie, cea mai bună muzică

*Premiul Cesar 2004 pentru cea mai bună muzică

*Premiul Lumiere 2004 pentru cel mai bun film

Vineri, 19 Decembrie
ora 00:25
TVR1
Viaţa noastră
LA NOSTRA VITA - Italia-Franţa, 2010

Regia Daniele Luchetti

Cu: Elio Germano, Raoul Bova, Isabella Ragonese

Dramă. Claudio, muncitor în construcţii, lucrează pe un şantier într-o suburbie a Romei. El e foarte îndrăgostit de soţia lui, însărcinată cu cel de-al treilea copil al lor. O dramă neaşteptată vine să tulbure această viaţă simplă şi fericită: Claudio găseşte în şantier cadavrul unui imigrant ilegal, dar nu anunţă autorităţile, de teamă că şantierul va fi închis, iar el îşi va pierde serviciul. Redactor Adriana Vulpe

-Premiul pentru cel mai bun actor (Elio Germano) la Festivalul Filmului de la Cannes-2010.

-Alte 7 premii şi 15 nominalizări la festivaluri internaţionale de film.

Vineri, 19 Decembrie
ora 23:10
TVR2
Independentul
THE INDEPENDENT - SUA, 2000

Regia Stephen Kessler

Cu: Jerry Stiller, Janeane Garofalo

Comedie. Un prolific regizor de filme independente se află în impasul vieţii lui: are o datorie de 10 milioane de dolari la bancă pentru eşecul unei producţii cu buget mare şi singura lui şansă este să găsească finanţare pentru noul său film despre un criminal în serie.

Sâmbătă, 20 Decembrie
ora 01:05
TVR1
Păstrăvul
LA TRUITE - Franţa, 1982

Regia Joseph Losey

Cu: Isabelle Huppert, Jean-Pierre Cassel, Jeanne Moreau

* Dramă. Precum peştii pe care-i creştea la ferma tatălui ei, Frederique e o femeie ciudată, alunecoasă şi rece; provoacă bărbaţii, apoi îi respinge. Într-o seară, jucând bowling cu soţul ei, tânăra fascinează doi oameni de afaceri, iar unul dintre aceştia o invită într-o călătorie în Japonia. Spiritul provocator al lui Frederique o îndeamnă să accepte, dar excursia va declanşa o dramă de proporţii.

Sâmbătă, 20 Decembrie
ora 01:10
TVR2
Armăsarul sălbatic
THE SILVER BRUMBY - Australia, 1993

Regia: John Tatoulis

Cu: Caroline Goodall, Russell Crowe

*Film pentru copii, adaptarea unui roman al scriitoarei australiene Elyne Mitchell. Un tânăr armăsar sălbatic, de o mare inteligenţă şi frumuseţe, reuşeşte să scape din toate încercările oamenilor de a-l captura. Când este ucis de unul dintre îndârjiţii săi urmăritori, calul se transformă într-un duh care începe să bântuie ţinuturile unde trăise odinioară.

Sâmbătă, 20 Decembrie
ora 10:10
TVR1
În vizită la omul pădurii
BIGFOOT - SUA, 2009

Regia: Kevin Tenney

Cu: Richard Tyson, Angie Everhart, Adam Raque

*Aventuri. Chiar dacă are doi metri înălţime şi o înfăţişare înspăimântătoare, Omul Pădurii va avea nevoie de ajutorul noilor săi prieteni, trei copii care nu ezită să-l salveze când e capturat de oameni răi şi lacomi.

Sâmbătă, 20 Decembrie
ora 14:10
TVR2
Printre gorile
GORILLAS IN THE MIST - SUA, 1988

Regia: Michael Apted

Cu: Sigourney Weaver, Bryan Brown, Julie Harris

*Două premii Globul de Aur-pentru cea mai bună actriţă, cea mai bună coloană sonoră

*5 nominalizări la Oscar-pentru interpretare feminină, scenariu, sunet, montaj, coloană sonoră

*Dramă, după romanul autobiografic al cercetătoarei americane Dian Fossey. În anii '60, inspirată de antropologul Louis Leakey, Dian se dedică studierii primatelor. Hotărâtă să salveze gorilele pe cale de dispariţie, eroina pleacă în Rwanda, unde are parte de tot felul de aventuri şi chiar ajunge să-şi rişte viaţa pentru a veni în apărarea animalelor vânate de braconieri.

Sâmbătă, 20 Decembrie
ora 20:10
TVR2
Culoarea libertăţii
GOOD BYE BAFANA - SUA, 2007

Regia Bille August

Cu: Joseph Fiennes, Dennis Haysbert, Diane Kruger

Dramă, film inspirat de evenimente reale. În 1968, în plină eră a apartheid-ului, James Gregory, un sud-african alb, este numit gardian la închisoarea de pe Insula Robben. Misiunea lui este să-l supravegheze îndeaproape pe cel mai faimos deţinut: liderul Congresului Naţional African, Nelson Mandela. Intrigat de personajul căruia trebuie să-i cenzureze corespondenţa şi contactele cu exteriorul, James ajunge să citească Proclamaţia pentru Libertate, document interzis pentru că „instiga la ură împotriva albilor”. Revelaţia cumplită că, până atunci, acceptase cu seninătate o realitate profund nedreaptă şi relaţia tot mai apropiată cu Mandela îi vor conduce destinul pe căi nebănuite.

*Nominalizat la Premiul Ursul de Aur - Festivalul de la Berlin 2007.

Sâmbătă, 20 Decembrie
ora 22:30
TVR2
Baltagul
Baltagul - România, 1969

Dramă. Ecranizare a romanului omonim de Mihail Sadoveanu. Când bărbatul ei, cioban, dispare în împrejurări misterioase, Victoria Lipan reface drumul parcurs de el cu turmele de oi şi află adevărul: Nichifor a fost ucis chiar de cei pe care-i credea aproape. Cu îndârjirea specifică unei femei de la munte, Victoria nu se dă bătută până nu-şi face dreptate.

România, 1969

Regia: Mircea Mureşan

Cu: Margarita Lozano, Sidonia Manolache, Ilarion Ciobanu

Se difuzează duminică, 21 decembrie, de la ora 13.00

Duminică, 21 Decembrie
ora 13:00
TVRi
Reconstituirea
Reconstituirea – România, 1968

Regia: Lucian Pintilie

Cu: George Constantin, George Mihăiţă

Dramă. Film realizat după nuvela omonimă a lui Horia Pătrașcu, operă care pornește de la un fapt real petrecut în anii '50 pe malul Timişului.

Vuică şi Ripu, doi elevi de la "seral", și-au sărbătorit absolvirea printr-o beție de pomină, după care s-au încăierat și au spart capul ospătarului care încerca să-i despartă, dărâmând și un șopron. Dacă s-ar da curs plângerii, tinerii ar risca doi-trei ani de închisoare. Procurorul preferă o altă pedeapsă: vinovaţii vor reconstitui evenimentele, într-un film educativ, pentru ca publicul să tragă învățăturile necesare. În loc de asta, "publicul" prezent la reconstituire va fi martorul unui tragic şi stupid accident.

În 2008, Asociația Criticilor Români de Film a desemnat "Reconstituirea" drept cel mai bun film românesc din toate timpurile.

 

Duminică, 21 Decembrie
ora 14:10
TVR2