Flăcări pe comori
România, 1987

Regia: Nicolae Mărgineanu

Scenariul: Ion Brad

Cu: Mircea Albulescu, Claudiu Bleonţ, Remus Mărgineanu, Anca Dincă, Imola Gáspár, Mircea Diaconu, Valentin Uritescu

Dramă-inspirată din romanul "Arhanghelii" de Ion Agârbiceanu.

Acţiunea se ţese în jurul celei mai bogate mine de aur din Roşia Montană, despre care se crede că ar fi blestemată. Tot mai mulţi bărbaţi sunt atraşi de mirajul îmbogăţirii rapide, duhul aurului luând astfel minţile multor curajoşi.

* 1988 - ACIN - Premiul pentru scenariu

* 1988 - Costineşti - Premiul pentru regie

 

** Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

Duminică, 25 Septembrie 2022
ora 13:00
TVR2
Pădureanca
România, 1986

Regia: Nicolae Mărgineanu

Cu: Victor Rebengiuc, Manuela Hărăbor, Adrian Pintea

*Dramă, film inspirat de nuvela omonimă a lui Ioan Slavici.

Busuioc, un ţăran bogat din zona Aradului, îşi trimite fiul, pe Iorgovan, însoţit de servitorul Şofron, să caute oameni pentru a munci cu ziua la câmp. Printre cei veniţi la muncă este şi Simina, fiică de ţărani săraci, de care se îndrăgostesc nebuneşte amândoi tinerii. În timp ce Iorgovan e sfâşiat între iubirea pentru Simina şi prejudecăţile sociale, Şofron pare să câştige teren în inima fetei, iar intensa rivalitate dintre cei doi pretendenţi nu prevesteşte nimic bun.

ACEST PROGRAM ESTE INTERZIS COPIILOR SUB 12 ANI (12)

** Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

Duminică, 25 Septembrie 2022
ora 20:00
TVR2
CHERI
CHERI – Regatul Unit, Franţa, 2009

Regia: Stephen Frears

Cu: Michelle Pfeiffer, Rupert Friend, Kathy Bates

*Film aflat în competiţia oficială pentru Ursul de Aur, Festivalul de Film de la Berlin 2009

Dramă, ecranizare a romanelor " Chéri " şi "Sfârşitul lui Chéri " de Colette. În Parisul perioadei Belle Epoque, fosta curtezană Madame Peloux îşi încredinţează fiul de 19 ani – un tânăr răsfăţat poreclit Chéri - mai tinerei sale prietene şi rivale, Léa de Lonval, pentru a-l iniţia în arta amorului. Şi ea o fostă curtezană, Léa este o femeie matură şi experimentată, încă extrem de seducătoare. Aventura celor doi se transformă într-o relaţie de şase ani, după care Madame Peloux îi aranjează lui Chéri căsătoria cu Edmée, tânăra fiică a unei alte curtezane. Léa şi Chéri încearcă să accepte despărţirea iminentă, realizând abia acum, prea târziu, că legătura lor înseamnă mai mult decât plăcerea trupului.

ACEST PROGRAM ESTE INTERZIS COPIILOR SUB 15 ANI (15)

** Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

Duminică, 25 Septembrie 2022
ora 22:00
TVR2
Darling
Regatul Unit, 1965

Regia: John Schlesinger

Cu: Julie Christie, Dirk Bogarde, Laurence Harvey

*Dramă. Tânără, seducătoare şi plină de viaţă, Diana Scott, manechin profesionist, ar face orice ca să devină bogată şi celebră. Soarta îi surâde când îl întâlneşte pe Robert Gold, faimos jurnalist de televiziune, care o introduce în cercuri sociale noi, ba chiar îşi părăseşte şi familia pentru ea. O vreme, Diana pare să aibă tot ce şi-a dorit: succes şi dragoste. Şi totuşi, în tumultuoşii ani '60, se găsesc mereu alţii care să-i ofere şi mai mulţi bani, şi mai multă faimă, şi mai multă distracţie.

ACEST PROGRAM ESTE INTERZIS COPIILOR SUB 12 ANI (12)

***

3 premii Oscar – pentru actriţă în rol principal (Julie Christie), scenariu, scenografie

*Nominalizări la premiile Oscar pentru regie şi cel mai bun film

*4 premii BAFTA – pentru actriţă în rol principal (Julie Christie), actor în rol principal (Dirk Bogarde), scenariu şi scenografie

Marţi, 27 Septembrie 2022
ora 22:00
TVR1
RUBIROSA
Rubirosa
Rubirosa - Mexic, 2018

Partea a șasea

Regia: Juancho Cardona

Cu: Manolo Cardona, Damian Alcazar, Ana Serradilla, Shalim Ortiz

Dramă, serie inspirată de viaţa dominicanului Porfirio Rubirosa, ale cărui aventuri politice, sportive şi amoroase i-au creat o adevărată aură de legendă. Diplomat de carieră, susţinător al dictatorului Rafael Trujillo, Rubirosa a cutreierat întreaga lume în perioada 1930-1960, martor sau participant direct în războaie, revoluţii, lovituri de stat şi diverse comploturi politice. Marea lui pasiune pentru femei – a avut cinci neveste oficiale şi zeci de amante, multe dintre ele actriţe celebre – era probabil egalată doar de obsesia pentru polo călare şi pentru maşinile de curse, cu care a participat chiar şi pe celebrul circuit de la Le Mans.

***

* ACEST PROGRAM ESTE INTERZIS COPIILOR SUB 12 ANI (12)

** Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

Miercuri, 28 Septembrie 2022
ora 20:00
TVR2
Fata cu cercel de perlă
GIRL WITH A PEARL EARRING – Regatul Unit, 2003  

Regia: Peter Webber

Cu: Scarlett Johanson, Colin Firth, Tom Wilkinson, Cillian Murphy

*Dramă, ecranizare a romanului omonim de Tracy Chevalier. Olanda, 1665. Griet, o fată de 16 ani dintr-o familie foarte săracă, e trimisă de părinţi să lucreze ca servitoare în casa din Delft a pictorului Johannes Vermeer. Deşi persecutată de soţia şi fiica acestuia, Griet e muncitoare şi cuminte, aşa că i se permite să facă curăţenie şi în atelierul lui Vermeer, unde puţini au voie să intre. Fascinată de culori, de lumină şi de tablourile maestrului, fata învaţă să-i amestece vopselele şi descoperă o lume extraordinară, pe care nu şi-o imaginase vreodată. La rândul lui, Vermeer este irezistibil atras de tânăra servitoare şi de uimitoarea ei sensibilitate artistică. Înainte ca inevitabilul scandal conjugal să se producă, Griet acceptă să-i fie model, iar rezultatul este unul dintre cele mai cunoscute şi mai fascinante tablouri din istoria picturii: „Fata cu cercel de perlă”.

Trei nominalizări la premiile Oscar 2004 – pentru imagine, decoruri şi costume

*Două nominalizări la Globurile de Aur 2004 – pentru cea mai bună actriţă (Scarlett Johansson) şi pentru coloană sonoră

*Nouă nominalizări la premiile BAFTA 2004

*Premiul Academiei Europene de Film pentru imagine

XX ACEST PROGRAM ESTE INTERZIS COPIILOR SUB 12 ANI (12)

 

 

 

Miercuri, 28 Septembrie 2022
ora 22:00
TVR1
film accused
Suspectă de crimă
Accused at 17 – SUA, 2009

Regia: Doug Campbell

Cu: Nicole Gale Anderson, Cynthia Gibb, Janet Montgomery

*Thriller. Aflând că iubitul ei se întâlneşte pe ascuns cu Dory, o altă fată din liceu, Bianca Madler pune la cale un plan de răzbunare împotriva rivalei. Împreună cu două prietene, adolescenta o atrage pe Dory într-o zonă izolată de la marginea oraşului şi o abandonează acolo, lasând-o să se întoarcă acasă singură, pe întuneric. Însă Dory nu apare la şcoală a doua zi şi, în scurt timp, poliţia o găseşte ucisă. Din autoare a unei răzbunări răutăcioase, dar nevinovate, Bianca se trezeşte suspectă de crimă, fără niciun sprijin în afară de mama ei, care luptă să descopere adevărul.

* ACEST PROGRAM ESTE INTERZIS COPIILOR SUB 12 ANI (12)

** Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

Joi, 29 Septembrie 2022
ora 20:00
TVR2
Despre oameni şi melci
România, 2014

Regia Tudor Giurgiu

Cu: Andi Vasluianu, Monica Bârlădeanu, Dorel Vişan

*Comedie. 1992, în Muscel, un mic oraş din România. Fabrica ARO, deţinută de stat, tocmai a dat faliment şi va fi privatizată într-o săptămână. Cumpărătorul este o companie franceză care anunţă muncitorii că fabrica va fi transformată într-o crescătorie de melci. George, liderul de sindicat, caută cu disperare o soluţie şi are o idee extrem de originală.

ACEST PROGRAM ESTE INTERZIS COPIILOR SUB 15 ANI (15)

Vineri, 30 Septembrie 2022
ora 00:00
TVR2
Luna comanșilor (I)
Comanche Moon (SUA, 2008)

Partea I (din III)

Regia: Simon Wincer

Cu: Steve Zahn, Karl Urban, Val Kilmer, Elizabeth Banks

* Western, ecranizare a romanului omonim de Larry McMurtry, care face parte din celebra sagă "Lonesome Dove", laureată cu premiul Pulitzer. În Texas, la jumătatea secolului 19, Woodrow Call şi Augustus "Gus" McCrae se angajează în trupele de rangeri, aflate într-un conflict permanent cu comanşii conduşi de şeful de trib Cocoaşă-de-Bizon. Între rangeri, a căror misiune este să-i protejeze pe colonişti, şi mândrii comanşi, care-şi apără cu îndârjire teritoriile şi tradiţiile, confruntările sunt de cele mai multe ori sângeroase şi nu duc nicidecum la pacea mult-dorită.

*5 nominalizări la Premiile Emmy 2008

ACEST PROGRAM ESTE INTERZIS COPIILOR SUB 12 ANI (12)

 

 

 

 

Vineri, 30 Septembrie 2022
ora 21:00
TVR1
film
Contra cronometru
NATI CON LA CAMICIA - Italia-SUA, 1983

Regia: Enzo Barboni

Cu: Bud Spencer, Terence Hill, Buffy Dee

Comedie. Rosco Frazer, aventurier şi autostopist "de carieră", şi Doug O'Riordan, recent ieşit din puşcărie, se întâlnesc întâmplător în cursul unei încăierări dintr-un restaurant, pe marginea unei autostrăzi. După mai multe peripeţii cu un camion în care fiecare se urcase crezând că celălalt este proprietarul, Rosco şi Doug ajung la aeroport şi, ca să scape de poliţie, decid să facă rost de bilete de avion pentru o destinaţie cât mai îndepărtată. Dar, bineînţeles, încurcăturile se ţin lanţ: cei doi sunt confundaţi cu doi agenţi secreţi CIA şi trimişi într-o misiune specială la Miami.

ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPIII IN VARSTA DE PANA LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU IMPREUNA CU PARINTII ORI FAMILIA (AP)

** Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

Sâmbătă, 01 Octombrie 2022
ora 20:00
TVR2
CIULEANDRA
România - RFG, 1985

Regia: Sergiu Nicolaescu

Scenariul: Anuşavan Salamanian, Sergiu Nicolaescu

Muzica: Adrian Enescu

Cu: Ştefan Iordache, Gheorghe Cozorici, Ion Riţiu, Anca Nicola, Ulrike Blome

Dramă, adaptare cinematografică a romanului omonim al lui Liviu Rebreanu.

„După ce, într-un moment de rătăcire, şi-a ucis soţia, Puiu Faranga (Riţiu) e internat de tatăl său, atotputernic ministru, într-un sanatoriu. Dar în loc să simuleze nebunia, tânărul dezvăluie, pradă remuşcărilor, tainele căsniciei decise de tatăl său care dorea primenirea sângelui „limfatic”, cu vigoarea celui ţărănesc. Mădălina i-a cucerit inima, dar l-a şi adus în pragul nebuniei datorită barierei pe care a ridicat-o între ei. Pacientul se mărturiseşte psihiatrului Aioanei (Iordache), care, printr-o coincidenţă, originar din satul fetei, a fost îndrăgostit de ea. Refuzând să scape de osândă prin simularea nebuniei, Puiu se declară gata să-şi ispăşească pedeapsa, în vreme ce medicul e culpabilizat prin intervenţia vindicativă a ministrului.” Tudor Caranfil.

* 1985-ACIN-Premiul pentru muzică-Adrian Enescu;

* 1987-Phenian-Premiul pentru cea mai bună imagine-Nicolae Girard

* ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP).

** Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

Sâmbătă, 01 Octombrie 2022
ora 23:00
TVR2
Aurel Vlaicu
Aurel Vlaicu - România, 1978

Regia: Mircea Drăgan

Cu: Gabriel Oseciuc, Radu Beligan, Octavian Cotescu, Maria Voluntaru, Toma Dimitriu, Violeta Andrei

Dramă. Viaţa romanţată a pionierului aviaţiei mondiale Aurel Vlaicu. După ce a studiat la Universitatea din München, întors în ţară, Vlaicu începe să construiască aparate de zbor performante. Ca un "Icar al secolului XX", îşi va găsi sfârşitul încercând să treacă munţii în Transilvania.

ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPIII IN VARSTA DE PANA LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU IMPREUNA CU PARINTII ORI FAMILIA. (AP)

** Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

Duminică, 02 Octombrie 2022
ora 13:00
TVR2
Explozia
Explozia
România, 1972

Regia: Mircea Drăgan

Scenariul: Ioan Grigorescu

Cu: Radu Beligan, Gheorghe Dinică, Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Jean Constantin, Draga Olteanu-Matei, Florin Piersic

Dramă. „Film inspirat dintr-un fapt real. Prin întâmplările şi personajele imaginate, realizatorii filmului doresc să aducă un omagiu tuturor eroilor care trăiesc printre noi.”

La căpitănia portului Galaţi se recepţionează apeluri neclare prin care nava Poseidon, sub pavilion panamez, semnalează faptul că sala maşinilor este cuprinsă de un incendiu. Membrii echipajului, în panică, se aruncă în valurile Dunării şi, la sosirea şalupei căpităniei, vasul era deja abandonat şi incendiul se extinsese. Încărcătura vasului formată din îngrăşăminte era dinamită curată; se putea declanşa o adevărată catastrofă şi totul pe o rază de 10 kilometri putea fi distrus.

„Regizorul a ştiut să confere filmului său spectaculosul necesar (şi era firesc să existe un asemenea spectaculos într-un film care descrie lupta cu o asemenea explozie). Important este că latura spectaculoasă nu este gratuită şi mai ales nu impietează asupra omenescului (...). Un film viu, dinamic, tensionat, şi datorită unei imagini ce vibrează la dramă şi reuşeşte s-o redea într-o exprimare plastică concentrată, cu momente de certă virtuozitate, cu un înalt profesionalism (...). Un film realizat cu sârg şi trudă, ce merită să fie consemnat ca una dintre producţiile româneşti contemporane, demne de interes.” - Alexandru Racoviceanu.

„90 de minute de suspens într-o luptă ce pare inegală, dar pe care oamenii vor trebui s-o câştige”. -​Ioan Grigorescu.

* 1972 - ACIN - Premiile speciale ale juriului - Mircea Drăgan, pentru scenariu – Ioan Grigorescu, interpretare masculină - Gheorghe Dinică;

* 1973 - Moscova - Diploma juriului;

* 1973 - Cartagena (Spania) - Premiul „Fero Cabo de Palos de oro”;

* 1973 - Odessa - Medalia de aur.

Duminică, 02 Octombrie 2022
ora 20:00
TVR2
imigranta
Imigranta
THE IMMIGRANT -  SUA, 2013

PREMIERĂ

Prezentare prof univ dr Laurentiu Damian

Regia: James Gray

Cu: Marion Cotillard, Joaquin Phoenix, Jeremy Renne

* Dramă. La începutul anilor 1920, Ewa Cybulska şi sora ei Magda se îmbarcă din Polonia către New York, cu speranţa unei vieţi mai bune şi promisiunea "visului american". Ajunse la Ellis Island, poarta de intrare în Statele Unite, cele două tinere sunt despărţite, fiindcă Magda e bolnavă şi trebuie să rămână în carantină. Singură şi disperată pe străzile din Manhattan, Ewa devine o pradă sigură pentru şarmantul şi alunecosul Bruno, care-i promite sprijin şi un adăpost, dar ajunge s-o oblige să se prostitueze. Doar întâlnirea cu iluzionistul Orlando îi reprinde speranţa că, într-o zi, ar putea scăpa de coşmarul în care a nimerit şi că îşi va regăsi sora.

*Nominalizări la Premiile Independent Spirit pentru rol principal feminin (Marion Cotillard) şi imagine

*Premiul Asociaţiei Naţionale a Criticilor Americani de Film pentru cel mai bun rol principal feminin (Marion Cotillard)

*Film aflat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, 2013

* ACEST PROGRAM ESTE INTERZIS COPIILOR SUB 15 ANI (15).

** Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

Duminică, 02 Octombrie 2022
ora 22:00
TVR2
Aurul, revoluţia şi bandiţii
Aurul, revoluţia şi bandiţii
LONG LIVE YOUR DEATH – Italia, Germania, Spania, 1971

PREMIERĂ

Regia: Duccio Tessari

Cu: Franco Nero, Eli Wallach, Lynn Redgrave

*Western, comedie. Aventurierul Orlowsky, care se prezintă drept prinţ rus, dar umblă deghizat în preot, află de existenţa unei comori îngropate într-un sătuc mexican uitat de lume. Dar harta se află în posesia banditului Max Lozoya, pe care Orlowsky îl găseşte într-o închisoare din Arizona. Lozoya reuşeşte să evadeze, prin intervenţia ziaristei irlandeze Mary O'Donnell, susţinătoare a revoluţiei mexicane. Cei trei trec graniţa în Mexic, dar parteneriatul lor improvizat nu rezistă mult, căci fiecare vrea comoara pentru sine.

ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPIII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)

Marţi, 04 Octombrie 2022
ora 22:00
TVR1
TVR +
Canalul TVR YouTube