„Teleenciclopedia”: despre Ivan Aivazovski, „regele mării” | VIDEO

TVR1 | Marţi, 12 Aprilie 2022
Sâmbătă, 16 aprilie, ora 18.50, la TVR 1, urmăriți o ediție a emisiunii „Teleenciclopedia” despre artistul Aivazovski, Cascada Beușnița, Atena și marea criză economică din America.
ivan

IVAN AIVAZOVSKI (ep.2)

În anul 1850, Ivan Konstantinovici, inspirat de o legendă marinărească, a creat celebra pictură, intitulată „Al nouălea val”, cu laturile de 221 de cm pe 332 de cm. Un naufragiat agită o flamură purpurie, în speranța că echipajul său va fi zărit şi salvat înainte ca valul uriaș să-i înghită cu totul. Potrivit contemporanilor, în timpul unui voiaj cu bricul imperial, țarul Nicolae I, încântat de faimosul tablou, primit în dar, i-ar fi declarat artistului: „Aivazovski ! Eu, sunt regele Pământului, iar tu – regele mării !”

OCHIUL BEIULUI ȘI CASCADA BEUȘNIȚA

În judeţul Caraş-Severin, mai exact în partea de sud a Munţilor Aninei, se află Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, cu întinse păduri de fag, spectaculoase cascade dezvoltate pe calcare şi mirifice lacuri naturale, între care Ochiul Beiului și Cascada Beușnița.

(w640) criza sua

MAREA CRIZĂ ECONOMICĂ DIN AMERICA (ep.3) - premieră

În 1932, Franklin Delano Roosevelt, ales al 32-lea președinte american, le propunea compatrioților Noul Pact (The New Deal): un program de redresare, întocmit cu ajutorul unei echipe de economiști inovatori de la Universitatea Columbia. Înființată în 1933, Administrația Națională pentru Redresare (NRA) intervenea constant în politica economică, pentru depășirea urmărilor Marelui Crah financiar din 1929.

(w640) atena

ATENA (ep. 5) - premieră

După înființarea Ligii de la Delos, menită să protejeze 200 de orașe-state împotriva atacurilor perșilor, în 454-453 î.C., Pericles reușea să mute tezaurul alianței în Atena, considerată „mai sigură”, după spusele sale. Curând, a profitat de accesul neîngrădit la argintul aliaților și a decis să-l folosească pentru a finanța reconstrucția edificiilor de pe Acropole, precum și pretențioasa democrație – ce plătea magistrații și aleșii în Boule: echivalentul Senatului din zilele noastre.

(w640)

***

Emisiunea poate fi revăzută luni, 18 aprilie, ora 1.30, la TVR 1.

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

TVR +
Canalul TVR YouTube