loader
Foto

Galerie foto

„România construită” la final: „Confuzia” | VIDEO

Ultimul episod al seriei documentare ce analizează evoluția arhitecturii și infrastructurii pe teritoriul țării noastre a pus în discuție perioada post-decembristă. Duminică, 9 august, de la ora 17:00, la TVR 1.

 

Edițiile emisiunii le puteți urmări online pe TVR+.

În episodul 10 și ultimul al seriei „România construită”, realizată de Alexandru Munteanu, s-a vorbit despre dezvoltarea țării noastre din punctul de vedere al construcțiilor în perioada post-comunistă.

Din păcate, ceea ce caracterizează imaginea de astăzi a unei Românii construite în două milenii este, însă, „Confuzia”.

(w882) A3

Autostrada A3

(w882) Bonțida 3

Bonțida

După decembrie 1989 societatea românească a pornit într-o nouă direcție. Legăturile cu trecutul apropiat sunt însă prea strânse. În același timp, față de perioada anterioară comunismului există niște rupturi. Refacerea acestor din urmă legături a fost una dintre provocările perioadei de început a tranziției. Schimbările sociale și politice de după 1989, însoțite de problemele economice ce au decurs din acestea, au constituit fundația pe care s-a dezvoltat România ultimilor 30 de ani.

(w882) Calafat Po

Pod Calafat

(w882) Capidava 3

Capidava

Infrastructura a rămas marea problemă a întregii țări. Ultima decadă a însemnat o explozie a construcțiilor, noile industrii, office-building-urile și locuințele individuale împânzind în special orașele mari și zonele limitrofe. Rezultatul: un amalgam de curente și idei, fără coerență, fără o strategie de dezvoltare a infrastructurii, fără nicio disciplină în domeniul construcțiilor.

(w882) Catedrala

Catedrala Mântuirii Neamului

(w882) Florești

Florești

Pentru acest episod, istoricul Mihaela Simina și arhitectul Toader Popescu, cei care, duminică de duminică, ne-au prezentat „România construită”, au filmat în București – la Catedrala Mântuirii Neamului, în Cotroceni, în centrul istoric, la Sun Plaza, Sky Tower Floreasca și la Spitalul Marie Curie –, la Bonțida și în Florești (Cluj), în Sibiu, la Pallas Mall din Iași, la Calafat, pe autostrăzile A2 și A3, la Cajvana (Suceava), Petrila, Streisângeorgiu (Hunedoara), la Capidava, în Dobrogea și pe litoral, la Mamaia și Vama Veche.

(w882) Mamaia 1

Mamaia

(w882) Mănăstir

Mănăstirea Cotroceni

Ultimul episod descrie perioada post-decembristă, cu haosul urbanistic, cu neputința realizării unei infrastructuri coerente, dar cu permanenta senzație că totuși am putea avea și noi orașe, sate, șosele, poduri și toate cele așa cum are restul lumii”, conchide Alexandru Munteanu, realizatorul și producătorul seriei documentare al cărei ultim episod poate fi văzut duminică, la ora 17.00, la TVR 1.

(w882) Marie Curi

Spitalul Marie Curie

(w882) Rânca 1

Rânca

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...