Duminică, 25 mai, de la ora 23:00, la TVR Cultural, urmărim o ediție "Remix"despre Liviu Tudan.
Născut la 29 noiembrie 1947, Liviu Tudan (Dumitru Tunsoiu) rămâne – la două decenii de la plecarea sa – unul dintre cei mai importanți muzicieni pop-rock din România, cântând în trupe de top de la jumătatea anilor ’60 până în primii ani ’90.
Și cum foștii săi colegi (de la emisiunea „Remix”, în primul rând) cred că muzica lui va mai rămâne câteva decenii în memoria melomanilor români, reamintirea sa cu o zi înainte de comemorarea a 20 de ani de la plecare este o datorie de onoare!
Recordman în privința lucrărilor conceptuale, mergând până la operă rock, Liviu a lăsat, cum se va vedea, amintiri la superlativ printre numeroșii săi colegi de scenă. Un „Remix” best of pentru generația următoare. Începând cu succesele trupei Sideral pe care a condus-o (incluzând filmul artistic „Ultima noapte a copilăriei” - care i-a dat pseudonimul artistic) din anii ’60 (atenție, Arhiva Multimedia TVR deține înregistrări rarisime cu formația), și continuând cu primul Festival Național de Muzică Pop „Club A”. Astfel, în 1969, grupul Roșu și Negru, în varianta sa ieșeană, a câștigat premiul al doilea pentru basistul Tudan și premiile pentru cel mai bun claviaturist și baterist, premiul pentru concepție muzicală și trofeul (alte înregistrări rare)!
Alte imprimări rarisime – acelea legate de opera „Sinestezie” de la al doilea festival (1971, cu Metronom), apoi cele cu formația Paul Ghențer. Revenirea la Roșu și Negru în diverse perioade include și supergrupul unificării cu timișorenii de la Progresiv TM: poemul rock „Zburătorul”, apărut pe disc - cu mari amânări și înlocuiri succesive de texte (un record negativ al cenzurii în muzica românească de gen!) - cu titulatura „Puterea muzicii”. Emisiunea găzduiește fragmente din lucrarea necenzurată (live).
Începând cu 1979, data lansării întâmplătoare (și în fapt nedorită de către lider) a hitului „Alfabetul”, paradigma muzicii progresive și hard-rock cedează locul pop-rockului, cu avantajul atragerii unor mari instrumentiști ai României..
Compozitorul Liviu Tudan își conduce supergrupul în complicații ani ’80 pe cele mai mari scene, în studiourile de înregistrări... și în topuri. Un episod din păcate neilustrat: participarea la cel mai important festival – concurs al fostelor țări socialiste, la Dresda. Revoluția și noul show-biz îl deturnează; muzicianul continuă în domeniul artistic la TVR, dar și în studiourile de înregistrări.
Pune punct carierei live a formației la Festivalul „Rock ’93”, dar creează în continuare melodii (de urmărit momentele 1997 și 2001). În urma unui transplant nereușit, pleacă dintre noi în plină activitate creatoare, în 26 mai 2005. Doar fizic, pentru că amintirea refrenelor girate de el rămâne. Mai mult, Dorian Ciubuc, fostul sunetist și impresar al trupei, a provocat și produs discul „Tribut Liviu Tudan”, după urcarea muzicianului în legendă.
Credite foto: arhiva personală Liviu Tudan