loader
Foto

Galerie foto

Povestea statuii Reginei Maria din București, la “Ora Regelui”

Sâmbătă, 15 decembrie, de la ora 15.00, la TVR 1, TVR Internațional și TVR MOLDOVA, l-am comemorat pe Regele Mihai și ați putut descoperi amănunte mai puțin știute despre viața Reginei Maria.

 

Născută dintr-o Mare Ducesă a Rusiei, Maria Alexandrovna, și din Alfred, Duce de Edinburgh, fiu al ilustrei Regine Victoria a Marii Britanii, Maria are parte de o copilarie feerică și de o adolescență neumbrită de griji, fără nicio legatură cu lumea realităților sociale, politice și economice ale timpului.

(w235) Statuia Re

Principesa Maria a ajuns o femeie frumoasă și plină de farmec.  Căsătorită foarte devreme,  a trebuit să răzbată  în destinul de a deveni regina unei nații căreia i-a fost hărăzită a o călăuzi. „Povestea vieții mele”, autobiografia Reginei Maria a României, reeditată cu ocazia Centenarului Marii Uniri, prilejuiește întâlnirea cu personajele epocii, evocate chiar de Regină.

Prima statuie a Suveranei României Mari a fost inaugurată în București de Ziua Națională. Amplasat în imediata apropiere a Palatului Parlamentului, nu departe de Podul Izvor, monumentul evocă personalitatea Reginei – mamă a răniților din Primul Război Mondial.

Cu o înălțime de doi metri, așezată pe soclul din piatră cântărind șase tone și modelată din 500 de kg de bronz, statuia amintește de sobrietatea, eleganţa şi măreţia Reginei Maria. În această ediție a emisiunii, puteți urmări un interviu în atelierul sculptorului Anton Rațiu, autorul statuii.

Un an fără Regele Mihai

A trecut un an de când Regele Mihai a plecat spre veșnicie. Românii îi păstrează în suflet chipul blând, iubirea, loialitatea și înțelepciunea pe care Regele le-a transmis. În curtea Vechii Catedrale Arhiepiscopale și Regale de la Curtea de Argeș s-au strâns sute de oameni pentru care sfântul lăcaș înseamnă și locul în care se închină pentru făuritorii României Mari.

În partea a doua a emisiunii puteți urmări documentarul  “NIHIL SINE DEO”, dedicat regalității românești și legăturii sacre pe care o are cu poporul încredințat ei spre păstorire.

(w500) Un an fara

Redactor: Diana Ilica /Producător: Lidia Voicu

Realizatori: Cristina Ionescu, Camelia Csiki

FILM.TVR.RO

Logo

 
Drama „Marocco/Mikado” (2021), în 4 aprilie, la TVR Cultural: Într-un șir de întâmplări în care toți au avut intenții bune, dar totul se sfârșește cu moarte, cine e vinovatul?

Dramele „Femei obișnuite” (2019), „Marocco/Mikado” (2021) și „Pather Panchali” (1955) sunt propunerile TVR Cultural pentru telespectatori, în ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...