loader
Foto

Documentarul „Pe urmele istoriei”, la TVR 3 | VIDEO

De luni până vineri, de la ora 17:30, TVR 3 difuzează în 28 de episoade documentarul „Pe urmele istoriei”.

 

Documentarele de călătorie au fost filmate în perioada 2013 - 2020 şi vizează un ambiţios program demarat în România la iniţiativa Asociaţiei ATHENEUM din Düsseldorf.

(w882) Sala Tronu

Asociaţia germano-română ATHENEUM a fost înfiinţată la Düsseldorf în anul 2010, la iniţiativa doamnei Livia Grama Medilanski, fostă gimnastă de performanță, antrenoare emerită a lumii la gimnastică ritmică, animatoare culturală și scriitoare rezidentă în Germania. Prin programele și evenimentele dezvoltate cu precădere în Germania şi România, dar şi în Olanda, Belgia sau Franţa, această asociaţie culturală s-a dovedit a fi un veritabil vector de imagine românească în Europa.

Proiectul anual „Pe urmele istoriei” a fost conceput în scopul descoperirii patrimoniului nostru cultural, artistic, spiritual și istoric, a cunoașterii tradiţiilor, frumuseţilor naturale, oamenilor și oraşelor României. Intenţia acestui program a fost de a oferi germanilor nativi şi originarilor de pe meleagurile româneşti şansa descoperirii ţării noastre la faţa locului. Dincolo de prejudecăţile, mai mult sau mai puţin răuvoitoare, din media occidentală, vizitatorii au avut prilejul cunoaşterii nemijlocite a „grădinii Maicii Domnului” şi a moştenirii noastre culturale, bucurându-se de ospitalitatea, datinile, bucatele, muzica şi jocurile româneşti.

Cele şase ediţii de itinerarii culturale programate în diverse zone ale ţării, de la Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca şi Vişeu de Sus la Suceava, Iaşi, Sinaia şi Goleşti, s-au constituit într-un adevărat tur de forţă, iar oaspeţii au avut prilejul să se iniţieze nu numai în cultura, arta sau istoria noastră, ci şi în tradiţiile, realitatea sau mentalitatea românească. Printre cele mai însemnate repere ale acestui proiect de anvergură se numără: Festivalul Internaţional „George Enescu”, pe urmele foştilor suverani de origine germană ai României, în căutarea lui George Enescu, legăturile istorice româno-germane, pe urmele lui Alexandru Ioan Cuza, pelerinaj la mânăstirile din Nordul Moldovei, castelele României, portul tradiţional românesc, moştenirea familiei Brătianu şi altele.

În perioada 26 iulie - 1 septembrie, de luni până vineri, de la ora 17:30, TVR 3 difuzează în 28 de episoade documentarul „Pe urmele istoriei”.

Iată câteva detalii despre cele şase ediţii ale Documentarului „Pe urmele istoriei”:

Ediţia I (5 episoade)

Legături culturale româno-germane

(26 - 30 iulie 2021, ora 17:30, reluare în aceeaşi noapte la 1:30)

Programul primei ediţii a proiectului s-a desfăşurat sub titlul “Pe urmele istoriei. Legături culturale româno-germane” şi s-a constituit într-un demers cultural exemplar care a inclus vizitarea unor importante muzee şi obiective turistice, conferinţe, expoziţii de carte şi fotografie, lansări de volume, momente poetice şi teatrale, concerte, spectacole folclorice, degustări de vinuri.

Galeria de artă românească

De la Bach şi Enescu la Goethe şi Carmen Sylva sau de la sunetul de toacă şi dansurile noastre populare la concertele orchestrei „Europa galante” din cadrul Festivalului „George Enescu”, această incursiune aparent turistică ne-a conturat un statut cultural aparte şi o imagine complet diferită, stârnind entuziasmul şi dorinţa unor noi călătorii în România. Vizitele şi evenimentele de la Biblioteca Naţională, Palatele Cotroceni şi Elisabeta, Castelul Peleş, Catedrala Patriarhală, Mânăstirile Zamfira şi Sinaia, muzeele dedicate memoriei lui George Enescu, Muzeul Ceasului din Ploieşti, Muzeul Naţional de Artă şi Muzeul Naţional al Satului s-au transformat în tot atâtea plăcute surprize şi neaşteptate bucurii pentru musafirii veniţi din Germania, Franţa şi Statele Unite.

Incanto Quartetto și violonista Corina Murgu

Ediţia a II-a (5 episoade)

Călătorie muzicală în România

(2 – 6 august 2021, 0ra 17:30, reluare în aceeaşi noapte la 1:30)

Ediţia a II-a a proiectului s-a desfăşurat sub titlul „Călătorie muzicală în România”. Itinerariul început şi sfârşit la Bucureşti a fost unul muzical, grupul fiind alcătuit preponderant din muzicieni, membri ai unor coruri din regiunea metropolitană a oraşului Düsseldorf. Reunită special în scopul acestei călătorii sub numele de “Res Musica”, formaţia corală germană a concertat în mai multe locaţii sacre din România, incluzând trei recitaluri de orgă: la Catedrala romano-catolică “Sf. Iosif” din Bucureşti, la Biserica romano-catolică “Sf. Treime” din Sibiu şi la Biserica Evanghelică “Sf. Bartolomeu” din Braşov.

(w882) Călători

Cu acest prilej, au fost vizitate lăcaşuri de cult catolic, ortodox şi lutheran, muzeele satului din Bucureşti şi Dumbrava Sibiului, Conservatorul Naţional de Muzică, Castelele Bran, Peleş şi Pelişor, Palatul Parlamentului şi Palatul Cotroceni, staţiunile turistice Cozia, Poiana Braşov şi Sinaia. De un interes aparte a fost descoperirea moştenirii germane din sudul Transilvaniei, la Sibiu, Braşov şi Bran, ca şi la reşedinţa de vară a foştilor regi ai României de la poalele Bucegilor… S-au acumulat impresii şi experienţe nebănuite de oaspeţii germani, s-au vizitat locuri încărcate de istorie, s-au admirat peisaje, clădiri şi opere de artă, s-au făcut daruri muzicale reciproce, s-a cântat la instrumente istorice, de patrimoniu, printre care orga reginei Elisabeta şi orga Bisericii Negre. Proiectul a fost rodul cooperării dintre Asociaţia Atheneum şi corul reunit din Neuss şi Düsseldorf, şi s-a derulat cu sprijinul Ministerului Culturii din ţara noastră.

(w882) peles

Ediţia a III-a (6 episoade)

(9 - 13 august, 16 august 2021, ora 17:30, reluare în aceeaşi noapte la 1:30)

De această dată, călătoria româno-germanilor din Asociaţia ATHENEUM a plecat din inima Transilvaniei, de la Cluj-Napoca și Turda, a traversat Maramureșul și Bucovina, a continuat la Iași, spre a se încheia festiv la București, prin câteva dintre concertele-eveniment din cadrul Festivalului Internațional "George Enescu".

(w882) mocanita

Pentru ca oaspeții să poată cunoaște potențialul turistic românesc, au fost incluse în traseu și orașe mai mici, chiar sate şi comune ori zone sălbatice, precum Valea Vaserului. Evident, nu au lipsit bisericile de lemn şi peisajele Maramureșului ori vestitele mănăstiri din nordul Moldovei. Muzica și dansurile tradiționale, ilustrând specificul fiecărei zone vizitate, dar și bucatele și băuturile locale au acompaniat, cu succes, descoperirea unei alte realități nebănuite, România eternă, o imagine care a început să prindă rădăcini în inimile şi mintea oaspeților occidentali... Moștenirea culturală germană, reflectată la Cluj-Napoca şi Vișeu de Sus sau la Iași și București, a stârnit interesul vizitatorilor din Landul Rhenania de Nord-Westfalia, care au avut astfel prilejul să descopere vechimea conexiunilor dintre români şi germani. Pe parcursul unui itinerariu cât se poate de ofertant, proiectul PE URMELE ISTORIEI s-a transformat într-un program al cunoașterii, al respectului reciproc și al prieteniei...

Ediţia a IV-a (4 episoade)

(17 - 20 august 2021, ora 17:30, reluare în aceeaşi noapte la 1:30)

Călătoria acestei ediţii din 2017 s-a concentrat pe zona metropolitană a Bucureştiului, dar s-au realizat și excursii de o zi, la Mogoşoaia, Sinaia, Bran şi Azuga. Interesul cultural major s-a concretizat prin participarea la recitaluri, concerte şi expoziții, precum şi prin vizitarea unor cunoscute muzee, monumente istorice şi turistice, biserici şi mănăstiri. Printre obiectivele cele mai însemnate s-au numărat Palatele Mogoşoaia şi Cotroceni, Castelele Peleş, Pelişor şi Bran, precum şi concertele highlight din Festivalul „George Enescu”.

Palatul Elisabeta

Nu mai puțin savuroase au fost degustările gastronomice, de vinuri şi ţuici locale sau spectacolele de muzică și dansuri tradiționale care i-au îndemnat la joc şi voie bună pe oaspeţii din Germania. Dar poate că cea mai importantă realizare a acestui program cultural și turistic a fost stârnirea interesului prietenilor din Germania de a reveni în ţara noastră în căutarea noilor conexiuni dobândite.

Fundațiile Regale și statuia Regelui Carol I

Ediţia a V-a (5 episoade)

(23 - 27 august 2021, ora 17:30, reluare în aceeaşi noapte la ora 1:30)

În partea a doua a anului 2019, Asociația Atheneum din Düsseldorf a organizat o dublă călătorie de descoperire a României, cu două etape distincte, întâia desfășurându-se la București, iar a doua - la Iași. Prima etapă a călătoriei s-a desfășurat în capitală și în împrejurimi, fiind axată, de fapt, pe cea de a XXIV-a ediție a Festivalului Internațional „George Enescu”. Din această ediție a V-a a proiectului n-au lipsit întâlnirile cu personalități, muzeele, casele memoriale, expozițiile, instituţiile de cultură, obiectivele istorice sau religioase, deliciile gastronomice, frumusețile naturii ori suculenta muzică tradițională românească... Delegaţia din Germania a fost condusă de dl. Hans Georg Lohe, directorul Departamentului Cultural al oraşului Düsseldorf. Au fost vizitate repere faimoase ale capitalei precum Muzeul Naţional al Satului, Caru cu Bere, Biserica Stavropoleos, Hanul lui Manuc, Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”, Muzeul Naţional de Artă cu Galeria de Artă Veche Românească, Galeria de Artă Românească Modernă şi Galeria de Artă Europeană.

Ediţia a VI-a (3 episoade)

(30 august - 1 septembrie 2021, ora 17:30, reluare în aceeaşi noapte la 1:30).

Ediţia a VI-a a proiectului PE URMELE ISTORIEI s-a defăşurat la Iaşi şi în împrejurimile capitalei Moldovei, fiind dedicată celor 160 de ani de la Unirea Principatelor Unite și personalității celui care a pus bazele statului modern român, Principele Alexandru Ioan Cuza. S-au vizitat obiective culturale şi turistice de mare însemnătate pentru noi precum Palatul Culturii, Muzeul Unirii, Mănăstirile „Sfinţii Trei ierarhi” şi Cetăţuia, Palatul Ruginoasa, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” (cu un spectacol aniversar „Lacul lebedelor”), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. La acest itinerariu cu rezonanţă istorică a participat, ca invitat de onoare, dr. ec. Bogdan Cuza, urmaş al Principelui A. I. Cuza, rezident la Düsseldorf. Printre interlocutorii şi protagoniştii întâlnirilor ieşene s-au numărat: Mihai Chirica, primarul municipiului, dr. Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal „Moldova”, prof. univ. Dr. Volkmar Hansen, profesor al Universităţii „Heinrich Heine” şi dr. Heike Spies, director adjunct al Muzeului Goethe din Düsseldorf.

Producător, scenarist şi fotograf: Sandrino Gavriloaia

Imaginea: Andrei Coruţ

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...