loader

OPINIE: O istorie dulce - despre zaharuri și cofeturi

RECOMANDARI  TVR2 

Suntem sfătuiți de doctori și nutriționiști să le consumăm cu moderație, ne plac și uneori, depășim cantitatea admisă. De mii de ani există. Fie că sunt bio, procesate sau naturale, aduc alinare atât sufletului, cât și trupului.

 

Atunci când suntem mâhniți sau atunci când suntem fericiți. Ne-au încântat papilele gustative de-a lungul miilor de ani. Ciocolată, prăjituri, dropsuri, torturi sau fursecuri. Adică ceva dulce. Create de cofetari celebri sau maeștri în artă culinară, dulciurile există sub diverse forme și compoziții, coapte sau congelate, realizate la rece sau la cald.

Conform specialiștilor și cercetătorilor, se pare că istoria dulciurilor începe acum patru mii de ani, fiind atestate de papirusurile egiptene. Boabele de cacao au fost descoperite de culturile aztecă și maiașă. Vanilia a fost utilizată pentru început tot de azteci, care dădeau savoare unei băuturi din cacao. Provenind de la o specie de orhidee, vanilia era denumita de azteci păstatia sau floarea neagră. Totuși, vanilia era întrebuințată, cu mult înainte de apariția imperiului Aztec, de indienii totonac, experți în cultivarea, recoltarea și prelucrarea păstăilor de vanilie.

Primul îndulcitor folosit de oameni a fost mierea de albine, despre care ni se povestește și în Vechiul Testament. În special, în ritualuri religioase. În China și India era utilizată și ca medicament.

Primele culturi de trestie de zahăr au apărut în nord-estul Indiei, când oamenii mestecau tulpinile brute, pentru gustul lor dulce.

Formele prăjiturilor și ele au o istorie. La început, au fost doar rotunde, formă dată de vasele din lut. Tortul, de exemplu, se pregătea în Grecia Antică, sub formă de turtă din grâu și miere, ca ofrandă adusă zeiței Artemis. În vechile scrieri germane, din perioada medievală, se spune că, atunci când se năștea un prunc, familia împărțea trecătorilor o turtă rotundă cu o lumânare în mijloc, denumită lumânarea vieții. Iar la nunți, forma prăjiturilor era doar rotundă, considerându-se că aduce fericire și prosperitate tinerilor însurăței.

România nu are o tradiție îndelungată în privința dulciurilor. Cu obiceiuri de sute de ani în cultivarea grânelor, cu o climă care a permis dezvoltarea păstoritului, alimentația era bazată mai mult pe fierturi și turte coapte pe piatra încinsă sau uscate la soare, îndulcite cu miere sau nectarul florilor. Se pare că, după cucerirea Daciei de către Imperiul Roman au apărut și plăcintele cu diverse umpluturi. Chiar dacă romanii au cucerit Dacia, Imperiul a fost ”cucerit” de produsele alimentare autohtone. Din secolul al XII-lea, în Romania, influențele orientale își spun cuvântul... cu dulcețuri și zaharicale. Apare zaharul, ingredientul misterios folosit de alchimiști și spițeri pentru îndulcirea poțiunilor. Pe la 1700, sunt atestați primii cofetari români, urmași ai celebrilor maeștri Caffa din Geneva.

În timp, îndeletnicirea realizării dulciurilor și prăjiturilor ia amploare, nu numai la noi în țară, ci în toată lumea.

Sunt create pentru personalități de seamă și poartă numele lor: prăjitura Joffre - realizată de Grigore Capșa în onoarea mareșalui J.J.Cesaire Joffre, invitat la București de regele Ferdinand și regina Maria, prăjitura Pavlova, creată prin 1920 de maeștri cofetari, în onoarea celebrei balerine Ana Pavlova, aflată în turneu mondial sau..tortul Napoleon.

Oricum s-ar numi sau orice formă ar avea, dulciurile sunt o delectare. Dar, de fiecare dată, fie că este vorba de o aniversare, sărbătoare sau pur și simplu ni le dorim să le mâncăm... trebuie consumate cu moderație.

Alice Săceanu

Logo

 
Un vin franţuzesc şi un parfum fin, perfecte pentru o seară de miercuri. Marsilia – istorie şi avangardism, la „Hai-Hui... cu Marina”

Cu siguranţă, este unul dintre cele mai cosmopolite oraşe din Franţa. Mulţi îl consideră cel mai frumos. Îi descoperim atracţiile alături de ...

Epuizarea antrenorilor nu vine de la scorul final

Statutul de antrenor de performanță, deși adesea glorificat, este, de fapt, unul dintre cele mai dificile și mai puțin confortabile din sport.

O duşcă de antigel și un pas în televiziune – Gabriel Giurgiu despre începuturi și Europa sa

Cu o carieră în presă începută în plin entuziasm postrevoluționar, Gabriel Giurgiu este unul dintre jurnaliștii care au crescut odată cu ...

„TÎLCOVENII”, un concert-spectacol original, transmis în direct de TVR CULTURAL

Doi maeștri ai muzicii, dansului și poeziei, compozitorul Dan Dediu și coregraful Gigi Căciuleanu semnează spectacolul pe care telespectatorii ...

Aşchia nu sare departe de trunchi. Generații muzicale, la „Destine ca-n filme”

Pe 2 decembrie, Iuliana Marciuc află poveşti inedite şi emoţionante din vieţile unor familii de artişti: Mircea şi Ana Baniciu, respectiv Edi şi ...

Eveniment artistic excepțional, transmis în direct la TVR CULTURAL

​Concertul-spectacol “TÎLCOVENII” de Gigi Căciuleanu și Dan Dediu va fi difuzat pe 2 decembrie, la ora 19:00.

„Omul și Timpul”. România și Republica Moldova, cronica unei relații complicate

„Ca să aibă loc Unirea, trebuie să se dorească nu numai la Chișinău, dar și la București. Și poate mai mult decât la Chișinău, să se dorească și ...

România privită cu sinceritate, de 1 Decembrie, la „Prim plan”

Ziua Națională este un prilej de bucurie și mândrie, dar și un moment de luciditate în care ne punem întrebări esențiale. Noi suntem România, ...

Evergreen-uri româneşti în Gala Centenar „Vasile Veselovski”, la TVR 2

Aniversăm 100 de ani de la nașterea maestrului Vasile Veselovski, alături de mari artişti ai scenei româneşti, într-un spectacol de gală, ...

Tradiţionalul spectacol extraordinar „Noi suntem români!” se vede şi anul acesta la TVR

Iuliana Tudor este gazda evenimentului dedicat Zilei Naţionale a României, transmis în direct de la Sibiu. Luni, 1 Decembrie, ora 14.30, la TVR 1 ...

Ediții speciale „Care pe care” la TVR 1: două zile dedicate limbii române și copiilor pasionați de cunoaștere

Pe 29 și 30 noiembrie, de la ora 16:00, TVR 1 difuzează două ediții speciale ale emisiunii-concurs „Care pe care”, cu tineri talentați, premii ...

TVR, de Ziua Națională: transmisiuni speciale, parade militare, spectacole și producții dedicate identității românești

1 Decembrie la Televiziunea Română – acoperire completă a ceremoniilor din București și Alba Iulia, ediții speciale la TVR 1, TVR 2 și TVR ...

TVR Internaţional - de 30 de ani, legătura românilor aflați în toate colţurile lumii

1 Decembrie, Ziua Națională a României, este pentru TVR Internațional și pentru telespectatorii săi, ziua în care, în urmă cu 30 de ani, începea ...

1 Decembrie la TVR CULTURAL - o zi de dublă sărbătoare în care artele spun povestea României

De 1 Decembrie, când România își celebrează identitatea, iar TVR CULTURAL își serbează propria zi de naștere, telespectatorii sunt invitaţi să ...

Ilie Stepan în anul Pro Musica 52

Sau "Ilie Stepan pentru muzică", greu de ales un titlu pentru ediția specială Remix dedicată Zilei Naționale a României! La TVR Cultural, ...