Legendele Ţinutului Secuiesc, descifrate de „Exclusiv în România” | VIDEO

TVR1 | Joi, 29 Octombrie 2020
Vizită la „Mini Transilvania”, singurul parc tematic cu castele în miniatură, cum arată cel mai lung kurtoskalacs din lume şi cine este cel mai mare secui am aflat duminică, 1 noiembrie, de la ora 15:30, într-o nouă ediţie „Exclusiv în România”.

Povestea secuilor, aşa cum s-a scris de-a lungul veacurilor o descoperim o dată cu legendele locului. Împreună cu Cristian Tabără şi echipa sa ajungem în Ţinutul Secuiesc, duminică, în prima zi de noiembrie, ora 15.30, la TVR 1.

(w640)

În primul rând, istoria secuilor - în fapt, nişte legende extraordinare - ne este prezentată de studioul „Legendarium” din Odorheiul Secuiesc, cel care a transformat aceste legende în desene animate pentru copii.

(w640)

O altă legendă este cea a celebrelor porţi secuieşti sculptate şi pictate, dar şi a mobilierului secuiesc cu picturi viu colorate. Echipa Exclusiv în România ne-o va dezvălui duminică, 1 noiembrie, de la ora 15.30, la TVR 1.

(w640)

De asemenea, cu Exclusiv în România vom vizita „Mini Transilvania”, singurul parc tematic cu castele în miniatură din România şi vom afla legenda Kurtoskalacs-ului, celebrul cozonac secuiesc.

(w640)

„Ocazie cu care vă vom arăta şi cel mai lung Kurtoskalacs din lume, măsurat de World Guinness Book of Records”, ne promite Marin Găbudean, producătorul emisiunii.

(w640)

(w500)

Şi tot atunci vom asista la o demostraţie de călărie a unui regiment de husari, căci, după cum ştim, secuiul şi calul reprezintă o relaţie care nu se poate separa;

(w640)

Vom asculta muzica secuiască şi vom afla de ce Orban Balazs este considerat cel mai mare secui.

(w640)

„Iar la Dârjiu, vom asculta legenda lui Szent Laslo şi vom descoperi de ce religia unitariană este unică în lume”, mai adaugă Marin Găbudean.

(w640)

Întâlnirea cu Cristian Tabără şi echipa Exclusiv în România este programată pentru duminică, 1 noiembrie, la ora 15.30, la TVR 1.

TVR +
Canalul TVR YouTube