loader
Foto

Galerie foto

Gările de poveste ale lui Elie Radu

Episodul şapte al seriei Gări de poveste urmează traseul Tîrgu Ocna-Palanca. Marina Constantinescu ne-a dezvăluit Gările de poveste ale inginerului Elie Radu sâmbătă, 5 decembrie, la TVR 1, TVR HD şi TVR+ .

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

În Bucureşti există o casă-monument istoric, o stradă şi o staţie de autobuz ce-i poartă numele. Dicţionarul Enciclopedic menţionează că inginerul român, membru de onoare al Academiei Române, a fost un „colaborator apropiat al lui Anghel Saligny. Inginerul Elie Radu a proiectat şi construit linii de cale ferată, poduri metalice şi de beton armat cu deschideri mari, sisteme de alimentare cu apă.” În episodul şapte ale seriei Gări de poveste mergem pe traseul Tîrgu Ocna-Palanca. Sâmbătă, 5 decembrie, de la ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, Marina Constantinescu şi echipa emisiunii călătoresc pe Valea Trotuşului pentru a decoperi gările construite de inginerul Elie Radu.

Linia ce leagă Tîrgu Ocna de Palanca a fost considerată cea mai grea dintre lucrările de cale ferată realizate de inginerul Elie Radu. Aceasta avea o lungime de aproape 56 de km şi presupunea construirea a numeroase lucrări de artă (poduri, podeţe, pasaje şi ziduri de sprijin, tuneluri). Prima oprire după gara Tîrgu Ocna este la Saline. Halta este una dintre puţinele clădiri vechi păstrate în această zonă care a avut de suferit în timpul ambelor războaie mondiale.

(w882)

Marina Constantinescu ne spune povestea vremurilor în care apele minerale de la Slănic Moldova erau asemuite cu cele de la Vichy sau Carlovy Vary, când tânărul inginer Elie Radu, diplomat al Politehnicii din Bruxelles, conducea lucrările la noua cale ferată. Un fost colaborator al său avea să povestească, mult mai târziu, că, în întreaga sa carieră, inginerul Elie Radu nu-şi întrerupea activitatea decât trei zile pe an: de Anul Nou, în prima zi de Crăciun şi de Paşti. Despre celebrul inginer, despre gările frumoase din zonă, despre istoriile şi farmecul acestor locuri aflaţi mai multe urmărind episodul şapte al seriei Gări de poveste - sâmbătă, de la ora 17.00, la TVR 1, TVR HD, TVR+ .

(w882)

Despre Gări de poveste:

Din 17 octombrie, la TVR 1, Marina Constantinescu şi Cătălin Ştefănescu prezintă cel mai nou proiect de televiziune -  Gări de poveste, în care telespectatorii descoperă gările de poveste ale României, văd ţara de la fereastra trenului, de pe peroanele celor mai importante gări naţionale. Seria cuprinde 12 filme documentare, fiecare având 50 de minute, în care cei doi travellers aduc cele mai frumoase poveşti, se apropie şi de oamenii fiecărei zone, de problemele lor actuale, de legendele locului. Seria Gări de poveste se vede la TVR 1, TVR HD şi TVR+ sâmbăta, de la ora 17.00.

Există multe legende legate de căile ferate, fiecare gară având în spate o poveste. Proiectul Gări de poveste, prin documentarele pe care le va difuza, apropie trecutul de prezent şi îmbină legenda cu informaţii din realitatea cotidiană. Filmele din proiectul Gări de poveste au fost realizate cu sprijinul Ministerului Transporturilor, CFR SA, CFR Călători şi CENAFER.

În primul şi ultimul episod, Marina şi Cătălin apar împreună, iar celelalte documentare au doar câte un amfitrion – fie Marina, fie Cătălin, fiecare cu poveştile şi gările descoperite. Echipa de producători şi realizatori ai seriei este formată din Ruxandra Ţuchel, Ioana Mureşan, Răzvan Butaru, Sorana Stănescu, Roxana Chiriţă şi Alexandru Munteanu.

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...