loader
Foto

TVR Cultural: Ana Blandiana și Romulus Rusan, în dialog cu H.R. Patapievici, în 21 decembrie. Invitații săptămânii

În 21 decembrie, ziua care semnifică începutul Revoluției în Capitală, TVR Cultural difuzează discuția lui Horia Roman Patapievici cu Ana Blandiana și Romulus Rusan, în cadrul emisiunii „Înapoi la argument”. VIDEO

 

În 19 și 20 decembrie, TVR Cultural a transmis cele două ediții în care jurnalistul Grigore Cartianu a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument”.

Pornind de la cartea „Sfârșitul Ceaușeștilor: să mori împușcat ca un animal sălbatic”, între interlocutor și amfitrion prinde viață un dialog interesant, condimentat și presărat cu argumente și întrebări la care cei doi încearcă să răspundă. Cele două părți ale emisiunii, înregistrată în 2010, pot fi urmărite de la ora 11.00.

(w882) Grigore Ca

Grigore Cartianu. Sursă: Facebook

Urmăriți prima parte a discuției dintre H.R. Papapievici și Grigore Cartianu mai jos:

Urmăriți partea a doua a discuției dintre H.R. Patapievici și Grigore Cartianu mai jos:

În 21 decembrie, de la ora 11.00, TVR Cultural a transmis dialogul dintre Horia Roman Patapievici, Ana Blandiana și Romulus Rusan, înregistrat în 2010.

Ana Blandiana (80 de ani), poetă, eseistă și prozatoare, ale cărei cărți au fost traduse în 25 de limbi, a fost interzisă de regimul comunist în trei rânduri (1959-1964, 1985 și 1988-1989).

După Revoluție, Ana Blandiana a fondat, împreună cu soțul ei, regretatul scriitor Romulus Rusan (1935-2016), primul Memorial al Victimelor Comunismului din lume, în 1993, sub egida Consiliului Europei (la Sighet).

(w882) Ana Blandi

Ana Blandiana și Romulus Rusan. Sursă imagine: Fundația Blandiana-Rusan

Cei doi sunt și inițiatori ai Alianței Civice, fondată în noiembrie 1990, organizație pe care Ana Blandiana a condus-o între 1991 și 2001. Romulus Rusan a fost director în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei şi a condus Centrul Internaţional pentru Studiul Comunismului.

(w882) Ana Blandi

Memorialul Victimelor Comunismului, la Sighet. Sursa: Arhiva TVR

În 22 decembrie, TVR Cultural le-a adus telespectatorilor dialogul dintre Horia Roman Patapievici și Georgeta Filitti, înregistrat în 2009.

Membră de onoare a Academiei Române, Georgeta Filitti (84 de ani) este o cercetătoare și istoric apreciat. Cu o carismă greu de egalat, Georgeta Filitti răspunde cu grație tirului de întrebări lansat de Horia Roman Patapievici.

 

 

 

Cercetătoarea a fost decorată, în 2012, de regele Mihai, cu Medalia „Crucea Casei Regale a României”, pentru „ activitatea sa prodigioasă ca istoric al societăţii, moravurilor şi tradiţiilor intelectuale româneşti”, pentru „promovarea integrării culturii şi societăţii române în spaţiul european”.

În 2019, Georgeta Filitti a primit și Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, din partea președintelui României.

(w882) Georgeta F

Georgeta Filitti. Sursă: Captură video TVR

Vineri, 23 decembrie, TVR Cultural a transmis dialogul dintre H.R. Patapievici și Andrei Pleșu, înregistrat în 2008.

Recunoscut stilist al limbii române, Andrei Pleșu a fost ministru al Culturii. Cu numeroase distincții, premii, dar și apariții editoriale, atât în țară, cât și în străinătate, Andrei Pleșu este și fondatorul revistei culturale „Dilema veche”.

TVR Cultural a reluat, din 2 decembrie, seria de dialoguri între Horia Roman Patapievici și invitații săi, purtate în cadrul emisiunii „Înapoi la argument” (2006-2012).

(w882) Horia Roma

Horia Roman Patapievici. Sursă: Captură video TVR

 
„Ziua Românilor de Pretutindeni”, la TVR Internațional

Televiziunea Română urează La Mulţi Ani, românilor de pretutindeni şi marchează ziua lor,  „Ziua Românilor de Pretutindeni”, duminică, 26 mai, ...

 Invitație la spectacolul „Salonul nr. 6”, de A.P. Cehov

Vă invităm să urmăriți, la TVR 3 și TVR Internațional, duminică, 26 mai, ora 20.00, respectiv ora 23.10, spectacolul „Salonul nr. 6”, o producție ...

Valentina Băințan, în dialog cu soprana Chen Reiss, „o voce perfectă Strauss”, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 25 mai

La „Podcasturile TVR#Enescu”, de sâmbătă, 25 mai, Valentina Băințan o are ca invitată pe soprana Chen Reiss, „o voce de o luminozitate și de o ...