loader
Foto

Galerie foto

Dorina Florea: „În adolescență, bătrânul... m-a ghidat pe tărâmul limbilor străine”

Din 30 mai până în 30 iunie, Campania TVR „ 3,2,1…Iunie. Restart copilărie” ne provoacă pe toţi să redevenim copii şi să arătăm lumii întregi acest lucru.  

 

Să avem grijă să purtăm mereu în suflete copilăria! Veselie, descoperiri, prietenii, iubirea părinților, fraților, bunicilor, rudelor dragi, dar și temeri și multe, multe începuturi. Și să nu uit de radioul străbunicii, un model vechi din anii '60, care a rezistat eroic până prin 2000.

Îmi aduc aminte cu atât de multă nostalgie de străbunica Ioana, cea blândă și bună, care ne adormea pe noi, pe nepoți, cu teatru radiofonic. Poveștile acelea erau atât de frumoase, încât în mintea mea, de fiecare dată, se conturau personaje, locuri, chipuri și detalii, toate în culori! Aveam libertatea deplină în a croi poveștile copilăriei mele după bunul meu plac. Și, recunosc, am rămas cu această sensibilitate și slăbiciune pentru tot ceea ce înseamnă lumea poveștilor!

(w500)

Mai târziu, în adolescență, bătrânul radio m-a ghidat pe tărâmul limbilor străine. Ascultam emisiile unor posturi de afară, iar asta mi-a dezvoltat „apetitul” pentru limbile străine: engleza și rusa, pe care, de altfel, le studiam și la școală, dar și altele, mai ales limbi romanice, pentru că erau asemănătoare cu româna și le puteam înțelege. Iar unde nu înțelegeam, asociam ori inventam.

Au fost apoi emisiunile de la Radio România, iar mai târziu, buletinele informative. Este și motivul datorită căruia, atunci când am pășit pentru prima dată într-o redacție de ziar, eram deja familiarizată cu noțiunea de știre. Iar drumul către televiziune a fost apoi unul și mai firesc și extrem de ușor.

Astăzi, radioul acela vechi nu mai este funcțional, dar fizic el încă mai există. E păstrat la loc de cinste de mama mea. Cum ar putea să nu fie, dacă tuturor din familie ne-a marcat existența mai bine de 60 ani, într-un fel sau altul?!

(w500)

Mie, însă, toate poveștile acelea minunate mi-au rămas adânc întipărite în minte și cuibărite adânc în suflet. Iar când îmi e dor de o porție zdravănă de copilărie, dau fuga la o carte sau la colecția mea de povești... audio.

(w500)

Citiți aici mai multe despre campania TVR „3,2,1…Iunie. Restart copilărie”!


FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...