Sâmbătă, 19 septembrie, de la ora 17:00, am aflăt secretele soiului de viţă de vie românesc, Busuioaca de Bohotin, care se cultivă în doar în cateva zone viticole din România.
În fiecare sâmbătă, de la ora 17:00, fraţii Cătălin și Adrian Păduraru, unul doctor în oenologie și degustător autorizat, pasionat de cultură și altul, actor și educator, pasionat de vinuri, pregătesc, în emisiunea „Fraţi de viţă”, cele mai diverse informaţii despre lungul drum al strugurelui din vie, până la licoarea aromată din pahar. De la arta degustării, până la diversele accesorii din domeniu, în fiecare sâmbătă, de la ora 17:00, vom pătrunde în podgorie, pentru a cunoaşte vinurile și soiurile de struguri din care sunt obținute, dar şi ca să aflăm care sunt combinaţiile culinare asociate cu vinul zonei.
Sâmbătă, 19 septembrie, aflăm toate secretele soiului de viţă de vie românesc, Busuioaca de Bohotin. Originar din localitatea Bohotin, acesta se cultivă doar în cateva zone viticole din România. Boabele de strugure sunt violet-roşcate, iar vinul obţinut are o culoare rose, diferită de orice alt tip de vin.
Busuioaca este un vin licoros cu o corpolenţă deosebită şi un parfum inconfundabil: amestec de trandafir şi busuioc ce îi dau o notă aparte. Aroma sa unică, aduce a caprifoi şi a piersici coapte şi are o armonie perfectă de zahăr, alcool şi aciditate.
Soiul Busuioacă de Bohotin se cultivă în patru centre viticole: Bohotin, judeţul Iaşi, Huşi, judetul Vaslui, Pietroasa, judeţul Buzău şi Tohani, judeţul Prahova. Consumat la 8-12 grade C se remarcă prospeţimea, fructuozitatea si plinatatea sa in compania mâncărurilor uşoare, foarte puţin condimentate şi a deserturilor.
O călătorie pentru a descoperi lucruri mai puţin ştiute din viticultura românească, în emisiunea „Fraţi de viţă”, în fiecare sâmbătă, de la ora 17:00.