loader
Foto

Galerie foto

Campania Ştirilor TVR „Ajută România!” începe azi

Ligia Munteanu – prima dintre jurnaliştii Ştirilor TVR care „ Ajută România!”

 

Campania Ştirilor TVR „Ajută România!” debutează marţi seară cu reportajul realizat de Ligia Munteanu, prezentatoarea Telejurnalului TVR 1. Jurnalista a înţeles că voluntariatul înseamnă mai mult decât cuvinte frumoase şi a decis să se implice chiar ea într-un proiect a cărui finalizare va aduce linişte şi siguranţă unor oameni nevoiaşi.

Mai exact, prezentatoarea a pus fizic umărul la ridicarea unei case dintr-un sat din apropierea Bucureştiului, unde, în această iarnă, îşi vor afla adăpost şase persoane cu dizabilităţi. Ea s-a alăturat proiectului iniţiat de Federaţia Volum, proiect la care participă atât muncitori calificaţi, cât şi numeroşi voluntari, făcând orice fel de muncă a fost necesară pe şantier.

Iată mărturia Ligiei Munteanu în urma experienţei pe care a trăit-o:

„Trăim într-o lume în care timpul curge cu viteza luminii, nu ne mai ajung orele să facem ce vrem, suntem tot mai obosiţi să alergăm după vise şi scopuri care nici nu mai ştim dacă sunt ale noastre. Să ne oprim puţin! Să respirăm adânc şi să deschidem ochii! Nu suntem nişte roboţi! Suntem oameni! Oamenii simt, trăiesc, iubesc. Mai presus de toate, iubesc.

Poate ne lăsăm furaţi de obiceiuri meschine, dar să nu uităm că din cele mai vechi timpuri am fost împreună, am construit împreună, am ridicat civilizaţii împreună. Adevărata forţă nu stă în lucruri materiale, ci stă în noi, în oameni, în credinţele noastre şi în puterea de a materializa propriile gânduri. Şi atunci, logic, dacă scopul suprem este să creştem, să ne dezvoltăm, e clar că nu putem face asta decât împreună.

E nevoie de efortul tuturor pentru a crea o lume mai bună. Diversitatea se trage din unitate, pentru că fiecare are un loc anume şi un rol specific, pe care atunci când îl foloseşte în unitate, se ajunge la construcţii superbe. Oare ar fi atât de greu să renunţăm la individualizare şi să canalizăm eforturile noastre pentru a realiza ceva mai bun, mai mare, mai presus de fiecare dintre noi, dar pentru binele nostru comun? Eu spun că nu! Eu cred că se poate! Şi există un exerciţiu foarte bun pentru asta: se numeşte Voluntariat!

Ce înseamnă să fii voluntar? Şi cât de greu e? M-am întrebat la rândul meu, iar răspunsurile au venit cu fiecare clipă în care m-am angajat în acţiuni de voluntariat. Până nu faci, nu simţi şi nu realizezi. Este în primul rând, o schimbare de mentalitate. Pentru că atunci când timpul devine grăbit, vrei să valorifici fiecare acţiune, dar e o păcăleală că tot ceea ce primeşti trebuie să fie cuantificabil. Mult mai preţioase sunt alte forme de răsplată. Aşa că, voluntariatul nu este chiar gratuit. Ceea ce primeşti în schimb, însă, este mult mai de preţ. Oferi sprijin şi primeşti recunoştinţă. Oferi ajutor fizic şi primeşti admiraţie. Dai din timpul tău pentru o privire plină de iubire şi mulţumire.

În al doilea rând, este foarte curios cum, deşi munceşti fizic, te simţi mai plin de energie. Simpla conştientizare a faptului că datorită ţie cineva va fi mai fericit te face să devii tu însuţi mai bucuros, te înalţă şi te ajută pe tine.

Din alt punct de vedere, voluntariatul pare a fi ceva organizat doar pentru cei în nevoie, pentru cei care nu mai pot să se descurce singuri. Dar fiecare dintre noi am beneficiat, măcar o dată în viaţă, de ajutorul necondiţionat al cuiva. Poate nu ne-am dat seama, dar sigur la rândul nostru am fost ajutaţi. Eu ştiu să merg pe cele două picioare proprii, dar la fel de bine ştiu că de multe ori m-am împotmolit, m-am împiedicat şi am fost sprijinită de alţii să merg mai departe, chiar dacă poate nu am conştientizat la momentul respectiv. Atunci, nu e oare natural să ajut la rândul meu persoane pe care le întâlnesc şi care chiar strigă după ajutor?

Cumva, voluntariatul te aduce mai aproape de tine însuţi. Te ajută să te cunoşti, să te descoperi şi să revii la lucrurile şi valorile simple. Până la urmă, e ceva natural, e firesc să ne ajutăm între noi. Comunicăm pentru asta şi transmitem mai departe. Dacă ne oprim puţin din alergătura pentru un continuu “mai mult”, vom vedea că sunt şi alţii care au mult mai puţin şi care au nevoie de noi.

Suntem norocoşi pentru ce avem şi nu e niciodată târziu să ne arătăm mulţumirea sprijinind pe alţii. La urma urmei, lumea este aşa cum o facem noi, cei care trăim în ea, acum şi aici.”

***

Atitudinea este prima calitate prin care se distinge un om care reuşeste de altul care eşuează. Dar, până a ajunge acolo, e nevoie de gesturi simple. Unul dintre ele este acela de a oferi. Din proprie iniţiativă, dezinteresat, irevocabil şi sincer. Prin reportaje, dezbateri, opinii şi perseverenţă în susţinerea unei cauze, jurnaliştii Ştirilor TVR demarează campania „Ajută România!”, prin care îşi propun să arate românilor că pot fi generoşi cu timpul, priceperea, experienţa şi inteligenţa lor. Pe parcursul mai multor săptămâni, telespectatorii Telejurnalului TVR 1 vor afla şi poveştile altor oameni a căror viaţă a fost schimbată prin generozitatea semenilor lor, precum şi în ce fel s-au mai implicat jurnaliştii Ştirilor TVR în ajutarea celor în nevoie.

 

Pentru mai multe detalii despre campania „Ajută România!” accesaţi www.stiriletvr.ro, secţiunea „Campanie”.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...