loader
Foto

Galerie foto

Amintiri din Infern, într-o serie documentară de 12 episoade

TVR 1  difuzează o serie de 12 mărturii-document ale supravieţuitorilor Holocaustului, în seria documentară Amintiri din Infern , produsă de TVR Internaţional. În fiecare seară de joi, de la ora 21.00.

 

Serialul în 12 episoade Amintiri din Infern creionează o hartă a durerii, dar şi a renaşterii, a speranţei şi a certitudinii că nimic din ce a fost trăit nu a putut fi uitat. Realizatoarea Aura Dobre ne propune să vizionăm o serie de poveşti de viaţă trăite de supravieţuitori ai lagărului de exterminare de la Auschwitz, originari din Transilvania de Nord. Mulţi dintre ei, bătrâni ninşi de viaţă şi de amintiri, trăiesc acum în Israel alături de copii, nepoţi şi strănepoţi.

Au acceptat să vorbească deschis în faţa camerei de luat vederi despre tragedia prin care au trecut acum mai bine de 72 de ani. Nu au uitat şi… nu au iertat. „Durerea a rămas în sufletele lor, dar a fost învelită, în timp, de speranţa că cele întâmplate la mijlocul secolului trecut nu se vor mai repeta cu nimeni niciodată”, ne spune realizatoarea.

Filmul conţine mărturii document despre întâmplări petrecute parcă într-o altă realitate. Călătoria printre amintirile dureroase s-a încheiat, firesc, în Ierusalim, la Yad Vashem, memorialul dedicat celor 6 milioane de evrei dispăruţi în lagărele morţii.

(w882)

Din 16 iunie, TVR 1 difuzează în fiecare zi de joi câte un episod al seriei Amintiri din Infern, o călătorie dureroasă care povesteşte despre adevăruri care nu trebuie uitate. Reamintim că pe 27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, România a preluat preşedinţia anuală a IHRA – International Holocaust Remembrance Alliance, iar TVR Internaţional a difuzat acest documentar în premieră în perioada ianuarie-martie a acestui an.

(w882)

Primul episod – „De la Auschwitz la Yad Vashem” – este o formă de a-i introduce pe telespectatori în ampla poveste ce se va derula timp de 12 episoade, o poveste despre supravieţuire în cele mai vitrege condiţii.

Realizatoare seriei este jurnalista TVRi, Aura Dobre, care a filmat şi la Auschwitz- Birkenau în Polonia, dar şi în Israel unde trăiesc cei mai mulţi dintre supravieţuitori.

Statisticile arată - deşi cifrele nu sunt foarte exacte pentru că evreii erau trecuţi maghiari în documentele oficiale – că în 1944 din Transilvania de Nord (aflată sub ocupaţie maghiară) au fost deportaţi aproape 150.000 de evrei, dintre care peste 300 erau copii.

(w882)

Echipa TVRi a stat de vorbă, în Israel, cu evrei născuţi în Transilvania de Nord, care au fost duşi, împreună cu familiile lor, în lagărul de la Auschwitz sau în alte lagăre din Germania sau Polonia ocupată. Printre personajele seriei se numără şi o supravieţuitoare din lagărul din Transnistria. Alături de supravieţuitori, în această serie veţi regăsi şi patru descendenţi din familii care au fost la Auschwitz, care povestesc cum au fost marcate familiile lor de ororile prin care au trecut părinţii, bunicii, mătuşile, unchii, fraţii şi surorile lor.

(w882)

Unul dintre momentele seriei care scriu istorie este filmarea de la Yad Vasem – Memorialul Victimelor Holocaustului, imagini în exclusivitate pentru TVR. Pentru că unul dintre directorii Memorialului este român la origini (Alexandru Avram), echipa TVR Internaţional a fost prima echipă de jurnalişti din România care a primit permisiunea să filmeze în Sala Numelor, locul în care sunt fotografiile, numele şi datele concrete ale celor şase milioane de evrei dispăruţi în Holocaust.

Primul episod al seriei Amintiri din Infern poate fi vizionat joi, 16 iunie, de la ora 21.00, iar informaţii despre fiecare dintre episoadele seriei se găsesc aici.

 

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.