loader
Foto

Amintiri din Infern, o serie de 12 episoade la TVR Internaţional

Începând cu 27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, TVR Internaţional difuzează o serie de 12 mărturii-document ale supravieţuitorilor Holocaustului, în cadrul emisiunii “Lumea şi Noi”.

 

Primul episod este disponibil pe TVR+.

Al doilea episod este disponibil online pe TVR+.

Al treilea episod este disponibil online pe TVR+.

Al patrulea episod este disponibil online pe TVR+

Al cincilea episod este disponibil online pe TVR+

Al şaselea episod este disponibil online pe TVR+

Al şaptelea episod este disponibil online pe TVR+

Al optulea episod este disponibil online pe TVR+

Al nouălea episod este disponibil online pe TVR+

Al zecelea episod este disponibil online pe TVR+

Al unsprezecelea episod este disponibil online pe TVR+

În plus, pe 27 ianuarie România preia președinția anuală a IHRA – International Holocaust Remembrance Alliance, iar în acest context, TVRi dedică trei zile evenimentului.

Astfel, primele trei episoade din Amintiri din Infern vor fi difuzate de la ora 20.30 (ora României) miercuri 27 ianuarie, joi 28 ianuarie şi vineri 29 ianuarie. Apoi, din 3 februarie, următoarele episoade se vor difuza săptămânal, în fiecare zi de miercuri, tot de la ora 20.30.

(w882) Amintiri d

Primul episod – “De la Auschwitz la Yad Vashem” – este o formă de a-i introduce pe telespectatori în ampla poveste ce se va derula timp de 12 episoade, o poveste despre supravieţuire în cele mai vitrege condiţii.

Realizatoare seriei este jurnalista TVRi, Aura Dobre, care a filmat şi la Auschwitz- Birkenau în Polonia, dar şi în Israel unde trăiesc cei mai mulţi dintre supravieţuitori.

Statisticile arată – deşi cifrele nu sunt foarte exacte pentru că evreii erau trecuţi maghiari în documentele oficiale – că în 1944 din Transilvania de Nord (aflată sub ocupaţie maghiară) au fost deportaţi aproape 150.000 de evrei, dintre care peste 300 erau copii.

(w882) Amintiri d

Echipa TVRi a stat de vorbă, în Israel, cu evrei născuţi în Transilvania de Nord, care au fost duşi, împreună cu familiile lor, în lagărul de la Auschwitz sau în alte lagăre din Germania sau Polonia ocupată. Printre personajele seriei se numără şi o supravieţuitoare din lagărul din Transnistria. Alături de supravieţuitori, în această serie veţi regăsi şi patru descendenţi din familii care au fost la Auschwitz, care povestesc cum au fost marcate familiile lor de ororile prin care au trecut părinţii, bunicii, mătuşile, unchii, fraţii şi surorile lor.

Unul dintre momentele seriei care scriu istorie este filmarea de la Yad Vasem – Memorialul Victimelor Holocaustului, imagini în exclusivitate pentru TVR. Pentru că unul dintre directorii Memorialului este român la origini (Alexandru Avram), echipa TVR Internaţional a fost prima echipă de jurnalişti din România care a primit permisiunea să filmeze în Sala Numelor, locul în care sunt fotografiile, numele şi datele concrete ale celor şase milioane de evrei dispăruţi în Holocaust.

(w882) Yad Vasem

“Pentru mine a fost o experienţă copleşitoare. Am mers pe urmele paşilor, lacrimilor lor şi am plâns şi eu la Auschwitz unde parcă mă priveau ochii sutelor de copii arşi. Am descoperit poveşti care mă vor urmări toată viaţa mea şi am rămas cu amintiri dureroase ”, afirmă realizatoarea Aura Dobre.

(w882) Amintiri d

Echipa TVRi a fost compusă din Dan Gheorghe (imagine), Adrian Maranca (asistent imagine), Diana Ilica (documentarist), Nicoleta Georgescu (montaj).

***

Detalii despre episoade

Harry Ross

Relly Mihalevici

Segalit Karl

Agneta Iudita Szinetar

Emil Schonberger și Shimon Baraban

Hava Armonn și Tiberiu Lustig

Ivan Lungu

Richard Armonn şi Shoshana Palmor

Nicolae Berger şi Tibor Hirshhorn

Mordechai (Motke) Visel


TVR Internaţional poate fi umărit în live streaming pe TVR+.

FILM.TVR.RO

Logo

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

„Petrecere... cu cântec!”, ediţie specială de Paşti! Nicolae Furdui Iancu aniversează 45 de ani de carieră

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cele patru decenii şi jumătate de cântec ale vocii Ţării Moţilor împreună cu Mariana Ionescu Căpitănescu, ...

Ediţie de colecţie „Tezaur folcloric”, de Paşti la TVR 1 | VIDEO

Vasilica Dinu, Elena Mimiș Trancă, Aurelia Popescu Preda, Leontina Fărcaș, Gheorghe Roșoga, Polina Gheorghe, dat şi alţi tineri și talentați ...