loader
Foto

Ce-ați citit în ultimii cinci ani? Consumul de cărți tipărite și ebook-uri, în Europa și SUA

REPORTAJ-ANALIZA

Obicei cultural, nevoie de informare ori de evadare, parte din rația zilnică de hrană sufletească - oricum am numi-o, lectura face parte din viața noastră, indiferent de cantitatea la care ne obligă ritmul zilnic sau preferințele. Contează dacă citim pe hârtie sau pe un ecran? De ce? Ne gândim împreună, iar pretextul de la care pornim este articolul de mai jos.

 

Industria editorială nu a făcut excepție de la schimbările semnificative aduse de tehnologie în consumul de produse în general, inclusiv în media. Ebook-urile sunt o alternativă importantă la cărțile clasice tipărite, iar în acest articol vedem o analiză a tendințelor de consum al ebook-urilor și cărților tipărite, în două piețe majore: Europa și Statele Unite ale Americii, între anii 2019 și 2024.

În ultimii cinci ani, piețele de ebook-uri și cărți tipărite au avut tendințe distincte, dar interconectate, atât în SUA, cât și în Europa. Deși lectura ebook-urilor ia amploare mai ales în SUA, ambele regiuni continuă să prezinte o cerere puternică și rezistentă pentru cărțile tipărite.

Tendințele de consum de ebook-uri și cărți clasice tipărite în Europa (2019-2024)

S-a constatat o preferință pentru cărțile tipărite. În întreaga Uniune Europeană, datele arată în mod constant o înclinație mai puternică spre cărțile tipărite atunci când vine vorba de achiziții online. În 2023, 13% dintre rezidenții UE au cumpărat online cărți tipărite, mai ales noi apariții editoriale, aproape dublu față de cei 7% care au achiziționat ebook-uri la aceeași categorie a titlurilor noi. Această tendință, observată prin datele Eurostat, indică o cerere constantă pentru cărțile tipărite pe hârtie, chiar și pe piața digitală. Această preferință a arătat un grad de stabilitate în ultimii cinci ani, achizițiile online de cărți tipărite fluctuând ușor (14,5% în 2021, 12,7% în 2022), dar rămânând în mod constant mai mari decât achizițiile de ebook-uri, care au înregistrat o creștere slabă în 2023, de la 6,6% în 2022.

„Rezistența” cărților tipărite în Europa arată de fapt, între altele, o legătură culturală profundă a cititorilor europeni cu formatul fizic, posibil legată chiar de experiențe senzoriale - mereu ne referim la mirosul de carte nouă ori de cerneală sau mângâiem coperta pentru a-i simți textura, apoi este legată de tradiția constituirii de colecții, de biblioteci personale sau moștenite. Mai mult, acest lucru ar putea proveni din ritualuri de lectură îndelung practicate și, de ce nu, natura tangibilă a cărților tipărite ar putea contribui la alimentarea sentimentului de proprietate.

Astfel, cărțile pe care le deține o casă europeană au o valoare care depășește simpla livrare de conținut, simpla deținere a unor opinii ori imagini între coperte. Cărțile sunt adunate pe rafturi nu doar pentru informațiile din ele, ci pentru tot bagajul sentimental cu care vine fiecare carte.

În timp ce o preferință generală pentru cartea de hârtie a prevalat în Țările de Jos și Irlanda în 2023, Danemarca și Finlanda s-au remarcat ca fiind singurele state membre UE în care achizițiile de ebook-uri au depășit achizițiile de cărți tipărite în aceeași perioadă. Peisajul divers este influențat de factorii locali, cum ar fi infrastructura tehnologică, normele culturale în privința lecturii sau strategiile editorilor și ale comercianților. Ratele mai mari de alfabetizare digitală și accesul crescut la dispozitive ieftine de citire electronică ar putea explica adoptarea mai mare a ebook-urilor în Danemarca și Finlanda. În schimb, sprijinul puternic pentru librăriile locale și o tradiție a lecturii de cărți fizice ar putea explica dominația cărții tipărite în alte țări.

Franța rămâne fidelă cărții tipărite, Spania și mai ales Italia încep să cumpere tot mai mult ebook-uri.

Franța prezintă o piață în care cărțile tipărite rămân covârșitor dominante, deși, în 2024, editorii francezi au înregistrat o scădere de 3% a vânzărilor totale de cărți, atribuită inflației. Vânzările de ebook-uri în Franța au rămas în mod constant sub 5% din piața totală de carte, indicând o rată de adoptare foarte scăzută a lecturii digitale, în comparație cu alte țări europene și cu SUA.  Piața de carte franceză demonstrează o loialitate culturală puternică față de cărțile tipărite. Tradiția literară bogată a Franței, o rețea închegată și funcțională de librării și poate chiar o preferință culturală pentru experiența tactilă asupra cărții contribuie la popularitatea cărților tipărite.

Piața de carte din Italia a înregistrat în 2024 o scădere a vânzărilor de cărți fizice cu 2,3%, iar piața de ebook-uri a înregistrat o creștere de 4%, atingând 84,2 milioane de euro. Piața de carte digitală din Spania continuă să reprezinte o mică parte din vânzările totale de carte - aproximativ 5% din total, în 2023. Atât Spania, cât și Italia păstrează o preferință puternică pentru cărțile tipărite, dar Italia dă semne de creștere treptată a consumului de ebook-uri, tranziția spre digital a pieței de carte din Spania făcându-se ceva mai lent. La fel ca în cazul Franței, factorii culturali, o afecțiune pentru cartea fizică și, probabil, niveluri diferite de infrastructură digitală ar putea explica aceste tendințe în Italia și în Spania.

Tendințele de consum de ebook-uri și cărți tipărite în SUA (2019-2024)

Și în SUA cartea tipărită rămâne populară, dar ebook-urile reprezintă deja o cotă semnificativă din piața de carte. Cărțile tipărite rămân cel mai popular format - 65% dintre adulții americani au citit o carte tipărită în ultimul an (de la începutul anului 2021). Lectura de ebook-uri este, de asemenea, semnificativă, 30% dintre adulți citind un ebook în ultimul an, o creștere de la 25% în 2019. Adoptarea de mai mult timp și pe o scară mai largă a suporturilor electronice de lectură precum Kindle și amploarea comerțului online în SUA au contribuit la această rată mai mare de consum de ebook-uri.

Cu toate acestea, cărțile tipărite se vând de patru ori mai mult decât ebook-urile. În 2023, vânzările de cărți tipărite au totalizat 767,36 milioane de unități. Vânzările de cărți tipărite au înregistrat creșteri semnificative între 2019 și 2021. Vânzările de ebook-uri au crescut semnificativ în 2020, dar au scăzut în 2021 - contextul era unul evident, pandemia. În 2024, vânzările unitare de cărți tipărite au înregistrat o ușoară creștere de mai puțin de 1% față de 2023, iar veniturile din ebook-uri au crescut cu 1,6% de la începutul anului 2024 până în prezent, comparativ cu 2023.

În timp ce vânzările de ebook-uri au înregistrat un vârf inițial, în special în timpul pandemiei, piața cărților tipărite a arătat rezistență și chiar creștere în ultimii ani. Piața pare să găsească un echilibru între cele două formate.

Impactul asupra industriei editoriale, librăriilor și obiceiurilor de lectură

Ascensiunea ebook-urilor a modificat fundamental industria editorială atât în Europa, cât și în SUA. A ridicat bariera de intrare pentru autori, datorită platformelor de autopublicare, ducând la o concurență sporită și la o gamă mai mare de titluri. Editorii au trebuit să se adapteze și ei, prin extinderea ofertei digitale, prin servicii de fidelizare, și prin inventive strategii de marketing digital. Apariția și amploarea audiobook-urilor au prezentat, de asemenea, oportunități și provocări pentru industrie, în ambele regiuni.

La rândul lor, librăriile tradiționale, atât din Europa, cât și din SUA, s-au confruntat cu ascensiunea comercianților online și cu trecerea la formatele digitale. Multe s-au adaptat devenind hub-uri comunitare, spații artistice, cu tot felul de evenimente și lecturi.

Disponibilitatea ebook-urilor a influențat indubitabil obiceiurile de lectură atât pentru europeni, cât și pentru americani. În timp ce numărul total de cititori de cărți a rămas relativ stabil, cititorii au acum mai multe opțiuni în ceea ce privește formatul și accesul.

Lectura digitală oferă confort și portabilitate, deci este atractivă pentru generațiile mai tinere. Ascensiunea audiobook-urilor indică, de asemenea, o tendință către forme auditive de consum literar, potrivite stilurilor de viață de astăzi. Viitorul pieței de carte va obliga la o coexistență continuă a ebook-urilor și a cărților tipărite, audiobook-urile adăugându-se și ele, subtil și șoptit, pe raftul unde așezăm cartea noastră cea de toate zilele.

Credit foto: shutterstock.com/ LanaSweet

*** 
„Mă tem de omul unei singure cărţi (Timeo hominem unius libri).” (Sfântul Toma de Aquino)
„Cărțile sunt pentru oamenii care își doresc să fie în altă parte.” (Mark Twain)
„Citim ca să aflăm că nu suntem singuri.” (C.S. Lewis)

 
Descoperim Dobrogea autentică, la „Exclusiv în România

Atracțiile Dobrogei sunt inepuizabile, iar alături de Cristian Tabără vă așteptăm să ne însoțiți la început de vară într-o nouă ediţie ...

Cum s-au văzut alegerile din România la Budapesta? Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre Macron și conspirația șervețelului, dar şi despre cum s-a încheiat calea chiliană către socialism. Pe 23 mai, de la ...

Ce-ați citit în ultimii cinci ani? Consumul de cărți tipărite și ebook-uri, în Europa și SUA

Obicei cultural, nevoie de informare ori de evadare, parte din rația zilnică de hrană sufletească - oricum am numi-o, lectura face parte din ...