loader
Foto

Tradiție și inovație în viticultură

RECOMANDARI  TVR2 

România are o moștenire vitivinicolă remarcabilă, iar oamenii care au această pasiune moștenită sau dobândită, au șansa să-i ajungă din urmă pe cei din Vest. Am aflat în această ediție a emisiunii ”Ferma” în ce fel au evoluat podgoriile noastre și cum fac față producătorii secetei.

 

Mecanizat sau manual, culesul boabelor rubinii, galbene sau negru-sângerii a început

Seceta a schimbat modul de lucru al producătorilor de vin. Soarele puternic a copt bine strugurii, făcăndu-i mai aromati, mai dulci, culesul lor începând dimineața devreme sau chiar noaptea, păstrăndu-se mai bine calitătile în răcoarea întunericului.

În apropriere de Oradea, în comuna Biharia, o familie de antreprenori în agricultură si viticultură a înfiintat, in 2017 , o podgorie de 40 ha, pe care au cultivat 13 soiuri de struguri. La început a fost doar un hobby, dar fiica lor cea mare, Betty, cu studii de specialitate aprofundate în străinătate, a accesat fonduri europene pentru a construi o cramă după ultimele tehnologii și standarde. Practică supravegherea cu drone, cu camere multispectrale pentru interventii rapide. Combate biologic insectele și dăunătorii, pe toate cele 18 parcele ale podgoriei. Culesul se face mecanizat, iar crama are tancuri izobarice cu o capacitate de îmbuteliere de 500.000 de sticle cu dopuri metalice cu filet. Au fost create game, cupaje specifice podgoriei. Au creat băuturi, la doze, slab alcoolizate, un vin spumant si doresc în viitor să producă chiar....palincă!

Crama din Biharia a Elisabethei Darabont

La 18 km de Drăgăsani, pe malul stăng al Oltului, noul proprietar al acestei podgorii pe o suprafată de doar 60 ha a implementat noi strategii: a cultivat 7 soiuri noi, culese manual, sortate în cramă; mustuiala este pompată în cisterne de inox cu temperatură controlată, apoi este trecută în baricuri de stejar pentru fermentația alcoolică. Îmbutelierea se face în sticle speciale, cam 200.000 litri, în cramă având loc degustări.

În Tirolul bănătean, pe 80 ha, un italian administrează Crama si Podgoria Valeaeden din Caraș-Severin. Vechea cramă, construită din piatră, pe 4 niveluri, pe panta naturală a dealului, a fost modernizată. Vinificatia naturală se face la nivelul patru, iar mustul se scurge fără pompare la nivelul de jos, în recipientele de fermentare. Gravitațional, după liniștirea vinului, el se transferă în baricuri de stejar, unde se face maturarea, în pivnița subterană a cramei. Îmbutelierea în sticle se face la momentul bine studiat al învechirii. Crama deține un tezaur de sticle cu vinuri albe și roșii, din anii cei mai buni, cu vinurile premiate în concursuri.

Duminică, 1 septembrie, realizatorii emisiunii ”Ferma” v-au așteptat cu mult mai multe informații pe TVR 2, de la ora 9:00.

Foto: Shutterstock

 

Logo

 

În această ediție vă invităm să privim împreună lumea animalelor cu mai multă atenție, cu mai multă responsabilitate și cu inima deschisă. ...

Umbrele NeLibertății, o dezbatere „Omul și Timpul”, la TVR Cultural

„Revoluția din decembrie 1989 a devenit un paradox fără comparație: prima revoluție urmată de plecarea învingătorilor, nu a învinșilor. 1989 ...

Revitalizarea zonelor rurale din România reprezintă o provocare complexă a cărei soluționare depinde, în mare măsură, de succesul ...

Ștefan de Faÿ, un ambasador al demnității românești: „Excelența înseamnă respect egal pentru toată lumea!”

Duminică, 14 decembrie, ora 15:30, la TVR Cultural, „Portret de Excelență” îl are ca invitat pe Ștefan de Faÿ, Consul General Onorific al ...

„Cum ne omorâm femeile” – un documentar tulburător la „Dosar România”

FEMICID. Cum ajunge un bărbat să devină ucigaș și ce semne de avertizare a ratat societatea? Realizatoarea TVR Alina Amza trage un semnal de ...

Peste 500 de procurori și judecători, mesaj de susținere pentru magistrații care au făcut dezvăluiri

Dezvăluirile din documentarul de investigație „Justiție Capturată” realizat de Recorder continuă să cutremure sistemul judiciar, generând o ...

Europa League: FCSB – Feyenoord 4-3

Campioana României, FCSB, a reușit o performanță de senzație miercuri seară, în fața puternicei formații olandeze Feyenoord, obținând un succes ...

De vorbă cu Cătălin Ștefănescu, despre curiozitate, dialogul tihnit și arta de a asculta

Într-o lume grăbită, în care conversațiile se consumă în viteză, Cătălin Ștefănescu rămâne un apărător al dialogului aşezat, construit cu ...

Sărbătorile de iarnă în Țara Moților / VIDEO

Colindele moțești, obiceiul Junilor, Jocul Cânepii, conacul, umblatul cu crucea de Bobotează sunt câteva din obiceiurile despre care vorbește ...

Istoricul IONEL CÂNDEA, în

Duminică, 14 decembrie 2025, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la "Dialoguri Academice" cu istoricul şi arheologul IONEL ...

Celebrări, amintiri şi emoții muzicale la TVR 2!

Sezonul 15 al emisiunii cu "Drag de România mea!" continuă sâmbătă, ora 20:00 şi duminică, ora 15:00 cu o gală dedicată celebrării muzicii şi ...

Joi, 11 decembrie, de la ora 21:05,  urmărim  o nouă ediție "Forța ideilor" la TVR 2.

Gorj – glasul eroilor, gustul artei. Duminică, la „Exclusiv în România”

Cristi Tabără, Cristina Şoloc şi echipa „Exclusiv în România” află cum o mână de localnici a ţinut piept armatei germane, vizitează Cula Cartianu ...

Peștera cu Oase: Un puzzle de 40.000 de ani și războiul surd dintre știință și birocrație | VIDEO

Joi, 11.12.2025 de la ora 23:00, într-un nou episod "Istorii Ascunse" aflăm alte detalii ale poveștii proiectului de la Peștera cu Oase.

Regimentul 89 Infanterie, din care a făcut parte militarul decorat de Nicușor Dan, a participat la Pogromul de la Iași

Decorarea veteranului Ion Vasile Banu, din Regimentul 89 Infanterie, de către președintele României a stârnit un val de indignare în spațiul ...