ANIVERSARE. Respectat și iubit în lumea dansului internațional, pe 13 mai Gigi Căciuleanu este celebrat la TVR Cultural prin programe elocvente pentru arta și personalitatea sa. Artistul va avea o intervenție în Jurnalul Cultural (ora 21:00).
Nume sonor între elitele culturii românești, după o carieră de peste 60 de ani, în care a dansat și impresionat cu spectacolele sale, dar și cu personalitatea charismatică și concepția originală asupra dansului contemporan, Gigi Căciuleanu este unul dintre artiști apreciați de specialiști și de public.
În această vară, Gigi Căciuleanu va avea mai multe prezențe în România: un spectacol în cadrul Festivalului Internațional George Enescu (28-29 august), „Onirius” – un spectacol visat de Gigi Căciuleanu, la Muzeul Mina și va continua și „DinDor’NdoR”. Despre spectacolul produs alături de Teatrul de Balet Sibiu, Gigi Căciuleanu spunea: „Muzica lui Dan Dediu, m-a inspirat în compunerea unei „lumi” în care trupurile (femei, bărbați, cupluri, grupuri) evoluează într-un spațiu scenografic inventat, și realizat ca și costumele, de Viorica Petrovici”.
Născut la 13 mai 1947 la București, Gigi Căciuleanu descoperă încă de la 14 ani dansul contemporan de avangardă sub îndrumarea lui Miriam Raducanu. Absolvent al Școlii Naționale de Coregrafie, se perfecționează apoi la celebrul teatru Bolsoi din Moscova în dans și coregrafie.
Laureat al unor concursuri importante precum Concursul Internațional de la Varna, Concursul internațional de la Koln și Concursul Internațional de la Paris-Bagnolet, Gigi Căciuleanu debutează ca balerin la Opera Națională din București.
Pasionat de dansul contemporan, se stabilește la mijlocul anilor ’70 în Franța unde deține funcțiile de director al baletului Teatrului din Nancy, iar apoi al Centrului Național Coregrafic de la Rennes și are o bogată activitate în decursul careia colaborează cu celebritați ale dansului și muzicii. De asemenea, coregrafiile sale intră în repertoriul unor teatre lirice de anvergură ca Opera din Hamburg, Teatrul La Fenice din Veneția, Opera din Paris sau Opera din Roma.
Din 1994 își înființează propria companie de balet, alături de care întreprinde numeroase turnee de succes. In 1998 revine în România unde realizează mai multe spectacole.
Program TVR Cultural
22:00 Gigi Căciuleanu - ALTERDANSUL
* Dansator, coregraf, poet, profesor, director de companie la Paris, Santiago de Chile și București, Gigi Căciuleanu este o personalitate complexă, iar Alterdansul este manifestul său artistic.
Realizator: Bogdana Pascal (2010).
22:50 D-ALE NOASTRE - ISTORIA UNUI SPECTACOL
*Making of-ul spectacolului „D’ale noastre”, realizat de Gigi Căciuleanu, „Istoria unui spectacol” cuprinde imagini în exclusivitate din cadrul repetiţiilor dar şi fragmente din premiera oficială susţinută la Teatrul Național București.
Realizator: Andrei Măgălie (2012).
„MANIFESTUL ALTER-DANSULUI
Dansul este departe de a-și fi spus ultimul cuvânt. Această artă străveche este chemată astăzi să trăiască fără doar și poate o nouă tinerețe. Porțile sunt larg deschise. Este loc pentru toată lumea și pentru toate formele de expresie.
În această perspectivă își găsește locul idea ALTER-DANSULUI meu. Ca prelungire organică a conceptului de Teatru Coregrafic.
ALTER-DANSUL meu nu este un proiect efemer, născut pentru o ocazie anume, pentru o creație ori un spectacol, pentru câteva luni sau un an. Este un proiect de viață.
ALTER-DANS nu vrea să însemne un nou tip de dans, ci un ALT fel de a gândi dansul. Este un ALT tip de dans. ALTER-DANSUL nu reprezintà altceva decât… „alt ceva”. O altă manieră, personală, de a vedea, de a investiga și de „face” dans. O alernativă față de curentele existente, încercând operarea unei sinteze dintre formele și tehnologiile avansate ale dansului actual și având ca obiectiv să inventeze și să cultive un alt tip de virtuozitate capabilă să renoveze, să mărească și să diversifice fortza de expresie a dansului nu numai din punct de vedere dinamic și estetic ci și emoțional și existențial.
ALTER-DANSUL nu pretinde a fi nici de avangardă dar nici de ariergardă. Nici de stânga, nici de dreapta. Se dorește gândit nu pe orizontală, ci pe verticală.
Ceea ce interesează nu este un anume „look” ci o cât mai excelentză atât de gândire cât si de formă. Considerând Dansul ca fiind înainte de toate un proces mental.
Asociat conceptului de ALTER-DANS, decurge în mod organic o nouă noțiune, existentă deja în alte arte precum în muzică: cea de DANS DOCT.
ALTER-DANSUL ar avea o caracteristică esentială: cea de a fi un dans de factură actuală. Ceea ce vrea să zică: în continuă re-actualizare. Repusă la zi, clipă cu clipă.
Și tocmai de aceea: Atemporal. Original. Si Atipic. Marcat de propria și inconfundibila sa ștampilă.
Un dans „hors des sentiers battus”. În afara cărărilor bătătorite. Deschis însă oricărei posibile coabitări cu toate tipurile de mișcare, fără nici o idee preconcepută.
Asta înseamnă să poti fi liber de a utiliza într-o coregrafie foarte personală inserturi de elemente proprii altor genuri de mișcare. După imaginea citatelor care sunt introduse din când în când în interiorul unui text original.
Cu convenția clară și fără să se oculteze sursele. Folosind aceste inserturi de așa natură încât noua piesă să-și păstreze fără doar și poate o identitate proprie.
În mod ideal o piesă de ALTER-DANS ar trebui să poată fi reprezentată cu același efect chiar și în afara unui spatiu tradițional de teatru și fără a apela în mod obligatoriu la „cârjele” luminii, ale costumelor sau al decorului și în general al niciunui element străin dansului propriu-zis.
Unul din principalele obiective și caracteristici ale ALTER-DANSULUI ar fi înercarea de a reduce cât mai mult utilizarea artificiilor proprii altor discipline (teatru, arhitectură, arte palstice și/sau vizuale, etc.)
Aceasta nu înseamnă în nici un fel o lipsà totalà de teatralitate. Ba dimpotrivà. Este vorba de un teatru coregrafic. Adică teatru „scris” în limbajul specific al dansului.
În această perspectivă, ALTER-DANSUL își propune să dezvolte și să utilizeze cu o maximă prioritate mijloacele proprii mișcării de dans.
- Pentru care motiv această nevoie al unui mod personal de a „face”, a percepe și a gândi dansul?
- Pentru ce o viziune originală asupra artei coregrafice?
- De ce oare un ALTER-DANS?
Pentru face în asa fel ca dansul, chiar dacă posedă un foarte important prezent și un trecut pasionant să aibă datorită diversificării, a originalității și talentului artiștilor săi un bogat viitor ca ARTĂ MAJORĂ.
Un viitor cu atât mai plin de multiple posibilitati și promisiuni cu cât adeziunea publicului, sedus de o artă nestandartizată și faurită de artiști pe cât de diverși pe atât de originali, ar fi menită să devină din ce în ce mai amplă și mai puternică.
Ce minunat ar fi dacă fiecare dintre noi, protagoniști ai dansului, am reuși să găsim, să cultivăm și să „facem” propriul nosru ALTER-DANS!”
GIGI CACIULEANU
Santiago de Chile, 05 - ‘05 / Madrid 12 - ‘08 / Paris 02 – ‘09