loader
Foto

Credinţe, tradiţii şi obiceiuri de Paşti, în ediţii speciale „Tezaur Folcloric” la TVR1

Din sudul ţării până în Maramureş. Din Alba, la Botoşani. Grupuri tradiţionale din diferite zone ale ţării ne dau întâlnire la TVR1 și TVRi pentru a umple casele românilor cu bucuria marii sărbători a creştinătăţii. Pe 2 mai, ora 12.20 şi 3 mai, ora 12.30. | VIDEO

 

În ediţia specială din duminica de Paşti, echipa emisiunii „Tezaur folcloric” readuce în actualitate tradiţii vechi, cu rezonanţe profunde în sufletul românilor. Pentru prima dată la „Tezaur folcloric”, realizatorii ne propun o reconstituire a Sărbătorii de Paşti. Telespectatorii vor afla despre costumul tradiţional purtat în zilele de Paşti, despre produsele şi preparatele culinare specifice acestei sărbători, precum şi despre acele etape ale manifestărilor religioase moştenite din generaţie în generaţie. Iar momentele muzicale şi artistice vor face sărbătoarea mai frumoasă la TVR 1.

„Fiecare clipă de sărbătoare, prezentată pentru prima dată în emisiunea Tezaur folcloric în această manieră, ne face să ne îmbogăţim sufletul cu clipe de încântare şi, în acelaşi timp, ne ajută să nu uităm. Să nu uităm moştenirea primită din generaţie în generaţie, de la înaintaşii noştri”, spune Gheorghiţa Nicoalae, realizator şi producător al emisiunii „Tezaur folcloric” de la TVR 1.

Duminică, 2 mai, ora 12.20, la TVR 1, grupul tradiţional din Greceşti – Cernăţeşti, judeţul Dolj, coordonat de tânărul profesor Liviu Olteanu, ne introduce în atmosfera Sărbătorii de Paşti specifice românilor din sudul ţării, mai exact, din zona Olteniei. Vom avea parte de prezentări ale portului tradiţional şi ale unor tradiţii de Paşti, momente gastronomice cu specificul zonei, dar şi de momentele muzicale asigurate de Liviu Olteanu şi Taraful din Greceşti,  precum şi de invitaţi din alte zone folclorice, precum Mitriţă Creţu şi Cornel Borza.

Tot la „Tezaur folcloric”, telespectatorii vor avea plăcuta surpriză de a afla mai multe lucruri despre obiceiurile, tradiţiile, credinţele maramureşenilor legate de sărbătorile pascale. Urcă pe scenă reprezentanţi din două mari subzone ale Maramureşului: Ţara Maramureşului Voievodal şi Ţara Chioarului. Ne vor fi alături Grupul tradiţional din cadrul Ansamblului Folcloric Naţional TRANSILVANIA, coordonat de Iuliana Dragoş. Invitaţii speciali ai momentelor de sărbătoare: Angela Buciu, marea doamnă a  Maramureşului, binecunoscutul Marius Ciprian Pop, împreună cu tinerii Mariuca Verdeş, Alexandru Pop, precum şi profesorul Andrei Dragoş, dirijorul renumitului cor din Finteuş, Maramureş, familia Mihet, Marius Sabo.

Continuăm luni, 3 mai, de la ora 12.30, cu noi lecţii de cultură tradiţională, într-o atmosferă bogată în momente muzicale nepreţuite, tot la „Tezaur folcloric”, pe TVR 1. Este rândul Grupului tradiţional din Alba, din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia, coordonat profesorul Alexandru Pal şi de Grupul tradiţional al Centrului de promovare şi Conservare a Culturii Tradiţionale din judeţul Botoşani, coordonat de managerul Cornelia Ciobanu.

Ne vom delecta cu prezentări ale portului tradiţional de Paşti din Alba, oferite de creatori populari de marcă ai judeţului, precum Aurelia Matei. Obiceiul din a doua zi de Paşti, „Statul la vase”, adus în actualitate după mulţi ani, va fi prezentat de Vasile Duvlea, bun cunoscător al acestuia. Momentele muzicale vor fi asigurate de Alexandru Pal, Bianca Susman, fluieraşul  Nicolae Cata, iar invitaţi din alte zone folclorice vor fi Ioana Maria Ardelean şi Roxana Bădescu.

O adevărată încântare va fi şi programul moldovenilor, care îşi vor etala atât portul tradiţional purtat la zi de mare sărbătoare, cât şi preparatele culinare de o notă aparte. Invitaţii din altă zonă, precum Alexandru Pugna, Adriana Deaconu, Traian Frâncu, vor aduce un plus de frumuseţe alături de artiştii Botoşaniului: Iustina Irimia, Lorena Dupu, Simona Mazăre, Dan Doboş, Cornelia Ciobanu.

Edițiile se difuzează simultan și la TVR Internațional.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...