loader
Foto

Galerie foto

Sava Negrean Brudașcu: Doamne, ocrotește-i pe români!

Compar un cântec cu o casă: dacă fundația și acoperișul sunt bune, casa va rezista, iar în cazul cântecului, dacă filonul, rădăcina cântecului este din popor, iar mintea care îl scoate la lumină este înțeleaptă, cântecul va dăinui.  

 

Fac parte din zodia gemenilor, zodia artiștilor și m-am născut la zi de mare sărbătoare, de Rusalii. Cântecele cărora le-am dat viață poartă amprenta și trăirile sufletului meu, sunt rezistente și adevărate. Le-am trimis în lume acum 30-40 de ani și se ascultă și azi cu același interes. Compar un cântec cu o casă: dacă fundația și acoperișul sunt bune, casa va rezista, iar în cazul cântecului, dacă filonul, rădăcina cântecului este din popor, iar mintea care îl scoate la lumină este înțeleaptă, cântecul va dăinui. Toate cântecele mele mă definesc, sunt suflet din sufletul neamului și în ele cânt bucuria și amarul... vorba poeziei lui Coșbuc !

(w882)

Această ladă cu nestemate și perle ale folclorului sălăjean și transilvănean este zestrea pentru fiica mea și nepoții mei înzestrati toți cu mare har.

Talantul, darul primit de la Dumnezeu, n-a fost niciodată pentru mine prilej de îngâmfare sau supraestimare.

Mi-au plăcut întotdeauna bunul simț, modestia și smerenia. Fac parte din categoria oamenilor educați, sunt filolog, dar am și facultatea atât de necesară în viață, a celor șapte ani de acasă, trăiesc și mă ghidez după porunca: ce ție nu-ți place, altuia nu face !(w882)

Având lângă mine familia mea unită, puternică, nu mă plâng, nu-L supăr pe Dumnezeu; fiica mea este cea mai bună ființă din lume, soțul ei este de fapt băiatul meu, iar Petru și Cezara Maria, nepoții mei.

În viață am avut multe cumpene, greutăți, pericole de moarte, toate m-au călit, de aceea nu m-am panicat, n-am deznădăjduit, mi-am petrecut vremea muncind, rugându-mă și citind.

Această perioadă de pandemie ne-a dovedit tuturor cât suntem de fragili, de vulnerabili, cât de nesigur este viitorul nostru, de fapt este o lecție că trebuie să ne resetăm, să ducem o viață echilibrată, curată, o viață schimbată spiritual, o întoarcere spre Dumnezeu!

(w882)

Trebuie să facem curațenie în sufletele noastre, să fim înarmați cu răbdare și să nu uităm să împărțim o vorbă bună, o rugăciune și o pâine celor de lângă noi și să aprindem o lumânare celor plecați.

Ca să putem trece peste toate trebuie să fim un popor unit, să ne iubim neamul nostru românesc și pământul strămoșesc.

Închei gândurile mele cu câteva versuri scrise pe zidul bisericii din Țara Sfàntă: “Fii pribegi ai țării mele, / Necăjiți printre străini / Nu uitați menirea voastră / De români și de creștini, / Doamne, ocrotește-i pe români”.

***

Sava Negrean Brudașcu, artistă a muzicii transilvănene, este ”numai suflet” cum e vorba în popor, cântă de răsună văile, iar glasul ei s-a auzit până departe. ”De pământ” din Satul Buciumi, județul Sălaj, Sava Negrean Brudașcu a reușit să-și facă loc în inimile românilor și în conștiința neamului românesc, prezentând de-a lungul carierei sale un repertoriu bogat și variat tematic. A fost mesagerul ideal al ardeleanului, cântându-i istoria cu tot ce a însemnat ea - bucurie, tristețe, dragoste, resemnare sau împlinire.

Succesul a venit pe cale firească, fără să intre în competiție cu alți cântăreți, pentru că a avut un fel al ei de a propaga emoția și de a o transmite publicului, cel care de fiecare dată a primit-o cu mare bucurie, interes și multe aplauze. Însă nu e de ajuns să fii aplaudat furtunos pentru a fi “popular”. Se cere ceva mai mult, iar Sava Negrean Brudașcu a avut acel ceva, talent, dăruire, inteligență, modestie, și a răspuns cu dragoste la dragostea primită de la publicul spectator.

Sava Negrean Brudașcu știe să se bucure de iubirea semenilor dăruindu-le parte din sufletul său celor care apreciază și iubesc valorile tradiționale ale neamului românesc.

Dr. Maria Tănase Marin

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...