loader
Foto

Festivalul „Ioan Macrea”, cu Orchestra Naţională „Valahia” | VIDEO

Pe 26 ianuarie, la TVR 1 HD ați urmărit un concert de folclor autentic, partea a doua a festivalului dedicat celui care a întemeiat Ansamblul „Junii Sibiului”.

 

Cea de-a doua parte a Festivalului Naţional de Folclor „Ioan Macrea” a fost un prilej de a ne reîntâlni cu muzica Orchestrei Naţionale „Valahia” din Bucureşti şi cu vocile unor artişti apreciaţi de public. Concertul prezentat de Iuliana Tudor s-a difuzat duminică, 26 ianuarie, de la ora 21:10, la TVR 1 și TVR 1 HD.

Soliştii ediţiei de săptămâna aceasta au fost Alina Pinca, Lavinia Goste, Cornelia şi Lupu Rednic, Cristian Pomohaci, Niculina Stoican şi Angelica Stoican.

Orchestra Naţională „Valahia”, înfiinţată în anul 2011, este un proiect de suflet al tânărului şi talentatului dirijor Marius Zorilă, care a devenit una dintre cele mai apreciate orchestre de folclor românesc, iubită deopotrivă de public şi de specialiştii din domeniu. Ea aduce pe scena folclorului românesc o nouă generaţie de muzicieni, absolvenţi ai Universităţii de Muzică din Bucureşti, promovând valori ale folclorului românesc printr-un suflu nou şi proaspăt, îmbogăţit cu un spirit modern, păstrându-le în acelaşi timp autenticitatea. Repertoriul Orchestrei este unul variat, abordând cântece şi dansuri populare, partituri complexe, din toate zonele etnofolclorice ale ţării: Muntenia, Moldova, Banat, Crişana, Maramureş, Dobrogea, Transilvania, Oaş, Oltenia.

La rândul său, dirijorul Marius Zorilă a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti, secţia interpretare muzicală, reuşind, după o carieră minunată ca solist-violonist, performanţa de a deveni cel mai tânăr dirijor din peisajul autohton, fiind, totodată, orchestrator, profesor şi compozitor.

(w882) Marius Zor

***

Din 19 ianuarie, în fiecare duminică seară, timp de şase săptămâni, telespectatorii TVR 1 sunt invitaţi la un spectacol plin de culoare, în care artişti din diferite zone etnofolclorice ale ţării poartă mesajul cântecului şi jocului popular românesc.

Aşa cum ne-a obişnuit, Iuliana Tudor este gazda celui mai mare festival dedicat ansamblurilor folclorice profesioniste, Festivalul Naţional de Folclor „Ioan Macrea”. Desfăşurată în perioada 27-29 noiembrie 2019 în Sala Polivalentă „Transilvania” din Sibiu, ediţia a XXI-a a festivalului poate fi văzută la TVR 1 și TVR 1 HD, duminica,  de la ora 21.10.

Organizatorii festivalului: Consiliul Judeţean Sibiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii" Sibiu

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.