loader
Foto

Economia, justiția socială și locurile de muncă, pe agenda Europa Viitorului

Radu Rădulescu a dezbătut împreună cu invitații lui teme legate de economie, justiție socială și locuri de muncă în „Europa viitorului”, vineri, 3 decembrie, ora 13.00, exclusiv online.

 

Invitații emisiunii au fost:

  • Senatorul USR Radu Mihail, membru în comitetul de conducere a conferinței pentru viitorul Europei, liderul senatorilor USR din Senatul României.
  • Lecor Univ. Dr. Vlad Enăchescu, de specialitate psiholog, ASE
  • Conf. Univ. Dr. Cristian Toma, ASE, specializarea informatică cibernetică
  • Toma Filipovici, președinte APAIR.

Toma Filipovici a explicat contribuția domeniului imobiliar la PIB-ul României - 8,3% este ponderea acestui sector în PIB - și importanța acestui domeniu pentru stabilitatea economică a României

(w882)

Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România(APAIR) a fost înființată în anul 2009, după modelul National Association of REALTORS® , cea mai mare asociație profesională din Statele Unite ale Americii - singurul model existent la acea dată - de practică, practică și cod etic. Agenții imobiliari membri ai APAIR aderă la Codul Etic al APAIR și își asumă respectarea prevederilor Codului Etic față de clienți și consumatori, față de public și față de colegi în întreaga lor activitate profesională. Transparența și interesul consumatorilor sunt valorile de bază ale acestei asociații.

Profesorul Cristian Toma, specializat în securitate cibernetică, monede virtuale și tehnologie blockchain, a vorbit despre digitalizare, viitorul banilor, banii electronici și utilizarea lor în viitor.

Digitalizarea este necesară și presupune automatizarea câtorva procese. Sunt necesare regulamente și standandarde care vizează securitatea datelor versus privacy. Va avea un rol esențial în viitor, cu investiții majore din zona privată și de la multinaționale. Va duce la dispariția unor locuri de muncă, dar și la apariția altora noi, va avea un mare impact social, dar va mări productivitatea. Adaptare flexionară la nivel educațional. Sistemul educațional trebuie regândit. Studenții trebuie să aibă de unde alege.  Elementele criptografice garantează Blockchain-ul stă la baza criptomonedelor. Stocarea este pe termen lung. Este important consumul.

(w882)

Psihologul Vladimir Enăchescu a vorbit despre viitorul Uniunii Europene și a preconizat că ieșirea din criza medicală, socio-economică și politică, provocată de pandemie, va aduce progrese în Europa, pe de-o parte verde, dar și digital. Armonizarea statelor membre este un obiectiv cheie pentru tratatele comune și pentru transformările la nivel instituțional. Comunicarea și sistemul educațional joacă un rol important în formarea unei identități europene.

(w882)

Criza prin care trecem, mai ales pandemia, schimbă modul nostru de a trăi și de a munci. Cu cât vom reuși să ținem pasul cu schimbările, cu atât Cercetarea, dezvoltarea și inovația sunt vitale pentru dezvoltarea economiei și a industriei. Europa viitorului este construită de noi.

Senatorul Radu Mihail consideră că redresarea după pandemie va depinde de progresul tehnologic, de modul în care utilizăm procesele de cercetare, dezvoltare și inovare. Sunt posibile relocarea unor unități de producție. România este în urmă la majoritatea parametrilor socio-economici și pentru a putea recupera din decalaj trebuie să fim mai productivi și să dezvoltăm programele de cercetare și inovație, până la impactul real asupra economiei. Locurile de muncă sunt legate de progresul economic.

Referitor la justiția socială, senatorul  a precizat că acest  termen are un înțeles diferit pentru românii din țară față de cei din diaspora.

(w882)

Moderator: Radu Rădulescu

Producător: Ion Stavre

***

Ediţia "Observatori la Parlamentul European" s-a difuzat exclusiv online, pe site-ul www.tvrplus.roYoutube TVR (canalul oficial al TVR) şi Facebook TVR 1
***
Până la finalul lunii iunie 2022, în fiecare zi de vineri, de la ora 13:00, moderatorul TVR şi invitaţii săi vor urmări şi discuta seria de Conferinţe ale Parlamentului European dedicate viitorului UE. Emisiunea va fi difuzată în direct, din Studioul 4 al TVR, pentru a permite astfel interactivitatea, reacțiile privitorilor. La fiecare ediție, moderatorul va avea în platou un invitat, europarlamentar sau membru al board-ului Conferinţei PE pentru Viitorul Europei, plus alți trei invitați, studenți sau profesori din România şi UE, care se vor alătura dezbaterii prin intermediul platformei Skype. Seria Conferinţele PE va avea opt teme principale, printre care: justiție, drepturile omului, mediu sau digitalizarea UE, fiecare urmând a fi analizată la „Observatori la Parlamentul European”. Cele mai importante idei din cadrul emisiunii se pot constitui în propuneri pentru Viitorul Europei şi vor fi decupate şi postate pe platforma Conferinţele PE.

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...