loader

"Tudor", primul film istoric pe ecran lat, la Duminica Filmului Românesc

RECOMANDARI

În 11 aprilie, urmăriţi cele două părţi ale acestui film istoric apreciat şi după aproape 60 de ani: de la ora 13.10, „Pământ fără lege”, iar de la ora 20.10, partea a doua: „Primăvara timpurie”.

 

Lansat la 18 noiembrie 1963 în cinematografe, după un scenariu de Mihnea Gheorghiu, „Tudor”, dramă istorică cu acțiunea la începutul secolului al XIX-lea, a devenit în România un model pentru acest gen cu continuatori precum marii regizori Sergiu Nicolaescu și Mircea Drăgan și scenariștii Titus Popovici, Petre Sălcudeanu, Mircea Mohor. În distribuţie îi veţi recunoaşte pe actorii Emanoil Petruț, George Vraca, Lica Gheorghiu, Toma Dumitriu, Fory Etterle, Alexandru Giugaru, George Mărutză, Olga Tudorache, Ion Dichiseanu, Luminiţa Iacobescu şi Mircea Balaban.

Prezentat sub sloganul publicitar “primul film istoric românesc pe ecran lat”, „Tudor” dezvoltă teme și elemente din poemul (1953) și piesa de teatru (1955) consacrate de Mihnea Gheorghiu aceluiași personaj, conducătorul revoluției de la 1821, slugerul Tudor Vladimirescu. Lupta pentru tron, setea de marire şi intrigile alimentate de dominaţia otomană produc şi framantări sociale. În acest context, personalitatea lui Tudor Vladimirescu contribuie la clarificarea relaţiilor.

(w882)

Filmul a inaugurat ceea ce s-a numit, ani la rând, „epopeea cinematografică națională”. (Bujor T. Râpeanu-”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundaţiei Pro). Personajul principal, Tudor, este înfățișat în ipostaze diverse, în relația cu pandurii săi și cu boierii de vază ai țării, în momente de tihnă familială și în iureșul luptelor. „Intriga urmăreşte două idei emblematice nu numai pentru starea de lucruri din acea perioadă, ci cu „bătaie mai lungă”: „patria este norodul, nu tagma jefuitorilor” și, după înăbușirea răscoalei „ne vom întoarce ca frunza și ca iarba primăverii”, după cum observa criticul de film Călin Căliman.

Exterioarele au fost filmate din ianuarie şi până în octombrie 1962, la Craiova – Flăcăi (pe un platou exterior amenajat pe 2 ha), Bârsești, Racovița, mănăstirile Govora, Tismana și Cozia, Străulești, Arcani, iar interioarele s-au filmat la București și pe platoul Buftea.

„Tudor” a primit mai multe trofee la festivaluri de gen din ţară şi din străinătate:

1964 - Mamaia - Marele Premiu. Premiile pentru interpretare masculină (Emanoil Petruț) şi feminină (Lica Gheorghiu), Premiul pentru muzică. Omagiul juriului (George Vraca)

1964 - Festivalul de Film din Argentina - Premiul special al juriului; Medalia „Crucea Sudului”

1964 - Cork - Statueta de argint.

 
„Schimbarea nu se face o dată la patru ani, ci constant. Zilnic”. Moldoveanca decorată de Regina Elisabeta a II-a, duminică, la „Brilliant”

Victoria Dunford, distinsă cu medalia British Empire pentru sprijinul persoanelor vulnerabile din Republica Moldova, este invitata Loredanei ...

Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Noul Suveran Pontif al Bisericii Catolice, Papa Leon al XIV-lea

Președinția României, Guvernul și Patriarhia Română au transmis mesaje de felicitare după anunțarea noului Suveran Pontif al Bisericii Catolice, ...