loader
Foto

Galerie foto

Tudor Furdui Iancu: „Fac parte din generația tânără de români și mă bucur că mesajele acestor cântece istorice, moștenite de la înaintașii noștri, ajung în primul rând la tineri!”

Artiști de renume ai muzicii populare românești, din toate zonele țării, s-au reunit la Arad pentru a marca, printr-un spectacol folcloric emoţionant, 200 de ani de la nașterea „Crăișorului Munților”. Iuliana Tudor ne aşteaptă duminică, 15 septembrie, ora 21.00, să-l urmărim la TVR 1.

 

Pe plaiuri crișenești, în Cetatea Aradului, dragi colegi de cântec au pus la cale un spectacol dedicat aniversării celor 200 de ani, care se împlinesc în 2024, de la naşterea eroului Avram Iancu. În luna iulie, pe scena din Arad au urcat Mioara Velicu, Constantin Enceanu, Sava Negrean Brudașcu, Tudor Furdui Iancu, Oana Bozga, Gelu Voicu, Andreea Voica, Bogdan Toma, Florentina și Petre Giurgi, Ionuț Langa, Rodica Ardelean-Onița, Petrică Pașca, Edi Motan, Alexandru Pop Zărăndean, Roxana Suciu, Voichița Suba și Orchestra „Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros. Iuliana Tudor, gazda spectacolului „Avram Iancu - 200 ani”, ne invită să-i urmărim la TVR 1, duminică, 15 septembrie, de la ora 21.00.

(w882)

Reprezentant de seamă al moţilor, interpretul de puzică populară Tudor Furdui Iancu (fiul îndrăgitului Nicolae Furdui Iancu) se numără printre artiştii care au fost prezenţi pe scena din Cetatea Aradului şi ne-a vorbit despre spectacolul organizat pentru cinstirea eroului Avram Iancu.

(w882)

„Nu întâmplător acest spectacol a avut loc la Arad, moții fiind acea parte a poporului român –„cea mai nobilă”, după cum spunea în articolele scrise și în operele sale literare, scriitorul Ioan Slavici – locuitori ai Munților Apuseni. Harnici, vânjoși, demni și drepți, țărani gospodari, aceşti oameni ai Țării Moților au avut privilegiul să primească pământuri roditoare, cum sunt cele din zonele de câmpie, înspre granița cu Ungaria, pentru a popula acele zone, teritorii românești de altfel, cu români autentici, care să trăiască în pace și bunăstare împreună cu familiile lor, pe pământul lor strămoșesc. Pricepuți la muncile câmpului și la creșterea animalelor, moștenind aceste îndeletniciri de la înaintașii lor, moții au ajuns astfel și în județul Arad. Şi nu sunt deloc puțini acești moți pe meleaguri arădene! Din rândurile acestor moți destoinici s-a făcut remarcat și a răsărit Avram Iancu, cel care, deși provenea dintr-o familie de țărani, a avut curajul să-și depășească condiția, să facă studii, și să devină intelectual – avocat. Era de neimaginat în acele vremuri ca, dintre țăranii de rând, să se ridice cineva la un astfel de nivel şi să reuşească să-și reprezinte poporul ca un adevărat om politic, învățat și cultivat, să poată sta chiar și în fața împăratului, să-și impună punctul de vedere, iar împăratul să-l asculte și chiar să fie de acord cu ceea ce spune”, povesteşte Tudor Furdui Iancu.

(w882)

Avram Iancu se numără printre eroii neamului pentru care interpretul Tudor Furdui Iancu simte mândrie şi admiraţie. Prezenţa sa la spectacolul dedicat lui Avram Iancu nu putea să fie decât firească. „Avram Iancu s-a născut și a trăit în Țara Moților și toată viața a luptat pentru indeplinirea idealurilor poporului român și pentru păstrarea identității naționale. A avut o contribuție remarcabilă în îndeplinirea acestor crezuri, cu toate puterile și chiar cu prețul vieții, și de aceea noi, cei de azi, îl considerăm un mare erou național, alături de alți mari eroi care au contribuit și au pus fiecare umărul, toată priceperea, dedicându-şi întreaga viață pentru formarea României mari, în care trăim și astăzi. De aceea, este foarte important ca în fiecare an și cu atât mai mult în ani aniversari, cum este 2024, când marcăm 200 de ani de la nașterea eroului nostru național Avram Iancu, să fie create asemenea spectacole, momente artistice de evocare istorică, de aducere aminte și cinstire a memoriei celor care au făcut posibil ca noi să trăim în pace într-o țară liberă. Pentru că istoria şi acești eroi, tradițiile strămoșești ale românilor sunt singurele prin care ne păstrăm identitatea națională, ne diferențiem de alte popoare, ne mândrim că avem ceva ce este numai al nostru! Cu siguranță, avem multe de arătat lumii!” (Tudor Furdui Iancu)

(w882)

(w500)

Ce sentimente a trăit participând la spectacolul aniversar „Avram Iancu - 200 de ani”... ne spune tot Tudor Furdui Iancu: „Mă simt privilegiat că am fost ales și eu și pot să particip, cu puțin, la acest demers de a promova valorile românești autentice, tradițiile poporului nostru, cinstirea eroilor neamului. Până la urmă, este, de fapt, o continuare a „luptei” de-o viață a lui Avram Iancu pentru păstrarea identității noastre naționale. Consider că fac parte încă din generația tânără de români și cu atât mai mult mă bucur că mesajele acestor cântece istorice, care sunt moștenite de la înaintașii noștri (le cântă și tatăl meu și le-au cântat și strămoșii lui), ajung în primul rând la tineri, la generațiile tinere. La ei trebuie să şi ajungă, pentru că ei sunt viitorul, iar dacă tinerii nu cunosc istoria, tradiţiile și pe eroii neamului, nu poate exista continuitate și nu poate exista un viitor al acestei țări cu o identitate proprie, bine înrădăcinată”, mai subliniază artistul.

(w882)

Spectacolul aniversar „Avram Iancu - 200 ani” în Cetatea Aradului se vede la TVR 1

(w500)

„Spectacolului aniversar Avram Iancu - 200 de ani” a reunit artiști din toate zonele României, din toate colțurile țării și din mai multe generații diferite  – „de la copii și tineri în floarea vârstei, până la cei care au ce ne povești despre o viață întreagă dedicată folclorului, tradițiilor și obiceiurilor românilor. Mai mult, faptul că întreg spectacolul a fost acompaniat de Orchestra „Lăutarii” din Chișinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros, ne păstrează viu în suflet adevărul istoric şi ne aminteşte faptul că și moldovenii de peste Prut, din Republica Moldova - Basarabia, sunt tot români de-ai noștri, sunt frații noștri de peste Prut”, mai spune interpretul.

(w500)

Tudor Furdui Iancu, alături de Oana Bogza (Huedin, Cluj) şi Bogdan Toma, urmaşul artistic al lui Dragan Muntean din Ţinutul Pădurenilor, Hunedoara

Întregul spectacol este, de altfel o pledoarie, pentru a ne păstra vii în suflet şi a „nu uita niciodată istoria, eroii neamului, folclorul, portul autentic, tradițiile și obiceiurile locului din fiecare colț de Românie. Pentru că doar astfel putem să ne păstrăm în continuare identitatea națională!”, punctează Tudor  Furdui Iancu. Urmărim spectacolul aniversar dedicat lui Avram Iancu la TVR 1 duminică, 15 septembrie, de la ora 21.00.

(w882)

Tudor Furdui Iancu, Iuliana Tudor şi Bogdan Toma, urmaşul artistic al lui Drăgan Muntean din Ţinutul Pădurenilor, Hunedoara

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Arad, prin Centrul Cultural Județean Arad, în parteneriat cu Batalionul 191 Infanterie Colonel Radu Golescu.

Una dintre cele mai luminoase figuri ale istoriei noastre naţionale, Avram Iancu a fost un lider de seamă al Revoluţiei de la 1848 din Transilvania şi care, prin curajul şi determinarea sa, a devenit un adevărat model de patriotism şi devotament pentru ţară. La 200 de ani de la naşterea sa, Avram Iancu rămâne un simbol al luptei pentru dreptate, libertate şi identitate naţională.

(w882)

(w882)

(w882)

Avram Iancu a reuşit catalizarea poporului român din Transilvania în jurul idealurilor de libertate și de afirmare a conștiinței naționale. Numele său este un simbol puternic al libertății naționale în conștiința întregului popor român, încât declararea sa oficială drept Erou al Națiunii Române, în 17 noiembrie 2016, a reprezentat doar validarea unui adevăr incontestabil. În urma promulgării unei legi de către președintele României în 14 iulie 2023, 2024 a fost decretat oficial drept „Anul Avram Iancu”, pentru a marca 200 de ani de la nașterea „Crăișorului Munților”.

credit foto: FB Centrul Cultural Judetean Arad, FB Tudor Furdui Iancu, foto personale Tudor Furdui Iancu

Logo

 
Un sfert de veac de „Garantat 100%”. Cu Cătălin Ştefănescu

„Contează ce faci cu invitatul cu care stai de vorbă, cât de mult și de autentic e conținutul care rămâne în urma acestei întâlniri”, ne spune, ...

Viața și minunile Sfântei Cuvioase Parascheva (I)

Viața și minunile Sfântei Cuvioase Parascheva (I)

publicat: Joi, 10 Octombrie 2024

Iașul găzduiește, în aceste zile ( 8-15 octombrie), unul dintre cele mai așteptate și importante pelerinaje din România. Sute de mii de ...

Jaqueline Cristian, învinsă de Qinwen Zheng în turul al doilea la Wuhan

Jucătoarea de tenis Jaqueline Cristian a fost învinsă de chinezoaica Qinwen Zheng, locul 7 în clasamentul WTA, cu 6-2, 6-4, în runda a doua a ...