loader

„România construită” – de la Stat la Regat

RECOMANDARI

Dacă în episodul trecut am văzut ce a însemnat trecerea țării la independență, din perspectiva construcțiilor, pe 5 iulie am aflat ce a adus României statutul de regat. Episodul 5 al seriei documentare „România construită” se vede la TVR 1 duminică, de la ora 17.00.  

 

Am aflat, în episodul 4 al seriei „România construită”, realizată de Alexandru Munteanu, ce influență a avut asupra infrastructurii și construcțiilor începerea industrializării în Transilvania – pe de o parte, respectiv eliberarea Dunării de sub controlul Rusiei și al Imperiului otoman, ce deschidea noi oportunități dincoace de Carpați – pe de altă parte. Filmările episodului intitulat „Statul” au fost făcute la Monumentul Pompierilor Eroi, Muzeul Bucureștiului, Lungulețu, Brăila, București (Kisseleff, Orzari), Iași (Sărărie, Universitate, Centru), Galați, Arad, Petroșani, Boldești-Scăeni, Grădiștea (Giurgiu), Suceava (Ițcani, Burdujeni), Ploiești, Rm Sărat, Teiuș, Siliștioara (Olt).

(w882) ep 4_Muzeu

Muzeul Șuțu

(w882) ep 4_Arad

Arad

Cel de-al cincilea episod al seriei documentare înfățișează firesc, cronologic vorbind, „Regatul”. Venirea în țară a lui Carol, independența și ulterior înscăunarea sa ca rege întemeiertor de dinastie au fost momente decisive în definirea uneia dintre cele mai înfloritoare perioade ale României. Obsesia Regelui pentru dezvoltarea infrastructurii, avântul economic și cultural au transformat țara în cele aproape patru decenii dintre obținerea independenței și intrarea în Primul Război Mondial. Pentru prima dată există nu numai proiecte, ci și punerea lor în aplicare prin consecvență și seriozitate. Nu în ultimul rând, se definește un stil național în arhitectură. În același timp, Transilvania este mai aproape de evoluția arhitecturii și urbanismului mondial, orașele sale luând exemplul metropolelor europene.

(w882) ep 5_Orade

Oradea

(w882) ep 5_Bicaz

Bicaz - Domeniile Regale

Pentru acest episod, istoricul Mihaela Simina și arhitectul Toader Popescu, cei care, duminică de duminică, ne prezintă „România construită”, au filmat în Constanța (port), Vârciorova, București, Gheorghe Lazăr (Ialomița), Fort Chitila, Nămoloasa, Peleș, Bicaz (domeniile regale), Predeal, Timișoara, Oradea, Craiova, Cernavodă.

(w882) ep 5_Atene

Ateneul Român

(w882) ep 5_Nămo

Nămoloasa

Secolul 19 a fost o tranziție reușită de la dominațiile străine la întemeierea unui stat, în adevăratul sens al cuvântului, ce și-a obținut și independența. Încununarea acestor fapte a fost proclamarea regatului. Toate acestea s-au derulat în paralel cu revoluția industrială, cea care a adus pentru prima dată în discuție planificarea unor mari lucrări de infrastructură. Și aici serialul nostru surprinde atât reacția Principelui la sosirea în țară, cât și, de exemplu, reticența unor grupuri la dezvoltarea rețelei de cale ferată, văzută ca o amenințare la adresa afecerilor lor personale. Aceste episoade se confundă cu aspectele cotidianului, ele par a fi nu povești de acum un secol și ceva ci un buletin oarecare de știri din zilele noastre”, afirmă realizatorul și producătorul Alexandru Munteanu.

(w882) ep 5_Podul

Podul Cernavodă

 
Simona Halep, meci demonstrativ la Concord Iași Open

Simona Halep, meci demonstrativ la Concord Iași Open

publicat: Miercuri, 09 Iulie 2025

Simona Halep a sosit la Iași, unde va evolua miercuri într-un meci demonstrativ special, organizat în cadrul turneului Concord Iași Open. ...

Cum ajung victimele violenței să se ferească de brățările electronice, deși dispozitivele le-ar putea salva viața

„Haideți, doamnă, că dacă voiam să îi zbor creierii, îi zburam cu brățară cu tot”, i-a replicat un agresor unei judecătoare, nemulțumit că fosta ...

Documentarul Între cer şi mare continuă pe TVR INFO

Documentarul Între cer şi mare continuă pe TVR INFO

publicat: Miercuri, 09 Iulie 2025

Dacă în 4 iulie, TVR INFO vă dădea întâlnire pentru a urmări primele două episoade ale documentarului „Între cer şi mare”, vineri, 11 iulie, vor ...