loader
Foto

ProEtnica 2023, cel mai important festival intercultural din România, se vede la TVR

Aflăm totul despre evenimentul ajuns la cea de-a XIX-a ediţie din corespondenţele jurnalistei Teodora Drăgoi în cadrul Telejurnalelor TVR. O nouă serie a podcasturilor 11%, realizată de Boris Velimirovici, producător al redacţiei Alte Minorităţi, se înregistrează la Sighişoara în perioada 24-27 august. TVR este coproducător al evenimentului.

 

Cel mai important festival intercultural din România ajunge, anul acesta, la a XIX-a ediție, dovedind, prin continuitatea sa, valoarea manifestărilor cultural-artistice și importanța constantă, acordată în România, minorităților naționale. Festivalul ProEtnica ediția a XIX-a începe pe 24 august şi se desfăşoară timp de 4 zile în oraşul Sighișoara.

Programul evenimentului reuneşte momente de exprimare culturală a organizaţiilor minorităţilor naţionale în domeniile: arta spectacolului (pe scena din Piața Cetății Medievale), prelegeri, conferinţe, dezbateri despre etnii şi convieţuire interculturală (sub genericul „Agora dialogului intercultural”), mese rotunde despre literatura și cultura etniilor (în cadrul „Salonului Literar”), expoziţii, standuri de carte. Serile festivalului se vor încheia cu concerte susţinute de artiști cunoscuți.

(w882)

„ProEtnica este un festival de tradiție care, din 2001, a devenit un brand al dialogului intercultural în România și în Europa. Având ca scop principal consolidarea păcii sociale într-o societate stabilă, democratică și pluralistă, ediția de anul acesta oferă, încă o dată, o agora de manifestare etniilor conlocuitoare din România”, a declarat Volker Reiter, directorul Festivalului, cu prilejul lansării programului ediției a XIX-a.

(w882)

(w882)

Ca şi la precedentele ediţii, TVR este coproducator al acestui eveniment, prin redacţia Alte Minorităţi.

Pentru a surprinde atmosfera, pentru a vedea cum se bucură de această sărbătoare a multiculturalităţii cei prezenţi în Cetatea Sighişoarei, jurnalista TVR Teodora Drăgoi, de la redacţia Alte Minorităţi, va avea mai multe relatări şi intervenţii în direct la principalele emisiuni informative ale posturilor TVR.

(w500)

„Sunt entuziasmată că şi în acest an echipa Ştirilor TVR ne va fi alături. Aşadar, vă vom ţine la curent cu tot ceea ce se întâmplă la ProEtnica în jurnalele TVR: lansări de carte, conferinţe, dezbateri, expoziţii tematice. Nu vor lipsi de la cadru nici oamenii cetăţii Sighişoara, toboşarul sau cafengiul. Şi bineînţeles, tinerii ansamblurilor minorităţilor naţionale vor fi la microfonul Ştirilor TVR cu cele mai frumoase poveşti multiculturale”, ne promite Teodora Drăgoi.

Boris Velimirovici, producător al redacţiei Alte Minorităţi, va realiza la faţa locului, în fiecare zi, Podcasturile 11%. Invitaţii săi vor fi vedetele fiecărei seri de festival: Mahala Rai Banda, Ionuţ Galani&Band, Trupa Mano&Gregor, dar şi reprezentanţii Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti.

(w882)

„Am pregătit un proiect special, pentru un eveniment special al minorităţilor naţionale. Podcasturile 11% vor aduce la cadru numele mari ale ediţiei din acest an. Mă bucur că ne vom adresa în timp real publicului din online, chiar din inima cetăţii Sighişoara. Este o premieră, atât pentru redacţia noastră, cât şi pentru Festivalul Intercultural ProEtnica”, ne-a declarat Boris Velimirovici, realizator şi producător al podcasturilor 11%.

(w882)

Câţiva tineri studenţi în anul 2 la Regie şi Imagine, Facultatea de Arte, se alătură echipei TVR şi vor ţine publicul din mediul online la curent cu tot ceea ce se întâmplă la Sighişoara. Cu alte cuvinte, vom descoperi România multiculturală prin filtrul tinereţii. Cei care urmăresc conturile de socializare TVR (FB, Instagram, Tik-Tok) vor vedea cum studenţii surprind, într-un limbaj fresh, actual, al Tik-Tok, Instagram sau Facebook, un astfel de eveniment de tradiţie al Sighişoarei.

(w882)

Iar în luna septembrie, post-eveniment, la TVR 1, vom urmări o ediţie specială „Convieţuiri” dedicată Festivalului Intercultural ProEtnica de la Sighișoara.

Cele mai multe evenimente din program se vor desfășura pe scena din Piața Cetății medievale a Sighișoarei și vor cuprinde spectacole de muzică și dansuri prezentate de artiști amatori și profesioniști din cadrul organizaţiilor minorităţilor naţionale. Astfel, Sighișoara, atestată documentar în anul 1280 și în prezent singura cetate medievală locuită din sud-estul Europei, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, devine punctul de întâlnire a etniilor conlocuitoare din România, egale în drepturi și libere să-și exprime cultura și valorile specifice. Cetatea, construită pentru apărare și rezervată, în istorie, unei singure etnii, se deschide cu generozitate pentru minoritățile naționale, sub semnul dialogului și al păcii interetnice.

(w882)

Ediția a XIX-a a Festivalului Intercultural ProEtnica este organizată de Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara. Evenimentul beneficiază de finanțare din partea Guvernului României prin Departamentul pentru Relații Interetnice și Ministerul Culturii, precum și din partea Consiliului Județean Mureș și a Ambasadei Republicii Federale Germania.

(w882)

La Festivalul Intercultural Sighişoara ProEtnica, „un instrument unic pentru punerea în valoare a diversităţii etnoculturale a patrimoniului cultural naţional” (Volker Reiter), participă anual peste 600 de reprezentanţi ai celor 20 de minorităţi naţionale din România.

Programul ProEtnica - Festivalul Intercultural Sighișoara poate fi accesat aici.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Emisiunea „Oamenii și legea” propune subiectul „Consumul de droguri ucide!

Cum ferim un adolescent să nu devină captiv în lumea creată de mirajul drogurilor? Ce trebuie să facă părinții, profesorii şi autoritățile ...

Artistul Adrian Naidin, la „Interviurile TVR Cultural”: Întâlnirea cu muzica a fost absolut fascinantă şi, în acelaşi timp, plină de groază

TVR Cultural îi invită pe telespectatori sâmbătă, 11 mai, de la ora 22.30, să urmărească interviul jurnalistei Ioana Pavel cu Adrian Naidin, ...

Comedia neagră „Afacerea Est”, premiată la Tallin, în 9 mai, la TVR Cultural

„Glasul lunii”, al lui Federico Fellini, „Afacerea Est”, în regia lui Igor Cobileanski, și „Trauma”, în regia lui Paul Schrader, premiat cu ...