loader
Foto

“Neamul Şoimăreştilor”, sâmbătă, la TVR Internațional

Sâmbătă, 23 martie, de la ora 23:10, la TVRi, v-a invitat să urmăriți un film de aventuri despre Moldova domnitorului  Ştefan Tomşa al II-lea (1611-1615), regizat de Mircea Drăgan.

 

Acţiunea se petrece în Moldova de la începutul secolului al XVII-lea, în contextul luptelor pentru putere dintre urmaşii domnitorului Ştefan cel Mare: Ştefan Tomşa al II-lea (Ion Besoiu), voievodul Moldovei, şi urmaşii lui Ieremia Movilă, pretendenţi la domnie.

Tudor Şoimaru (Mihai Boghiță) este un oştean în armata voievodului Tomşa, provenind dintr-o familie veche de răzeşi din satul Șoimăreşti. După 20 de ani de pribegie prin străinătate, el se hotărăşte să se întoarcă în satul natal pentru a-şi revedea rudele.

(w882) soimaresti

Împreună cu alţi doi prieteni, Tudor o salvează pe Magda (Ana Maria Nicolau), fiica boierului Orheianu (Ştefan Ciubotaraşu), din mâinile hatmanului de cazaci Vasca – cel care o răpise.

Tudor se îndrăgosteşte de Magda, dar apoi află că tatăl ei, boierul Stroie Orheianu, este cel care i-a ucis tatăl şi le-a furat rudelor lui jumătate din moşia răzăşească. Acum el va fi chinuit de dragostea pentru Magda şi dorinţa de a face dreptate familiei sale.

(w882) neamul 1

“Neamul Şoimăreştilor” este primul film românesc filmat în format ecran lat-color. El a obţinut Premiul de Excelenţă pentru calitatea imaginii şi pentru ingeniozitatea mişcărilor de aparat la al IV-lea Congres UNIATEC Milano 1964.

“Ecranizare a romanului istoric omonim de Mihail Sadoveanu, direcţionată către filmul de aventuri. Superproducţie cinematografică cu acţiunea plasată în Moldova şi Polonia secolului al XVII-lea, în timpul luptelor pentru scaunul Moldovei. O intrigă pasională şi una socială aduc în prim-plan imposibila iubire dintre un oştean viteaz, credincios domnitorului, cu fiica boierului ce i-a ucis tatăl, şi lupta pentru redobândirea pământurilor furate de boierii hrăpăreţi.”  (Bujor T. Râpeanu - ”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundaţiei Pro)

***

* 1964 - Premiul de excelenţă pentru calitatea imaginii şi pentru ingeniozitatea mişcărilor de aparat la al IV-lea Congres UNIATEC de la Milano

* 1965 - Mamaia - Premiile pentru muzică – Theodor Grigoriu - şi pentru interpretare masculină - Ion Besoiu

***

România, 1965

Regia: Mircea Drăgan

Cu: George Calboreanu, Ştefan Ciubotăraşu, Mihai Boghiţă, Ion Besoiu, Amza Pellea, Dem Rădulescu

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...