loader
Foto

Galerie foto

„Istorii de bun gust” la Conacul Otetelișanu și povestea celui mai mare frasin din România

În noua ediție a emisiunii „Istorii de bun gust”, realizatoarea Camelia Moise ne-a invitat joi, 9 mai, la TVR 2, de la ora 21:00, în judeţul Vâlcea, la Conacul Otetelişanu.

 

Aflat în satul Beneşti, casa în care s-a născut şi a copilărit Petrache Poenaru, inventatorul primului stilou din lume, a fost complet restaurată, fiind astăzi un conac elegant și impunător, deschis pentru vizitare celor care vor să afle despre cum trăiau pe vremuri boierii din Oltenia.

Conacul Otetelişanu se află pe Valea Olteţului Inferior, iar aici celebrul erudit şi revoluţionar român, Petrache Poenaru, s-a născut la data de 10 ianuarie 1799. Aici şi-a petrecut copilăria, alături de bunica din partea mamei, dar şi de unchiul său, Iordache Otetelişanu, cel de la care a învăţat să citească şi să scrie româneşte.

(w882)

(w882)

Conacul a fost ridicat la sfârşitul secolului al XVII-lea de boierii Otetelişeni și, după o perioadă în care a fost abandonată, vechea construcţie boierească a fost readusă la viață de Valentin Gheorghe Ionescu, președintele Fundației Domeniul Otetelișanu. Acesta a reconstituit şi amenajat de la zero vechea construcție boierească pentru a o redeshide publicului, organizând aici aproape anual tabere de creaţie, simpozioane şi concerte la care participă artişti români şi străini.

(w882)

De acest loc şi de familia Otetelişanu se leagă multe evenimente deosebite. Tudor Vladimirescu, cel care l-a luat pe tânărul Petrache ca secretar, a poposit la acest conac cu câteva luni înainte să fie prins şi ucis de Eterie. Și tot aici vom găsi și cel mai vechi și mai mare frasin din România. „Copacul trăznit” sau „Scorburosul”, după cum îi este numele, a trecut prin epoci și furtuni și chiar a ars de la trăznet. A trebuit atunci să fie decupat pentru că nu se stingea focul din interiorul său. Existența copacului a fost consemnată pe vechi documente, cum ar fi o hartă cadastrală din anul 1800, fiind un reper important în zonă. Arborele are 9 metri în circumferință, fiind cel mai mare frasin măsurat din România și unul dintre cei mai mari din lume, fiind înscris atât pe platforma românească, cât și pe cea mondială ca un frasin secular.

(w882)

„Știi care e treaba cu limba...”, spune invitatul realizatoarei Camelia Moise despre preparatul pe care l-am descoperit astăzi la „Istorii de bun gust”. „Se tăia o vită, care putea să hrănească un sat întreg... Animalul are însă o singură limbă și așa a devenit o delicatesă, pentru că este rară. La casele mari boierești, preparatele din limbă erau foarte prețuite. De exemblu, în cărțile vechi de bucate avem descrieri despre sufleuri de limbi de potârniche”.

(w882)

 

(w882)

FILM.TVR.RO

Logo

 
Istoricul Lucian Boia, la „Mic dejun cu un campion”: Românii nu sunt nici mai frumoşi, nici mai deştepţi decât toţi ceilalţi (ediție din 2015) | VIDEO

TVR Cultural redifuzează, între 20 și 24 mai, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu actorul Mircea Albulescu (1934-2016), fosta campioană la ...

Sophia Loren şi Vittorio de Sica în „Scandal la Sorrento” | VIDEO

Vittorio de Sica îi este din nou partener de joc Sophiei Loren, într-o comedie romantică ce a trecut proba timpului. Îi revedem cu plăcere pe 21 ...

 Invitație la spectacolul „Salonul nr. 6”, de A.P. Cehov

Vă invităm să urmăriți, la TVR 3, duminică, 26 mai, ora 20.00, și la TVR Internațional, de la ora 23.10, spectacolul „Salonul nr. 6”, o producție ...