Festivalul Enescu, cel mai mare festival de muzică clasică din lume în 2021

TVR.RO | Marţi, 28 Septembrie 2021
75.000 de spectatori au urmărit concertele de la București la cea de-a 25-a ediție unde au fost interpretate cele mai multe lucrări enesciene din istoria Festivalului, 42, celebrându-se și 140 de ani de la nașterea compozitorului.
Orchestra Enescu

Festivalul Internațional George Enescu a marcat cea de-a 25-a ediție cu performanța de a fi cel mai mare festival de muzică clasică la nivel internațional din acest an.

Cu 78 de concerte, aproximativ 3.500 de artiști români și străini, 32 de orchestre din 14 țări, peste 100 de soliști și dirijori, Festivalul și-a desfășurat întregul program artistic propus publicului, anunță organizatorii într-un comunicat de presă.

(w640) Corul si O

Festivalul Enescu 2021 a prezentat 53 de lucrări în premieră românească și trei lucrări în premieră mondială. Printre acestea, se află și Te Deum-ul compus de Jose Cura pentru a celebra cea de-a 25-a ediție a Festivalului Enescu. Au fost prezentate în premieră românească patru opere și mai multe lucrări vocal simfonice de Stravinski, Cura și Enescu (oratoriul Strigoii).

În această ediție au fost interpretate cele mai multe lucrări enesciene din istoria Festivalului – 42 – celebrând și 140 de ani de la nașterea lui George Enescu. De asemenea, Festivalul l-a onorat și pe Stravinsky, la 50 de ani de la moartea sa.

(w640) Pianista S

Aproximativ 75.000 de spectatori din România și mai multe țări ale lumii au urmărit concertele organizate la București, în cele patru săli principale ale Festivalului, și transmise online, la care se adaugă și publicul care a participat la evenimentele desfășurate în seriile „București Creativ” și „Festivalul Enescu în țară”.

(w640) Spectatori

În cele patru săli principale ale Festivalului (Ateneu, Sala Palatului, Sala Radio și Auditorium), publicul s-a ridicat la aproximativ 54.000 de persoane, în condițiile în care gradul de ocupare  a fost restricționat din cauza pandemiei.

Pentru prima dată, concertele Festivalului Enescu transmise online au fost păstrate în mediul virtual timp de 12 ore, pentru a fi urmărite de pe mai multe fusuri orare.

(w640) Ateneu

Transmisiile online au fost gratuite. Un număr de 20.358 de spectatori au urmărit online muzica Festivalului Enescu, din care 14.000 din România, iar restul din străinătate.

Topul țărilor de proveniență a spectatorilor din mediul virtual este: Germania (759 de melomani), SUA (600), Franța (500), Italia (470), Marea Britanie (300), China (300), Spania (200).

(w640) Philharmon

Topul celor mai vizionate trei concerte online este: Orchestra Filarmonică din Zagreb (29.08) – 514 spectatori; London Symphony Orchestra (29.08) – 404 spectatori; Orchestra Filarmonicii George Enescu (28.08) – 377 spectatori.

Cifre și date ale Festivalului Enescu 2021 (28 august - 26 septembrie):

  • 4 serii de concerte (cu una mai puțin față de edițiile din alți ani, din cauza pandemiei): Mari Orchestre (Sala Palatului); Recitaluri și concerte (Ateneu); Muzica Secolului XXI (Sala Radio); Enescu și contemporanii – muzică de cameră (Auditorium).
  • Cea de-a treia ediție a  Forumului Internațional al compozitorilor, cu participarea unor mari compozitori, precum: Salvatore Sciarrino, Francesco Filidei, Dieter Ammann, Jonathan Dove, Patrick Hawes, Peter Jablonski, Tim Benjamin, Martin Torp, Gabriel Iranyi, Cornel Taranu, Dan Dediu
  • 3.500 de artiști români și străini au venit în România.
  • 78 de concerte desfășurate la București
  • 13 orașe în care s-a desfășurat Festivalul Enescu în țară: Cluj, Sibiu, Satu Mare, Timișoara, Bacău, Iași, Focșani, Constanța, Râmnicu Vâlcea, Pitești, Ploiești, Păulești
  • Peste 120 de jurnaliști români acreditați
  • 30 de jurnaliști străini acreditați
  • Este ultima ediție a Festivalului Enescu cu Vladimir Jurowski în calitate de Director Artistic și cu Mihai Constantinescu în calitate de Director Executiv.

(w640) Jurowski

În calitate de coproducător şi official broadcaster al Festivalului Internaţional George Enescu, Televiziunea Română a difuzat, în direct, 15 concerte, iar în următoarele grile a programat difuzarea înregistrărilor concertelor din Festival.

(w640) Scala

TVR +
Canalul TVR YouTube