loader
Foto

Emigrarea, un atu la întoarcerea în România

Duminică 4 iulie, ora 13.00, în emisiunea “A doua emigrare”, TVR 3 a prezentat povești spectaculoase ale românilor care aleg să se întoarcă în țară, după ani petrecuți peste hotare.

 

Ați aflat ce au învățat românii din experiența străinătății, cu ce visuri și planuri s-au întors, în ce aleg să își investească banii agonisiți cu greu!

Periplul emigrării lui Tudor Șeicărescu debutează în 2003. Era un tânăr din București care părea că își atinsese deja toate obiectivele. Avea o slujbă bună, o garsonieră și o mașină. A vrut să își demonstreze că poate să obțină și mai mult, iar dragostea l-a făcut să aleagă Canada ca destinație. Mai fusese acolo în vacanțe, vorbea fluent engleză și franceză și era pregătit sufletește să o ia de la zero. Avea să simtă însă pe propria piele diferența dintre viața de turist și cea de emigrant.

(w882) seicarescu

Să obții o slujbă atunci când ești dispus să muncești din greu nu e dificil în nicio țară. Să poți să îți faci o carieră, în domeniul în care ai studii sau specializări, e mai greu. Tudor Șeicărescu se săturase de slujbele dificile și își dorea să pornească o afacere în domeniul telecomunicațiilor. A participat la programul “Jeunes entrepreneurs“ pentru a obține finanțarea necesară și a devenit antreprenor. Afacerea începuse să meargă bine, mai ales că se adresa numeroasei comunități de români din Canada. Încet- încet și-a făcut prieteni și se simțea ca acasă.

Deși reușise să își construiscă o carieră și se integrase în societate, ducea dorul plaiurilor natale, mai ales că distanța atât de mare și programul încărcat nu îi permiteau o vacanță prelungită în România. În cele din urmă a revenit în țară, hotărât să găsească și aici oportunități de business. Și-a vândut afacerea în telecomunicații, iar acum lucrează într-un domeniu nou, inedit, vânzând în toată lumea aparate de atenționare seismică.

(w882) seicarescu

Tudor  Șeicărescu crede că experiența străinătății este mai valoroasă decât un simplu job peste hotare și îți dă curajul să o iei oricând de la zero. Consideră că cei care au trăit peste granițe au asimilat valorile unor societăți și culturi diferite, ceea ce le oferă un avantaj. De aceea, de peste un deceniu, organizează evenimente pentru expați.

(w882) modreanu 1

Și pentru Mircea Modreanu experiența străinătății i-a schimbat viața și îi definește acum cariera din România. Student fiind la Universitatea de Arte, a plecat în Italia de mai multe ori cu burse Erasmus. Acolo a înțeles că mai are un drum lung de parcurs în lumea artei. Tot acolo a înțeles cum ar putea să schimbe lumea artistică din România, aplicând metodele testate cu succes peste hotare.

(w882) modreanu 2

S-a întors în țară entuziast, cu idei pentru viitoarele expoziții. Ca mulți alți absolvenți, găsea greu spațiu de expunere pentru creațiile sale. Puținele galerii de artă din România expun, în general, operele unor artiști validați deja de critici și public. Cei aflați la început de drum au puține oportunități să fie promovați sau ca operele lor să ajungă pe simeze. Șansa tinerilor artiști o reprezintă expunerea în spații neconvenționale. De altfel, în întreaga lume, arta a început să fie din ce în ce mai prezentă în locații inedite.

(w882) modreanu 3

Mircea Modreanu nu este doar un artist, ci și un promotor al artei. Pe lângă deschiderea galeriei proprii, a lansat o revistă  în domeniu și organizează evenimente în sfera culturală. Pandemia l-a obligat să găsească noi căi de comunicare cu publicul.

(w882) modreanu 4

Din păcate, în România nu există o piață extinsă a colecționarilor de artă. De aceea mulți pictori, sculptori sau graficieni nu se pot concentra exclusiv asupra procesului creativ. Au în paralel diferite joburi care îi ajută să își poată susține demersurile artistice.

***

Jurnaliști: Iulia Popescu, Răzvan Nicolescu

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...