loader
Foto

”Oamenii și legea”: Dreptul la moștenire

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe partajul din punct de vedere legal? Ce acte sunt necesare pentru deschiderea procedurii de succesiune și care sunt taxele? Despre toate acestea ați putut afla în ediția „Oamenii și legea” redifuzată vineri, 26 ianuarie.

 

De la ora 13:00, pe TVR 1, invitata Mihaelei OLARU a fost Ioana GROSU, avocat.

(w882)

Moștenirea se deschide imediat după decesul unei persoane, iar potrivit legii, sunt chemați cei care sunt moștenitori de drept. De asemenea, pot participa și cei care au fost menționați în testament, acesta fiind cazul unei moșteniri testamentare. Indiferent de situație, persoanele vizate au dreptul de a accepta moștenirea respectivă, sau de a renunța. În cazul în care una din părți preferă să renunțe la bunurile moștenite testamentar sau nu, atunci este nevoie de un act notarial care să ateste acest lucru.

(w882)

Prin partajul succesoral se pune capăt stării de indiviziune în care se găsesc persoanele care au calitatea de moștenitori și care dețin în coproprietate unul sau mai multe bunuri pe care le-au moștenit și începe imediat ce moștenirea este acceptată. Partajul succesoral poate fi realizat printr-un simplu acord încheiat între membrii familiei în cauză sau, în fața instanței de judecată, dacă un acord în acest sens nu este definitivat sau acceptat.

*Ediția s-a difuzat în premieră pe 4 ianuarie 2024.

Ne puteți trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

MODERATOR

· av. Mihaela OLARU

JURNALIST TV

· Raluca AMZĂR

REALIZATOR

· Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR

· Mihaela GRECU

FILM.TVR.RO

Logo

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...