Cum putem dobândi dreptul de proprietate prin uzucapiune, ce presupune posesia neîntreruptă de lungă durată şi cum o putem dovedi? De ce probe avem nevoie pentru a putea invoca uzucapiunea în cadrul unui proces civil în urma căruia să putem obţine un titlu de proprietate? Cum se înscrie în cartea funciară dreptul uzucapat și cum poate fi contestat acest drept? Detalii, în ediția de miercuri, 30 aprilie, a emisiunii ,,Oamenii și legea”.
În direct, de la ora 09:00, invitatul Mihaelei OLARU este Cristian IOAN, avocat.
Uzucapiunea se defineşte ca fiind un mod de dobândire a dreptului de proprietate prin posedare neîntreruptă a unui bun, într-un interval de timp prevăzut de lege. Uzucapiunea este dovada absolută a dreptului de proprietate, mai fiind cunoscută sub denumirea de prescripţie achizitivă. Prin uzucapiune se demonstrează posesia dreptului de proprietate asupra unui bun, în condiţiile în care bunul este lăsat de către vechiul proprietar în grija unei alte persoane, din diferite considerente sau din neglijenţă.
În vederea dobândirii dreptului de proprietate prin uzucapiune este nevoie ca bunul imobil să fie cuprins în circuitul civil, bunurile imobile ce aparțin domeniului public nefiind posibil să fie uzucapate, excepție făcând bunurile imobile din domeniile private ale statului sau consiliilor locale. Uzucapiunea se poate invoca prin acţiune în justitie și prin cale de excepție. În toate cazurile, registratorul de carte funciară nu va putea dispune înscrierea dreptului în temeiul uzucapiunii dacă acesta a fost intabulat sau înscris provizoriu în folosul unei alte persoane, chiar după împlinirea termenului de uzucapiune. În cazul în care s-a făcut numai o notare, se va putea dispune înscrierea dreptului, fără ca înscrierea să fie opozabilă celui care a cerut notarea.
Ne puteţi trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
Urmăriți o nouă ediție a emisiunii „Oamenii și legea”, miercuri, 30 aprilie, de la ora 9:00, la TVR 1 și pe TVR+.
***
Moderator
av. Mihaela OLARU
Echipa redacțională
Raluca AMZĂR
Liliana VĂDUVA
Producător
Mihaela GRECU
Credit foto: Arhiva emisiunii „Oamenii şi legea” - Raluca AMZĂR