loader
Foto

Doamna metronom, la Poveștile lu’ Pilu

Duminică, 13 ianuarie, de la ora 8.30, la TVR 3, am descoperit povestea Vioricăi Viscopoleanu și a cuceririi aurului la Olimpiada din 1968.

 

Acum? Acum...50 de ani. Viorica Viscopoleanu este „doamna metronom” în atletismul românesc. Așa au numit-o ziariștii. Ateriza la punct fix...impus de ea!

Întâlnirea cu Viorica Viscopoleanu rămâne ca un tablou ce-și are rama-n orizont, departe de tot ce este banal și obositor. Viața, pentru a-i pregăti startul în atletism, i-a oferit încercări care au îngenunchiat-o.

(w882) Viorica Vi

A plecat parcă într-o cursă de urmărire cu startul acela „furat” de un atlet grăbit și un...pistolar atent. Astăzi privește începutul vieții ca pe ceva firesc. Zâmbește și este cerebrală. Orice amintire pare să-i deschidă pofta nu a unei povești, ci a balansării trupului înainte de a ataca pragul. E acolo și simte aerul ce-i așteaptă zborul.

Atletismul și tenacitatea ei au făcut echipă împingând-o pe Viorica Viscopoleanu, cu o jumătate de secol în urmă, spre titlul olimpic. Își amintește dialogul cu domnul Soter cu precizie și lumină: „într-una din zile, după antrenament a venit la mine și mi-a zis că la Jocurile Olimpice voi sări 6,80. Și-a notat în caiet și mi-a promis că o să vorbim despre asta după finala de la Mexic”.

La Jocurile Olimpice din Mexic, Viscopoleanu a intrat prima în concurs și zborul ei a fost perfect. A văzut o mașină de înmatriculare cu 681, dar Viorica a... „greșit” cu un centimetru. A sărit 6,82. Nou record olimpic și mondial.

(w882) Viorica Vi

O poveste cu un zbor spre aurul olimpic.

14 octombrie 1968. Viorica Viscopoleanu cucerește medalia de aur la săritura în lungime!

Realizator Alexandru Pilu” Bănoi

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...