loader
Foto

Cum acordăm primul ajutor în cazul unui accident rutier

RECOMANDARI

România este, din nefericire, în topul ţărilor cu cea mai mare rată a mortalităţii ca urmare a accidentelor rutiere. Statisticile pentru anul 2024 arată că în fiecare zi a anului s-au petrecut, în medie, 11 accidente grave, cu pierderi de vieți omenești, răniri grave şi pierderi materiale colaterale.

 

În 2023, la nivel naţional, au fost înregistrate 4.526 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 1.545 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.536, reprezentând o medie de peste patru decese și aproximativ nouă răniți în fiecare zi.

Comparativ cu anul 2022, au fost înregistrate 189 mai puţine accidente, cu 88 mai puţine persoane decedate şi cu 159 mai puţine persoane rănite grav. Cu toate acestea, România continuă să aibă una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate rutieră din Uniunea Europeană, cu 86 de decese la un milion de locuitori, mult peste media europeană de 46 de decese la un milion. În acest context, România rămâne printre țările cu cele mai periculoase drumuri, în contrast cu state precum Suedia sau Danemarca, care au cele mai sigure drumuri din UE. În acelaşi timp, 90% dintre români declară că nu ştiu să ofere prim-ajutor.

(w882) dinamica a

În cazul accidentelor de maşină, jumătate dintre decese au loc în primele minute după producerea evenimentului rutier, iar primul ajutor este esenţial pentru persoanele rănite.

Cum putem acorda prim-ajutor în cazul în care suntem martorii unui accident rutier, aflăm de la Ionuţ Ioţe - formator SMURD la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti Ilfov -, în cadrul  emisiunii „Atelier de sănătate”, de la TVR 1.

 

Legea nr. 95/2006 cuprinde două articole care ne prevăd că cel care are o pregătire minimă de bază sau cel fără instruire prealabilă, dar care acționează cu bună-credință pentru a salva viaţa unei persoane în pericol, poate să facă acţiunea de prim ajutor, concomitent cu apelarea la 112.

credit foto: pexels.com

sursă: Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR)

 
„Deceniul ascuns” – viața din România comunistă

Un proiect aparte în peisajul documentar autohton, „Deceniul ascuns” aduce în prim-plan viața cotidiană din România anilor ’80, într-o abordare ...

Captivi în ecrane: Dependența digitală care ne schimbă viețile

Ne-am dorit să ne facă viața mai ușoară, dar acum nu mai știm cum să trăim fără ea. Tehnologia digitală, creată să ne ajute, a ajuns să ne ...

Prieteni și provocări de suflet la

Sâmbătă, 05 iulie, de la ora 20.00 și duminică, 06 iulie, de la ora 15.00, vă invităm să revedeţi la TVR 2 o nouă gală a sezonului 14 al ...