loader
Foto

Conferințele ONB, cu Ana Blandiana: „Poate poezia salva lumea?” | VIDEO

TVR Cultural a difuzat în direct, marți, 7 martie, de la ora 18.30, prelegerea susținută de poeta Ana Blandiana în cadrul Conferințelelor Operei Naționale București, cu tema „Poate poezia salva lumea?”.

 

Prelegerea Anei Blandiana a fost precedată, de la ora 18.00, de un interviu al producătoarei TVR Claudia Robu cu Răzvan Ioan Dincă, președintele Radioului Public, în foaierul Operei.

„Acum două secole, poetul romantic Hölderlin se întreba „La ce sunt buni poeții în vremuri de restriște?”.

Această întrebare rămâne valabilă și astăzi, când, după doi ani de pandemie și izolare, ne aflăm în imediata vecinătate a războiului. Dacă poeții sunt cu adevărat de vreun folos omenirii, atunci înseamnă că binefacerile lor sunt legate de însăși natura poeziei.

Dar la ce este bună poezia? Oferă aceasta doar o consolare individuală sau are posibilitatea să ne dea chiar mai mult: un orizont comun de speranță și mângâiere? Ar putea poezia să salveze lumea? În ce oare ar consta această salvare?”.

Acestea sunt câteva dintre întrebările la care a răspuns Ana Blandiana, pe scena Operei Naționale, la cea de-a treia ediție a Conferințelor ONB - „Scena gândirii”.

După prelegere, publicul a ascultat un dialog al Anei Blandiana cu moderatorul și coordonatorul programului de conferințe al Operei, Daniel Nica, filosof, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București).

Prelegerea și dialogul au fost însoțite de scurte momente muzicale, interpretate de soliști ai Operei Naționale București.

Urmăriți mai jos întregul eveniment, transmis în direct de TVR Cultural:

Ana Blandiana - poetă, eseistă și prozatoare. Cărțile ei au fost traduse în 25 de limbi. A fost interzisă de regimul comunist în trei rânduri (1959-1964, 1985 și 1988-1989).

După Revoluție, Ana Blandiana a fondat, împreună cu soțul ei, regretatul scriitor Romulus Rusan (1935-2016), primul Memorial al Victimelor Comunismului din lume, în 1993, sub egida Consiliului Europei (la Sighet).

Cei doi sunt și inițiatori ai Alianței Civice, fondată în noiembrie 1990, organizație pe care Ana Blandiana a condus-o între 1991 și 2001. Romulus Rusan a fost director în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei şi a condus Centrul Internaţional pentru Studiul Comunismului.

TVR Cultural a difuzat în 17 ianuarie un portret al Anei Blandiana, în cadrul emisiunii „Rezistența prin cultură” și un interviu al poetei cu muzicologul Iosif Sava, pe care îl puteți urmări aici.
Totodată, puteți urmări dialogul Anei Blandiana și al regretatului ei soț, Romulus Rusan, cu H.R. Patapievici, înregistrat în 2010, în cadrul emisiunii „Înapoi la argument”, aici.

---

TVR Cultural a difuzat și prelegerile susținute de Mircea Dumitru și Horia Roman Patapievici în cadrul Conferințelor ONB.

CITIȚI ȘI: CONFERINȚA LUI H.R. PATAPIEVICI, „EMINESCU ȘI PARADISUL”, DIFUZATĂ LA TVR CULTURAL | VIDEO

PRELEGEREA FILOSOFULUI MIRCEA DUMITRU, SUSȚINUTĂ ÎN CADRUL CONFERINȚELOR OPEREI NAȚIONALE, LA TVR CULTURAL

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...