loader
Foto

Galerie foto

Cap Compas: Singapore dintr-o privire | VIDEO

Din telegondolă în ricșă, de pe barcă în segway și experimentând gastronomia locală, Titi Dincă şi echipa lui ne-au propus o călătorie în Singapore. Sâmbătă, 6 iunie, de la ora 12:30, pe TVR 2 și online pe TVR+.

 

Turismul atrăgea în Singapore, înainte de pandemie, aproape 19 milioane de turiști anual, ceea ce înseamnă de 3 ori populația țării, poziționând în acest fel orașul stat pe al 5-lea loc drept cea mai vizitată metropolă de pe glob și pe al doilea loc pentru zona Asia Pacific.

(w882)

Secțiuni de străzi cu aer condiționat și trecerea de pe cheiul râului Singapore la umbră și răcoare, pentru o cât mai reconfortantă plimbare, devin la orice oră răgazuri agreabile. În zilele noastre, vechile hale de producție de la mijlocul secolului trecut au devenit magazine sau restaurante cochete și fiecare loc s-a transformat într-un element identitar și un omagiu adus originilor și punctului din care s-a pornit în drumul spre contemporanul Singapore.

(w882)

Nu este doar curtoazie a afirma că Singapore este un oraș primitor. Poate și destinul acestei aglomerări urbane, care a amestecat în timpuri neamuri și seminții, să îi confere acest aer de ospitalitate și de oraș deschis.

Tradiția plimbărilor cu ricșa este împământenită în Asia, iar aici a devenit nu atât o plimbare de plăcere ca opțiune turistica, ci mai ales o evocare palpabilă a trecutului și a prezentului, care sunt evidențiate prin edificiile de pe traseul standard oferit de cei care prestează acest tip de serviciu. Turul standard cu ricșa durează mai bine de 30 minute și la orele amiezei poate fi o plăcuta relaxare, chiar dacă soarele dogoritor îți amintește permanent că te afli în universul unui singur anotimp.

Fondatorul statului modern singaporez, Sir Stamford Raffles, a hotărât în anul 1822 că oamenii trebuie să se bucure de grija de confort și de siguranță în funcție de originea fiecăruia și de clasa sociala din care face parte. Toți cetățenii erau subiect al interesului general din partea statului.

Au apărut astfel cartierele în care se aplicau reguli precise numite kampoong … pentru arabi, indieni, malaezieni și chinezi. Multe dintre străzile cartierului indian sunt asociate ca nume cu ocupații ale rezidenților. Există numeroase temple pentru diferite religii mărturisite de cei care au venit în Singapore din diferite părți ale lumii, însă cele mai importante sunt templele și locurile de rugăciune hinduse.

Mica Indie a fost întreținută și restaurată, primind un aer de prospețime înnobilat de frenezia culorilor care fac din această arie un colț vibrant al universului indian.

Ruqzana Vansanwala este o persoana cu mare notorietate în Singapore, iar de la tarabele din piață până la masa de gătit din locuință personala a acesteia nu sunt decât câțiva pași. Cu amintirea aromelor orientale și a locuinței cu cerdac a Ruqzanei, fiecare învățăcel își promite că acasă va încerca, atât cât îi stă în putință, să copieze ceva din știința și arta culinara învățate aici.

În Singapore se întreprind permanent demersuri susținute pentru creșterea suprafeței țării și astfel, în doar 60 ani, teritoriul a fost mărit de la aproape 600 km2 la peste șapte sute prin întinderea treptată a suprafeței locuibile înspre ocean și prin infrastructuri bazate pe importuri masive de nisip din țările apropiate. Alei scenice, locuri de promenadă pe malul apelor …. adună peisaje și zone diferite într-un buchet multicolor.

(w882)

Zoo Singapore nu este o simplă gradină zoologică, ci mai degrabă un parc tematic în care animalele sălbatice dețin rolul de animatori. Un loc unde nu doar jungla ecuatorială se descoperă prin tot ce are mai frumos, ci mai ales grija și inventivitatea administratorilor în a imersa pe vizitator direct în sânul naturii. Zăbrelele lipsesc cu desăvârșire. Poate chiar de aceea, acest parc este mai degrabă o veritabilă zonă recreativă căreia i se adaugă facilitați pentru odihnă, mâncare, joacă sau tururi personalizate. Cu alte cuvinte, poți petrece o zi întreagă fără plictis. E o destinație favorită pentru familii și pentru grupuri organizate de copii. Deține aproape 20 de premii prestigioase primite din partea unor organizații și instituții care se ocupă cu turism, conservarea ambientului și educație.

În parcul zoologic din Singapore, atracțiile sunt dublate de veritabile spectacole în urma cărora vizitatorii rămân cu amintiri și experiențe memorabile. Întâlnirea cu elefanții se bucură de o regie specială și devine aproape artă. De la momentul apariției acestora și până la joaca în apă sau episoadele când li se oferă mâncare, totul devine fascinant, indiferent de vârsta pe care o are vizitatorul.

(w882)

Insula Sentosa este cea mai cunoscută destinație de vacanță, de relaxare și de distracție din Singapore, un loc raportat în mod superlativ la tot ceea ce înseamnă cazare, distracție, cumpărături, relaxare, sporturi sau activități nautice.

Experiență segway este una specială, mai ales pentru un începător. Iar atenția față de manipularea sau stăpânirea acestui vehicul electric se transferă imediat la mediul înconjurător și la ceea ce întâlnești pe drum, uitând de ceea ce doar seamănă a fi echilibru precar pe două roți. Căile pavate și asfaltate asigură practic accesul în orice punct al insulei și, în plus, poți avea parte de clipe reconfortante prin scurte pauze petrecute la umbra palmierilor.

(w882)

Sentosa a fost, în perioada interbelică și imediat după ce-a de-a doua conflagrație mondială, bază militară și lagăr pentru prizonierii de război.

De-a lungul timpului, peticul de pământ a avut mai multe denumiri, însă, în 1972 s-a împământenit cu numele de Sentosa, devenind în scurt timp una dintre cele mai populare destinații pentru turiști de pretutindeni. Aici ești și în același timp nu ești în Singapore, pentru că te afli departe de aglomerarea urbană, însă ai la dispoziție toate facilitățile existente în centrul orașului. Multe din locurile sau atracțiile de aici sunt unice.

(w882)

(w882)

Singapore nu este un mister și nici nu oferă acele tainice răspântii încărcate de poezia aproape mistică a sud-estului asiatic, însă, prin valențele diferite se face remarcat și devine destinația preferată a turiștilor din țoață lumea. Într-o lume în care, metaforic vorbind, se mai ațipește ici-colo, tara leului nu doarme niciodată. Neîndoielnic, vizitatorul odată plecat de aici are a îngâna în vis ce a trăit, ce a văzut, ce a gustat … în magnifica lume a unei țări cât un oraș și a unei capitale care oferă cât o lume întreagă.​

Producător: Titi Dincă

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...