loader
Foto

1 Mai: De la protestul muncitoresc la zi de grătar şi petrecere în aer liber

RECOMANDARI

Ziua de 1 Mai are o istorie bogată, dar necunoscută pentru mare parte a oamenilor. De la marile proteste muncitorești din secolul al XIX-lea, până la picnicurile și vacanțele din prezent, 1 Mai a cunoscut transformări spectaculoase. Cum a început totul, cum a evoluat şi unde se sărbătoreşte 1 mai?

 

Cunoscută astăzi mai ales ca „Ziua Muncii", ziua de 1 Mai este dedicată celebrării drepturilor și realizărilor clasei muncitoare. Ea își are rădăcinile în lupta pentru condiții de muncă mai bune, în special pentru stabilirea zilei de lucru de 8 ore.

Originea sărbătorii datează din anul 1886, când, în Chicago, muncitorii au declanșat o serie de greve, culminând cu protestele din Piața Haymarket. Mișcarea avea ca principală revendicare ziua de muncă de 8 ore. Protestele au degenerat violent, dar au marcat un moment crucial pentru mișcarea muncitorească internațională. În 1889, Congresul Internaționalei Socialiste de la Paris a hotărât ca 1 Mai să devină o zi internațională a muncitorilor.

După acest moment, 1 Mai a început să fie celebrat anual prin manifestații și proteste în numeroase țări industrializate. De-a lungul timpului, unele guverne au oficializat această zi ca sărbătoare legală. Astfel, 1 Mai s-a răspândit global, devenind un simbol al solidarității muncitorilor.

(w500) protest/ c

Credit foto: pexels.com / Rahul Sapra

Deși evenimentele de la Chicago au fost decisive, 1 Mai nu este recunoscută oficial ca sărbătoare națională în SUA. Americanii celebrează în schimb "Labor Day" în prima zi de luni din septembrie, ca şi canadienii. În Australia, Ziua Muncii estre sărbătorită la date diferite, în funcţie de statul federal, iar în Noua Zeelandă, în a 4-a zi a lunii octombrie.

În alte ţări, deşi sidicatele marchează 1 Mai, aceasta nu este zi liberă, iar în altele nu exită o sărbătoare a muncii.

1 Mai la români

În România comunistă, 1 Mai era marcat prin parade muncitorești obligatorii. Angajații întreprinderilor, elevii și studenții erau mobilizați pentru a defila prin orașe, purtând pancarte cu lozinci în favoarea partidului și a clasei muncitoare. Atmosfera era una oficială, controlată și propagandistică, iar participarea era rareori opțională.

(w500) gratar / p

Credit foto: pexels.com / Min An

După căderea regimului comunist, semnificația ideologică a zilei a dispărut aproape complet. Astăzi, pentru majoritatea românilor, 1 Mai înseamnă începutul sezonului estival. Este o zi liberă asociată cu grătare, ieșiri la iarbă verde, excursii la mare sau la munte. Stațiunile de pe litoral, în special Vama Veche, 2 Mai şi Mamaia, devin puncte fierbinți ale distracției.

Credit foto: pexels.com / Rahul Sapra / Min An / Daniel Zabinski  - foto principal

 
„Metronom”, un film despre dragoste, muzică şi curaj în România comunistăla, TVR 2

Povestea tinerilor pentru care muzica însemna libertate în vremea comunismului, în „Metronom”, difuzat de TVR 2, vineri, 16 mai, de la ora 22.00.

Emisiunea "Forța Ideilor" subliniază importanța cunoașterii istoriei României ca fundament al identității naționale, depășind simpla pregătire ...

Cristina Neagu, decorată de către preşedintele interimar Ilie Bolojan

Jucătoarea de handbal Cristina Neagu a fost decorată, luni, cu Ordinul Național Serviciul Credincios în Grad de Cavaler de către preşedintele ...