loader
Foto

Salată super sănătoasă cu hrişcă şi papaya

RECOMANDARI

O salată colorată şi aromată, plină de minerale şi fibre şi care, oricât ar părea de bizar, vine din Finlanda. Care sunt principalele ingrediente şi ce proprietăţi nutritive au:

 

Hrişca nu este, aşa cum ne-am aştepta, o cereală, ci este sămânţa fructului unei plante înrudite cu rubarba şi cu măcrişul. De altfel, şi florile de hrişcă sunt extrem de interesante –albine produc din ele o miere specială, închisă la culoare. Hrişca şi făina de hrişcă sunt recomandate celor cu intoleranţă la gluten. În plus, conţin o multitudine de minerale (mangan, cupru, fosfor, magneziu) şi fibre.

Papaia a fost descrisă de către însuşi Cristofor Columb drept „frunctul îngerilor”. E frumos colorată, parfumată, cremoasă. Conţine o enzimă, papaina, care ajută la digestia proteinelor, precum şi fibre, cupru, magneziu, potasiu, multă vitamina C, vitamina A şi folati. Consumul de papaya protejează împotriva bolilor cardiovasculare şi cancerului de colon şi are efecte antiinflamatorii.

Baby spanacul se remarcă prin conţinutul de vitamina C, mai ridicat în frunzele proaspete, închise la culoare. Apoi, glicoclicerolipidele, care protejează sistemul digestiv de inflamaţie şi un tip de carotenoizi, epoxixanthofilii, care au efect în reducerea incidenţei cancerului de prostată, la bărbaţii care consumă frecvent legume verzi.

Ceapa roşie are un conţinut remarcabil de polifenoli, dar şi de biotină,vitamina B6, cupru şi mangan.

Mărarul verde conţine uleiuri volatile cu rol chemoprotector, în special împotriva anumitor substanţe cancerigene, pe care le găsim în fumul de ţigară şi fumul de grătar, dar şi antibacterian. Mai conţine fibre, fier şi magneziu.

INGREDIENTE

1 ceaşcă de hrişcă

1 lingură ulei de măsline

1 ceapă roşie mică, curăţată şi feliată fin

1 papaya de dimensiune potrivită, curăţată şi tăiată în cubuleţe

2 ceşti de frunze de baby spanac proaspete, tăiate în fâşii

suc de lămâie sau de lămâie verde, după gust

mărar verde tocat, după gust

un praf de sare de mare

MOD DE PREPARARE

1. Se încălzeşte apă într-o crăticioară, se adaugă hrişca şi se fierbe la foc mic timp de 5 – 7 minute, după care se scurge şi se limpezeşte bine sub apă rece. Se încinge uleiul într-o tigaie mică şi se adaugă ceapa să se înmoaie, câteva minute.

2. Într-un castron încăpător, se combină toate ingredientele, inclusiv hrişca şi ceapa din tigaie, cu tot cu ulei.

3. Se asezonează şi se serveşte, ca fel principal sau ca garnitură.

Sursă: smarandavornicu.ro

Logo

 
”Ora Regelui”, final de an regal

Sâmbătă, 27 decembrie, de la ora 9:00 vă invităm la o ediție specială ”Ora Regelui”: Seara dedicată Corpului Diplomatic de Majestatea Sa ...

Braşov: „heavy animals”, rock, bucate şi tradiţii. Duminică, la „Exclusiv în România”

Cristi Tabără şi echipa „Exclusiv în România” ne aşteaptă la o nouă ediţie a emisiunii ce reunește istorii locale, tradiții, gastronomie și ...

Tradiţie şi eleganţă: Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, în direct la TVR

Tradiţia merge mai departe! Ca de obicei, în prima zi a anului, Televiziunea Română difuzează live, în exclusivitate, Concertul de Anul Nou al ...

Nașterea lui Hristos să ne fie de folos!

Părintele Marian Mihai, preot la biserica Sf. Grigorie Palama din București, ne introduce în atmosfera creștinească a Crăciunului, evidențiind ...

Întrebările prezentului, dincolo de sărbătoare, la TVR INFO

Într-un context intern și internațional tensionat, Crăciunul aduce și momente de reflecție. Telespectatorii trăiesc bucuria Crăciunului în ...

Vedetele TVR sunt „Care pe care” pentru o cauză umanitară

Concurenţi surpriză în arena limbii române! La final de an, Ruxandra Gheorghe–Negrea şi-a provocat colegii la un duel gramatical pentru o cauză ...

Când nimic nu e sigur, totul e posibil. Întrebări și recomandări la sfârșit de an: Mai puțină minciună și mai multă mișcare!

Am adunat pentru cititorii noștri câteva articole, recomandări și invitații la instrospecție, potrivite finalului de an: Nu mai spune DA când ...

Concertul „Nicolae Kirculescu”, un omagiu de excepție, la TVR Cultural, în a doua zi de Crăciun

Vineri, 26 decembrie, de la ora 16:30, telespectatorii sunt invitați la Ateneul Român pentru un eveniment simfonic emoționant, dedicat ...

Omul și Timpul. Istoria recentă, o problemă de conștiință

Pornind de la ultima carte semnată de acad. Ioan Scurtu, Istoria de după 1989 prin experiența unui istoric, jurnalistul Rafael Udriște propune un ...

Inginerul horticultor FLORIN STĂNICĂ, în

Duminică, 28 decembrie 2025, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la "Dialoguri Academice" cu prorectorul Universităţii de ...

Crăciunul: „câte sate atâtea date, câte bordeie atâtea obiceie”

Se încheie postul Crăciunului și întâmpinăm Nașterea Domnului Iisus Hristos cu bucurie, cu datini și obiceiuri diferite de la o zonă la alta a ...

Fuego: „Vom cânta muzică ritmată, vom petrece, așa cum îi stă bine românului la noaptea dintre ani!”

Fără nicio umbră de îndoială: Fuego cântă şi ne încântă în noaptea de Revelion, la TVR. Ba chiar are şi alte surprize, pe care vă invităm să le ...

Ministrul Educației, Daniel David, și-a dat demisia luni din Guvernul României

Sistemul de învățământ din România traversează un moment de cotitură după ce Daniel David, ministrul independent al Educației, a ales să pună ...

Iuliana Tudor, „fata noastră”. Crede, iubeşte, trăieşte, dăruieşte

„Dumnezeu e ancora mea!”, mărturiseşte vedeta TVR, care alege o conştiinţă limpede în defavoarea succesului facil. Pariul ei: să transmită ...

Colind, rugăciune și emoție, de Crăciun. Maria Coman, „Acasă de Sărbători”, la TVR 1

Crăciunul este despre emoție, liniște, regăsire și bucuria de a fi împreună. Este despre acasă. Toate acestea se regăsesc în concertul deja ...