loader
Foto

Ora Regelui, la TVR 1: ediție specială ”Regina-mamă Elena”

Doumentarul realizat de Camelia Csiki ne dezvăluie personalitatea şi viaţa, precum şi rolul jucat de Regina-mamă Elena în istoria României şi în viaţa M.S. Regelui Mihai I. TVR 1 îl difuzează sâmbătă, 19 octombrie, ora 16.00, în ediţia specială Ora Regelui.

 

“Ţie în exil, îţi este mai greu decât oricărui alt fiu, şi totuşi cred ca eşti recunoscător că ea este în final adormită şi în pace şi fără durere sau grijă. Nimeni nu o mai poate răni. Pentru ea, totul s-a terminat. Pentru noi, şi mai ales pentru tine, rămâne durerea, dar şi memoria unei fiinţe umane minunate, măreaţă şi bună, răbdătoare şi curajoasă. Din zi în zi, pierderea ei se va transforma în consolare, cu toate amintirile minunate pe care le ai.”  Sunt gîndurile de mîngîiere către Regele Mihai din partea Principesei Ileana a României. (Detroit, 30 noiembrie 1982)

(w500)

Istoria zbuciumată a Familiei Regale Elene din care făcea parte Principesa Elena și mai apoi aceea a Familiei Regale Române în care a intrat prin căsătoria cu Principele Moștenitor Carol, viitorul rege Carol al II-lea, i-au adus celei cunoscute de români drept Regina-Mamă Elena un destin tragic. Cei care au avut onoarea de a o cunoaște spun însă ca Regina era un exemplu de demnitate și onoare. Trei trăsături de caracter revin deseori în relatările Regelui despre mama sa: credința profundă în Dumnezeu, un nivel impresionant de cultură și dragostea pentru familia sa, pentru fiul și pentru nepoatele sale, pe care i-a pus întotdeauna pe primul loc în deciziile sale.

(w882)

Emisiunea „Ora Regelui” de sîmbătă, 19 octombrie, îi dedică Reginei-Mamă Elena o ediție specială, în care telespectatorii vor putea urmări un documentar în premieră dedicat personalităţii Reginei-mamă Elena a României. Realizatoarea Camelia Csiki a început documentarea cu jurnalul Elenei și cu Fondul Regina Mamă Elena de la Arhivele Nationale. A descoperit că regina a deschis spitale pentru sărmani şi şcoli în mai multe oraşe, iar prin Fundaţia ei, Aşezămintele Alteţei Sale Principesa Elena, a făcut alte acte de caritate.

(w500)

Sunt multe lucruri pe care românii nu le știu despre viața Reginei-Mamă Elena și au ocazia să le afle de la nepoatele sale, Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principesa Elena, dar și de la alte persoane din anturajul cosmopolit al reginei. Nobili din Florența, Amedeo de Aosta, Duce de Savoia, dar și oficialități italiene, precum și artiști renumiți își amintesc de Regina României care a trăit ultimul exil al vieții ei în Toscana. Elena vorbea șase limbi, greaca, engleza, franceza, germana, româna și italiana, era pasionată de design interior și de artă, ea însăși talentată la desen. Admirația contemporanilor se referă la distincția și farmecul ei, dar și la firea sa plăcută care atrăgea prețuirea celor din jur. La Villa Sparta, reședința mai bine de trei decenii a Reginei-Mamă Elena, realizatoarea Camelia Csiki și directorul de imagine Claudiu Petringenaru au descoperit cu surprindere că actualul proprietar îi menţine spiritul viu, conservînd grădina şi plantele cultivate de ea.  Grădina cu flori și portocali, cărțile și obiectele de artă, împreună cu scriitorii, artiștii, arhitecții, i-au fost prieteni în ultimii ani. Vila amenajată de regină în amintirea Eladei natale a fost oaza de liniște pentru familia fiului său, locul celor mai duioase amintiri pentru nepoatele sale sau al poveștilor nepotului său, Ducele de Savoia, care a locuit o vreme acolo împreună cu mama sa, Principesa Irina a Greciei.

(w882)

(w882)

În România comunistă a anului 1982, când s-a stins Regina-mamă Elena, nu avea cum să ajungă în presa din țară o poveste ca aceasta, publicată de ”Illustrierte Neue Welt”:

“Cu o privire împietrită, Regele Mihai I al României s-a apropat de mormântul alb de marmură din cimitirul Bois-de-Vaux din Lausanne. Pierdut în gânduri, a privit asupra sicriului din lemn de mahon roşu-cărămiziu, îmbrăcat în stindardul Casei Regale a României. Din paltonul său negru a scos o mică cutie din argint şi i-a deschis capacul. În ea se afla pământ românesc din patrie. […] Îndurerat, el a pus pământ din această cutiuţă pe sicriul Reginei Elena. Pământ al patriei, care i-a legat pe Mamă şi Fiu şi în vremuri bune, dar mai mult în vremuri negre.”

(w882)

Sfetnicul înțelept al Regelui, Regina-Mamă Elena i-a fost alături copilului ajuns rege la nici șase ani, apoi tînărului rege Mihai, într-o vreme tulbure nu doar în țară, ci în întreaga lume și după aceea l-a sprijinit în întâlnirile dificile cu liderii comuniști. Profunda sa umanitate, compasiunea pentru durerile oamenilor, au ajutat la salvarea multor evrei din Bucovina și Basarabia. De aceea supraviețuitorii Holocaustului și statul Israel îi cinstesc memoria prin înscrierea numelui sau în Gradina Drepților a Institutului Yad Vashem, ca ”Dreaptă între popoare”.

(w500)

Spiritul justițiar și curajul Elenei sunt completate de integritate, discreție, eleganță și un rafinat simț al umorului. Fascinați de personalitatea reginei, istoricii, maturi sau foarte tineri, au publicat biografii care demonstrează că Elena și-a făcut datoria exemplar față de condiția sa regală. Mama regelui a încercat să îl înduplece pe Papa Pius al XII-lea să  își dea acordul pentru căsătoria ortodoxă a lui Mihai cu Principesa Ana de Bourbon-Parma și l-a convins pe fratele ei, Regele Paul I al Greciei, să organizeze casătoria celor doi în Atena, cu toate onorurile potrivite unui Șef de Stat. ”Regina celor patru exiluri” l-a însoțit pe fiul său când a fost forțat să abdice și l-a susținut în călătoriile din Marea Britanie, Franța și Statele Unite ale Americii, unde au prezentat situația din România și pericolul sovietic asupra întregii Europe.

(w500)

Despre viața prea puțin cunoscută a Reginei-Mamă Elena pe care românii au  iubit-o, dar de afecțiunea cărora a fost îndepăratăi prin împrejurările nefericite ale istoriei vom afla în documentarul Cameliei Csiki, difuzat de TVR 1 sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 16.00. Documentarul conţine imagini în premieră, imagini filmate chiar de Regele Mihai în timpul exilului, documente prețioase din arhive și mărturii în exclusivitate.

Până la sfîrșitul anului, în ”Ora Regelui”, alte povești din viața Reginei-Mamă Elena, în alte trei documentare, dar și în interviuri și reportaje.

Documentarul poate fi vizionat la TVR astfel:

TVR 1 şi TVR HD – sîmbătă, 19 octombrie 2019, ora 16.00

TVR International – sîmbătă, 19 octombrie 2019, ora 17.15

TVR Moldova – duminică, 20 octombrie 2019, ora 1.00

Producători: Lidia Voicu, Cristina Ionescu

Realizator: Camelia Csiki

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.