loader

Filme românești, în weekend, la TVRi

RECOMANDARI

Urmăriți “Duelul”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, și “Actorul şi sălbaticii”, în regia lui Manole Marcus, sâmbătă, respectiv duminică.

 

Duelul”, ultimul film poliţist din seria "Comisarului" - sâmbătă, 7 decembrie, ora 23.00

Acţiunea filmului se petrece în septembrie 1939, în perioada invadării Poloniei de către Germania nazistă. Comisarul Moldovan trebuie să rezolve cazul unui jaf de la Banca Creditul Comercial. El porneşte în căutarea celor doi posibili martori: un copil lustragiu şi un cerşetor olog.

Filmul pune accent pe viaţa mizeră şi grea a copiilor străzii din perioada interbelică, nevoiţi să se refugieze în pivniţa unei mânăstiri părăsite şi parţial ruinate pentru a putea supravieţui. Ei devin foarte uşor victimele unor filiere de crimă organizată, fiind trimişi să fure, să cerşească sau, în cel mai bun caz, să lustruiască pantofii trecătorilor pentru a strânge bani, care să intre aproape în totalitate în buzunarele unor diverse persoane din lumea interlopă.

România, 1981

Regia: Sergiu Nicolaescu

Scenariul: Vintilă Corbul, Sergiu Nicolaescu, Eugen Burada

Cu: Sergiu Nicolaescu, Jean Constantin, Colea Răutu, Ion Riţiu, Ovidiu Iuliu Moldovan, George Mihăiţă

(w882) Actorul si

Actorul şi sălbaticii”, dramă - duminică, 8 decembrie, ora 22.50

Celebrul teatru de revistă "Vox", al cărui director este Costică Caratase, pregăteşte un spectacol în care numărul de rezistenţă este o virulentă şarjă la adresa nazismului şi a Gărzii de Fier. Caratase şi textierul său, Ionel Fridman, sunt somaţi de legionari să renunţe. Prima victimă a acestui mârşav este Ionel Fridman, asasinat în prezenţa lui Caratase pentru că terminase textul spectacolului sfidându-i pe legionari.

Filmul este inspirat din viaţa actorului Constantin Tănase, vedetă a teatrului românesc de revistă, care a cultivat cupletul satiric şi politic în perioada interbelică.

“Caratase, un mare comic al Bucureştiului din anii războiului – personaj inspirat de Constantin Tănase – rezistă presiunilor legionare care-i cer edulcorarea satirei, plătindu-şi cu viaţa îndrăznelile.” (Tudor Caranfil - ”Dicţionar universal de filme”, Ed. Litera, 2008)

România, 1975

Regia: Manole Marcus

Scenariul: Titus Popovici

Cu: Toma Caragiu, Mircea Albulescu, Margareta Pogonat, Ion Besoiu, Mircea Diaconu

* 1975 - Festivalul de la Moscova - Premiul pentru scenografie - Virgil Moise;

* 1975 - ACIN - Premiul special al juriului - Titus Popovici - şi premiul pentru interpretare masculină - Mircea Diaconu.

 

 

 
România ratează șansa digitalizării spitalelor, în ciuda fondurilor PNRR

Deși România are la dispoziție miliarde de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), spitalele publice par să amâne ...

TVR SPORT transmite în direct și în exclusivitate Campionatele Mondiale de Natație de la Singapore

În perioada 11–24 iulie, TVR SPORT aduce telespectatorilor din România un regal acvatic – Campionatele Mondiale de Natație de la Singapore, cu ...

Expoziția „Candombe – ritmul afro-uruguayan”

Expoziția de fotografie „Candombe – ritmul afro-uruguayan”, un eveniment cultural de excepție, va avea loc în perioada 18 iulie – 17 august ...